G4Media.ro

VIDEO Sfârșit de drum pentru „broscuța” Volkswagen Beetle

VIDEO Sfârșit de drum pentru „broscuța” Volkswagen Beetle

Grupul auto german Volkswagen va înceta în cursul acestei săptămâni să mai producă ultima versiune a modelului Beetle la uzina sa de la Puebla, Mexic, o decizie care înseamnă sfârşit de drum pentru un vehicul a cărui istorie a început în 1938, transmite AP.

De-a lungul a opt decenii, „broscuţa” a fost rând pe rând un proiect al dictatorului Adolf Hitler pentru o „maşină populară”, un simbol al renaşterii economice a Germaniei după război, un exemplu al globalizării vândut şi recunoscut peste tot în lume şi o emblemă a contraculturii anilor 1960 în SUA.

Inginerul austriac Ferdinand Porsche a fost cel care a conceput designul original al maşinii care era destinată să facă pentru Germania ceea ce a făcut Ford Model T în SUA. Însă producţia de masă a automobilului, botezat iniţial KdF-Wagen, la o nouă uzină din estul oraşului Hanovra a fost anulată din cauza celui de al doilea război mondial. Relansată ca un constructor civil de automobile sub supervizarea autorităţilor britanice de ocupaţie, uzina Volkswagen a fost transferată în 1949 către Guvernul german şi landul Saxonia Inferioară, care deţine şi acum o parte importantă din acţiunile companiei. În anul 1955 de pe liniile de asamblare de la Wolfsburg a ieşit modelul Volkswagen Beetle, cu numărul un milion.

SUA au devenit cea mai importantă piaţă străină pentru Volkswagen, cu 563.522 de autoturisme vândute în 1968, sau 40% din producţie.

„Spre deosebire de Germania de Vest, unde preţul său scăzut, calitatea şi durabilitatea era sinonime cu normalitatea de după război, în SUA caracteristicile Beetle i-au conferit un aer neconvenţional într-o cultură a automobilului dominată de mărime şi spectaculozitate”, susţine Bernhard Rieger în cartea sa din 2013 intitulată „The People’s Car”.

La uzina de la Wolfsburg, producţia modelului Beetle a încetat în 1978, când a fost introdus noul model Golf. Însă aceasta nu a însemnat sfârşitul pentru Volkswagen Beetle. Producţia a fost mutată în Mexic, unde acest model a fost produs din 1967 şi până în 2003, mai mult decât a durat producţia din Germania.

În anul 1998, într-un moment în care directorul general la Volkswagen era Ferdinand Piech, nepotul lui Ferdinand Porsche, a fost lansat noul Beetle, o versiune retro construită pe o platformă Golf modificată, care a readus la viaţă o parte din alura neconvenţională a „broscuţei”.

În 2012, designul modelului Beetle a fost uşor restilizat, iar ultimul dintre cele 5.961 exemplare ale modelului Final Edition va merge la un muzeu după ceremoniile care vor avea loc în data de 10 iulie la Puebla, pentru a marca sfârşitul producţiei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Pacat,multe alte porcarii merg inca pe strazi ,cu forme modernizate,cum ar fi Dacia logan modelul clasic..o masina butucanoasa si urata,cu portbagajul ala inaltat,parca facut sa care porci la macelarie…sau verze si bostani la piata.Asa cum Fiat a reusit sa reinvie modelul de succes din anii 60 , englezii pe Mini Morris si americanii Jeepul Wrangler ,asa puteau si nemtii sa-si pastreze unul din modelele lor celebre …Nu mai spun de motoretele celebre italiene Piaggio si Vespa!

  • Lia
   Pai au trecut si prin faza asta. Cat sa o mai tina? Modelul ala nou avea doar numele in comun cu vechea broscuta. La fel ca si Mini One cu veciul mini ieftin…
   Asta e… Vreme trece vreme vine.

  • Jeep Rubicon care se trage din Jeep Wrangler care la randul lui se trage din Jeep CJ care … Jeep Willys.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.