G4Media.ro

VIDEO Soluții contra dezinformării în Rusia. Cum și cine sparge zidul cenzurii

VIDEO Soluții contra dezinformării în Rusia. Cum și cine sparge zidul cenzurii

Cetățenii ruși au din ce în ce mai greu acces la informații factuale, dar în acest moment funcționează câteva soluții puse în practică de publicațiile independente, organizațiile internaționale de media, hackeri, companii de PR, arată o analiză publicată de portalul european EuvsDisinfo.eu și explicată în sinteză video, de ENTR.

Potrivit sursei citate, după adoptarea la 4 martie de către parlamentul rus în unanimitate și cu o viteză record a unei legi „privind responsabilitatea pentru informațiile false despre forțele rusești”, blocarea Facebook și Twitter și blocarea aproape în întregime, la 7 martie, a  celor mai importante instituții media independente care operează în Rusia (detalii – aici), a urmat o mobilizare pentru găsirea unor soluții smart pentru ca informațiile să ajungă totuși la cetățeni.

Unele publicații independente, arată sursa citată, s-au relocat în afara Rusiei și încurajează cititorii să le acceseze prin canale alternative precum VPN (Virtual Private Network). Utilizarea acestui tip de canal a crescut cu peste 1000% în ultima lună, în Rusia. Altele, și-au creat versiuni „dark web” (un tip de conținut care nu este indexat de motoarele de căutare și necesită softuri sau autorizare pentru a fi accesat, n.r.) ale website-urilor lor și fac apel la utilizatori să descarce un browser numit Tor, pentru a le putea accesa.

Organizațiile media internaționale și-au unit forțele pentru a crea și promova conținutul în limba rusă, aceasta incluzând știri video produse de compania finlandeză Novosti Yle și postul de radio Radio France Internationale. De asemenea, New York Times are conținut în limba rusă, care este disponibil pe dark web.

Comunitatea hackerilor a fost și ea extrem de activă, arată EuvsDisinfo. De la începutul războiului, gruparea Anonymous a spart serviciile de transmitere de știri ale Rusiei, inclusiv canalele TV Russia 24, Canal1 și Moscova 24. Recent, gruparea a lansat un website – 1920.in  – „pentru a ajuta pe cei din Rusia și cei din afara Rusiei să se conecteze pe SMS; WhatsApp și email”.

La inițiativele amintite s-au adăugat cele ale companiilor de PR. Unele au postat mesaje publicitare pe motorul de căutare Yandex pentru a strecura știri reale despre Ucraina, în Rusia. Unul dintre oamenii care au pus în practică mișcarea a spus într-un interviu că echipa sa a reușit să găsească câteva breșe în sistem care permit vizualizarea a milioane de mesaje publicitare în fiecare zi. Postările acestei companii au avut 27 miliarde de afișări și peste 64.000 de clickuri, în ultimele săptămâni.

Foto: Pexels.com/Kamiz Ferreira

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Doar rusii consuma propaganda. Noi nu.