G4Media.ro

VIDEO Vrei mașină electrică, dar chiar știi cum funcționează? Totul despre noile…

VIDEO Vrei mașină electrică, dar chiar știi cum funcționează? Totul despre noile tehnologii de propulsie hibrid și electric folosite de producatorii auto

Cum funcționează de fapt sistemele de propulsie hibrid clasic, mild sau full, cum produc ele energia electrică și cât de mult reduc emisiile de carbon? G4Media.ro vă prezintă informațiile esențiale despre noile tehnologii de propulsie folosite de producătorii de mașini.

Un autovehicul hibrid este definit ca fiind un autovehicul care are cel puțin două sisteme de propulsie. Cel mai întâlnit sistem hibrid este cel format dintr-un un motor convenținal (motor cu ardere internă, fie benzină, fie diesel), din unul sau mai multe motoare electrice și o baterie/un sistem de baterii.

Principiul de funcționare al unui autovehicul hibrid: autovehiculul poate funcționa în mod 100% electric, în mod convențional (propulsat de motorul cu ardere internă), sau cele două sisteme pot funcționa în paralel/tandem.

Autovehiculul poate rula în mod 100% electric până la viteze de 50-60 km/h, iar distanța pe care o poate parcurge este determinată de capacitatea bateriei (între 10 si 50 km).

În timpul modului de funcționare convențional, motorul electric intervine, controlat de unitatea electronică de control (ECU), doar în momentele necesare, precum plecarea de pe loc sau la sarcini mari (drum în rampă).

Aceste intervenții ajută motorul termic să reducă consumul de combustibul, ceea ce înseamnă emisii mai reduse. În momentul de față două tipuri de sisteme hibride se regăsesc pe piață, caracterizate de modul în care se încarcă bateria/pachetul de baterii:

 • Sistemul de propulsie Hibrid clasic/full-hybrid

Sistemul hibrid clasic/full-hybrid, este cel mai comun sistem hibrid. Bateria acestui sistem este încărcată de energia recuperată de sistemul regenerativ de frânare (căldura degajată este transformată în energie electrică și stocată în baterie) și de către motorul termic.

Performanțele acestui sistem sunt destul de modeste datorită capacității reduse a bateriei, ele fiind capabile să funcționeze în mod 100% electric sub 20 km. Avantaj acestui sistem este prețul mai scăzut față de varianta plug-in.

 

 • Sistemul de propulsie Plug-in hibrid (PHEV)

Sistemul plug-in hibrid are un mod de funcționare similar sistemului clasic, singura diferență fiind posibilitatea de încărcare a bateriilor la priză (acasă sau la o stație de încărcare).

Aceste sisteme beneficiază de o capacitate crescută a bateriei și de un motor electric mai puternic, fiind capabile să funcționeze în mod 100% electric până la 50 km.

Și în modul de funcționare paralel/tandem acest sistem este mai performant decât cel clasic deoarece poate funcționa un timp mai îndelungat, sporind performanțele motorului termic.

Deși costul acestui sistem este mai ridicat, mulți producători au adoptat sau sunt în cursul de a adopta această tehnologie, fiind considerat o punte de legătură către sistemul de propulsie full electric.

Sistemul de propulsie Mild hibrid (MHEV)

Deși poartă denumirea de hibrid, acest sistem nu este unul hibrid, deoarece autovehiculul nu poate funcționa în mod 100% electric, fiind propulsat doar de motorul termic.

Acest sistem este compus dintr-un un motor electric de mici dimensiuni și de o baterie de 48V. Acest sistem a înlocuit clasicul alternator ( încarcă bateria clasică de 12V) și electromotor (starter- pornește motorul).

Încărcarea baterie de pe acest sistem se face la fel ca în cazul sistemului hibrid clasic (fără încărcare la priză), iar motorul electric, pe lângă rolul de alternator și electromotor, are rolul de a asistat motorul termic în anumite momente (la pornirea de pe loc, în funcția de coasting).

În plus, la viteze de croazieră când mașina nu are nevoie de putere, motorul termic poate fi oprit pentru un timp (până la 1 minut), sistemele și tehnologiile de pe mașină fiind alimentate de acest sistem.

Acest sistem poate reduce emisiile motorului termic cu până la 5%. Deși procentual nu reprezintă o cifră spectaculoasă, este suficientă pentru ca producătorii să respecte normele de poluare fără a fi nevoiți să dezvolte o generație de motoare termice complet nouă.

