G4Media.ro

VIDEO Ucraina și Spania au semnat un acord bilateral de apărare, cu…

Sursa foto: Twitter - Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

VIDEO Ucraina și Spania au semnat un acord bilateral de apărare, cu ocazia vizitei lui Zelenski la Madrid / Echipamente militare în valoare de un miliard de euro, incluse în acord

Spania s-a angajat să furnizeze Ucrainei echipamente militare în valoare de 1 miliard de euro (1,08 miliarde de dolari) în acest an, în cadrul unui acord bilateral semnat luni la Madrid între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul spaniol Pedro Sanchez, relatează Reuters.

„Este mai important ca niciodată să ne dublăm sprijinul”, a declarat Sanchez într-o conferință de presă.

Pactul prevede furnizarea de echipamente militare moderne pentru utilizări terestre, aeriene, navale și de altă natură, „acordând prioritate nevoilor cheie de capacitate ale Ucrainei” și punând accentul pe mijloacele maritime pentru a proteja rutele de export de alimente ale Ucrainei, dar nu a oferit detalii.

Ziarul El Pais a relatat mai devreme luni că Spania se va angaja să trimită Ucrainei 12 rachete antiaeriene Patriot fabricate în SUA și 19 tancuri Leopard 2A4 second-hand de producție germană, precum și alte arme de producție spaniolă, cum ar fi echipamente antidronă și muniție.

Cele 12 rachete care urmează să fie predate Ucrainei nu includ sisteme complete de apărare antirachetă, potrivit El Pais. Sanchez a spus că nu este posibil să se trimită lansatoare Patriot, dar că Spania furnizează deja rachetele.

Purtătorii de cuvânt ai biroului premierului și ai Ministerului Apărării au refuzat să comenteze relatarea El Pais.

De asemenea, Spania a promis să ajute la stimularea producției industriei de apărare ucrainene și să studieze oportunitățile de producție comună, în timp ce părțile au convenit să lucreze pentru a rezolva blocajele în aprovizionarea cu materiale de apărare și să prevină orice circulație ilicită a materialelor de apărare furnizate Ucrainei.

Zelenski a declarat luna aceasta pentru Reuters că aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina.

El a spus că face presiuni asupra partenerilor pentru a se implica mai direct în război, ajutând la interceptarea rachetelor rusești deasupra Ucrainei și permițând Kievului să folosească arme occidentale împotriva echipamentelor militare inamice care se adună în apropierea graniței.

Înainte de întâlnirea cu Sanchez, Zelenski a fost întâmpinat pe pista aeroportului Barajas de regele Felipe al Spaniei, un gest care a subliniat importanța vizitei pentru Madrid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...