G4Media.ro

VIDEO Violențe între poliție și protestatarii de dreapta la un marș LGBTQ…

Sursa foto: Captură video - Twitter / GhostofDurruti

VIDEO Violențe între poliție și protestatarii de dreapta la un marș LGBTQ din Serbia

Poliția a intrat în conflict cu protestatarii de dreapta sâmbătă, în timp ce câteva mii de persoane s-au alăturat unui marș LGBTQ în Serbia pentru a marca sfârșitul săptămânii EuroPride, un eveniment organizat în fiecare an într-un oraș european diferit, transmite Reuters.

Poliția a intrat în conflict cu două grupuri de dreapta care au încercat să perturbe marșul, a declarat premierul Ana Brnabic, adăugând că 10 ofițeri de poliție au fost ușor răniți, cinci mașini de poliție au fost avariate și 64 de protestatari au fost arestați.

„Sunt foarte mândră că am reușit să evităm incidente mai grave”, a declarat Brnabic, care este ea însăși primul prim-ministru gay din Serbia, reporterilor.

În urma protestelor naționaliștilor și ale grupurilor religioase, guvernul interzisese marșul săptămâna trecută. Însă, în fața apelurilor oficialilor Uniunii Europene și a activiștilor pentru drepturile omului, a permis scurtarea traseului marșului.

Participanții au mers pe jos câteva sute de metri până la stadionul Tsmajdan, unde a avut loc un concert.

Ambasadorul Statelor Unite în Serbia, Christopher Hill, și raportorul special al Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilcik, s-au alăturat marșului.

Guvernele sârbe anterioare au interzis paradele Pride, atrăgând critici din partea grupurilor pentru drepturile omului și a altora. Unele marșuri Pride de la începutul anilor 2000 s-au confruntat cu o opoziție acerbă și au fost marcate de violențe.

Însă marșurile recente din Serbia s-au desfășurat în mod pașnic, o schimbare citată de organizatorii EuroPride ca fiind unul dintre motivele pentru care Belgradul a fost ales ca gazda din acest an. Copenhaga a fost gazda din 2021.

Serbia este candidată la aderarea la UE, dar mai întâi trebuie să îndeplinească cerințele de îmbunătățire a statului de drept și a situației sale în ceea ce privește drepturile omului și ale minorităților.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Mda, ce e de zis aici? Cine si-o cauta si-o gaseste… Poti sa fii homo si fara sa faci parade si altele de genul asta.

  2. Ce frumos aplaudă Moscova!😆

  3. Tristă și grea viața de zi cu zi din cocina voastră ortodoxo-comunistă Rusia, n-așa Yoyo?

  4. Era autorizat marsul? Era legal?

  5. Era autorizat ma.rsul? Era in legalitate?

  6. Nu stiti voi dar postacu Yoyo face parte din secta de pomohaci Martorii lui Mache Spagoveanu de la Constanta. Au in fiecare duminica intalnire la ambasada RuZiei unde stau un genunchi cu Sosoaca Lasca si Corna si faca human centripede-uri :)))

  7. Mari bărbați se simt intimidați și protestează.

  8. Echivalăm „dreapta” cu extremismul?! Pe bune g4media. Nu mai folosim „extrema dreapta”?! Nu prea am văzut sintagma „extremiști de stânga” la dvs. Avem milioane în Europa și zeci de europarlamentari de extremă stânga!