Sistem de propulsie Electric

Un autovehicul electric este propulsat exclusiv de unul sau mai multe motoare electrice. Acestea se diferențiază în funcție de sursa de energie electrică utilizată de motor:

 • Sistem de propulsie Electric cu baterii (BEV)

În cazul autovehiculelor pe baterii, energia necesară încărcării acestora provine de la o stație de încărcare specială sau de la o priză casnică. În plus, o parte din energie provine din sistememul regenerativ de frânare.

Deși în ultimii ani sistemul cu baterii a devenit din ce în ce mai popular, acesta încă ridică semne de întrebare datorită materialelor din care sunt produse bateriilor și a nevoilor de investiții în infrastructura de încărcare.

 • Sistem de propulsie Fuell cell (pile de combustie/hidrogen)

În cazul autovehiculelor electrice cu pile de combustie pe hidrogen, energia provine dintr-o reacție electrochimică complexă ce are loc într-o celulă specială.

În urma acestei reacții rezultă energie electrică, care în funcție de varianta constructivă aleasă de producător, fie este transmisă direct motorului electric, fie este stocată într-o baterie și apoi transmisă motorului electric.

 

Această tehnologie este considerată a fi prea scumpă pentru producția în masă și încă prea periculoasă, în lipsa unor soluțiilor complet sigure de stocare și de transport a hidrogenului.

Sursa foto: acuranews.com

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. La FCEV sunt scumpe doar statiile de incarcare, masinile nu neaparat. De exemplu modelul Mirai (FCEV) este mai ieftin decat e-tron (BEV).
  FCEV este potrivita pentru camioane, autobuze. BEV este potrivita pentru turisme.

 2. Sistemul full electric este încă departe de a fi competitiv economic. Fără măsuri administrative (adică taxarea sau interzicerea motoarelor termice) mai e mult până mașinile electrice se vor impune.

  • Inainte de interzicere trebuie sa ai infrastructura pentru electrice plus inca 12-16 reactoare nucleare. Asta imi doresc sa avem pana in 2040.

  • reactoare nucleare? lol. pai nu tipa toti ca sunt periculoase si multe tari renunta complet la ele? ori renuntam, ori facem mai multe, care e?

  • Nu, nu sunt periculoase. Este nevoie doar de oameni pusi pe treaba.
   Periculoase sunt reziduurile din care se pot face arme nucleare de niste imbecili insetati de putere.
   Pe termen mediu se pot reprofila pe Thorium, Molten Salt Reactor, google it.

  • Cum sa iti zici „libertarian” si sa fii de acord cu interzicere (chiar daca o amani pana dupa ce faci infrastructura)?!? 😈

  • i-auzi! nu sunt periculoase! pai sa nu uitam de fukushima. da, era langa o mare. toate nuclearele sunt langa ape mari, ca au nevoie de apa multa pentru racire. in fine, nu vreau sa zic ca nu se pot face, vreau sa zic ca daca tu minimizezi riscul unei nucleare, inseamna ca nu stii ce vorbesti. pe langa asta, nu esti singur pe planeta. sunt multi care nu vor sa auda de nuclearele actuale, ce sa mai zicem de mai multe. asa ca priveste lucrurile mai in ansamblu, nu doar ce iti place tie!

 3. La masinile electrice cu pila de combustie pe hidrogen nu pericolul (nu sint mai periculoase ca astea clasice) ci lipsa infrastructurii – nu exista statii de alimentare – le impiedica extinderea.
  Cele pe baterii au mare succes acum, sa vedem cum s-o descurca reteaua electrica atunci cind vreun milion or trage curent simultan (nu mai vorbesc de eficienta ca e mai complicat).

 4. Mai e mult pana departe.

 5. „sistemul regenerativ de frânare (căldura degajată este transformată în energie electrică și stocată în baterie) și de către motorul termic.” = Aberație. Pe acest principiu dacă s-ar fi putut transforma căldura emisă de motor in energie electrică ar fi scăzut consumul semnificativ.
  De fapt energia cinetică a vehiculului este transformată în energie electrică la frânare pe principiul dinamului.

 6. Animația este foarte potrivită pentru a explica diverse tipuri de autovehicule.

 7. exista- BIMETALE -, care transforma caldura in energie electrica nu este aberatie!