G4Media.ro

VIDEO Vulcanul Nyiragongo din Republica Democrată Congo a erupt brusc / UPDATE:…

Sursa Foto; Captură Twitter

VIDEO Vulcanul Nyiragongo din Republica Democrată Congo a erupt brusc / UPDATE: Orașul Goma a fost evacuat

Celebrul vulcan Nyiragongo, situat în apropiere de oraşul Goma, în estul Republicii Democrate Congo (RDC), a erupt brusc sâmbătă seara, a relatat un corespondent AFP, citată de Agerpres.

Emanaţii puternice de lumină incandescentă care ieşeau din crater erau vizibile din Goma, în timp ce un miros de sulf era perceptibil în oraş, situat pe flancul sudic al vulcanului, pe malul lacului Kivu.

Cu toate acestea, nu a fost vizibilă nicio scurgere de lavă şi nici nu s-a simţit vreun cutremur. Dar panica a putut fi observată în oraş, unde locuitorii s-au grăbit să se întoarcă acasă sau au privit cu îngrijorare cum craterul activ domină oraşul.

Cerul a devenit roşu. Există un miros de sulf. În depărtare se pot vedea flăcări uriaşe ieşind din munte. Dar nu există niciun cutremur. Apoi, sirenele nu au sunat până acum”, a declarat telefonic pentru AFP Carine Mbala, o locuitoare din Goma.

Electricitatea a fost întreruptă în oraş, unde au putut fi observate primele semne de panică. Zeci de persoane, adesea împreună cu familiile lor, se îndreptau pe jos, cu motocicleta sau cu maşina spre graniţa cu Rwanda, în apropiere.

UPDATE 7.47: Guvernul a ordonat sâmbătă seară evacuarea oraşului Goma, în estul Republicii Democrate Congo (RDC), după erupţia la începutul serii a vulcanului Nyiragongo situat în apropiere, notează AFP, citând surse oficiale.

„Planul de evacuare a oraşului #Goma a fost activat”, a anunţat pe Twitter ministrul comunicării, Patrick Muyaya.

Decizia a fost anunţată după o „reuniune de urgenţă a guvernului privind erupţia vulcanică de la Goma”.

Nyiragongo a erupt sâmbătă seară, cel puţin un flux de lavă coborând din flancurile sale spre est, spre frontiera din apropiere cu Rwanda.

Această erupţie bruscă a provocat panică în rândul populaţiei, mii de persoane fugind spre postul de frontieră din apropiere cu Rwanda, la sud de Goma, şi spre vestul oraşului, în direcţia regiunii Masisi.

Potrivit The Guardian, ultima erupție a vulcanului Nyiragongo în 2002 a ucis 250 people și a lăsat 120,000 de persoane fără locuințe. Este considerat cel mai activ vulcan de pe planetă și printre cele mai periculoase.

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. sper sa nu ne trezim cu mai multe maimute in Europa daca nu ii termina vulcanul pe localnici

  2. Cum a spus comentatoristul TVR Toata Lumea e cu ochii pe Eurovizion acum

  3. De ce i-a evacuat? Sa astepte studiile lu OMS care sa demonstreze ca eruptia e mai periculoasa decat panica. N-au si ei o Sosoaca sa urle ca li se incalca dreptul la proprietate, scarpinare in fu..d si stat pe loc? Dictatura donle, cum sa-i salveze la ordin?

  4. Deci in 2002 a ucis 250 people.
    Ok.