G4Media.ro

VIDEO Redactorul șef și alți patru directori ai publicației Apple Daily, arestați…

VIDEO Redactorul șef și alți patru directori ai publicației Apple Daily, arestați de poliția din Hong Kong, în baza legii securității naționale/ Polițiștii au percheziționat și redacția ziarului, al cărui proprietar este deja în închisoare

Poliția din Hong Kong a arestat, joi dimineață, redactorul-șef și alți patru directori ai ziarului Apple Daily, transmite The Guardian.

Forțele de poliție au declarat că oamenii de presă au fost arestați în baza legii securității naționale, sub suspiciunea că au complotat cu o țară străină sau cu elemente externe pentru a pune în pericol securitatea națională. Toți au fost ridicați din casele lor, în jurul orei 7:00.

Poliția a percheziționat, de asemenea, redacția Apple Daily și birourile sale, afirmând că mandatul le permitea „să caute și să confiște materialele jurnalistice”.

Proprietarul ziarului, magnatul Jimmy Lai, un militant pro-democrație, se află deja în închisoare, fiind acuzat că a participat la proteste în 2019.

Apple Daily a difuzat în direct raidul poliției asupra birourilor. Ziarul a spus că angajații săi au fost ținuți în afara redacției în timpul perchezițiilor și a publicat o fotografie în ceea ce pare să fie un ofițer de poliție care caută în calculatorul unui jurnalist.

Context

Legea securității naționale a fost adoptată de China, în 2020, prin evitarea Parlamentului local din Hong Kong şi înainte ca populaţia să poată lua cunoştinţă de textul final.

El sancţionează „subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine”. Această legislaţie alimentează temerile opoziţiei locale privind un mare regres în ceea ce priveşte libertăţile în vigoare în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori, restituit Chinei în 1997.

Numeroase ţări occidentale, cu SUA în frunte, au condamnat noua legislaţie.

Drept represalii, Washingtonul a revocat statutul comercial preferenţial al acestei fostei colonii britanice, a restrâns eliberarea de vize pentru responsabilii chinezi acuzaţi că „pun în discuţie” autonomia acestui teritoriu semiautonom şi a suspendat vânzarea de echipamente de apărare sensibile către Hong Kong.

Beijingul a denunţat o „ingerinţă” în problemele sale interne.

Hong Kong-ul ar trebui să se bucure de o largă autonomie în raport cu restul ţării condusă de Partidul Comunist Chinez (PCC), în virtutea principiului „O ţară, două sisteme”. După 1997 locuitorii săi au beneficiat de libertatea de exprimare, libertatea presei şi de o justiţie independentă.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Am citit eu ca vreoiau sa preia conducerea Chinei si sa o vanda celor din Taiwan ….. niste subversivi si tradatori:))))

    • Un username care ti se potriveste de minune. Never change, keep on trolling.

    • In afara de cazul in care esti cumva sarcastic ca pe site-ul asta e cam greu sa iti dai seama de diferenta intre unul care face ironic pe prostu’ si altul autentic batut in cap.

    • Bea niste lapte si daca ai noroc te prinzi!

    • @Tree fitty: nu știu de ce, dar eu i-am perceput comentariul ca fiind sarcasm accelerat pe un absurd grotesc… poate și pentru ca am pornit de la premisa ca e un inteligent ascuns ironic sub un nick de “prost“ românesc.

  2. multumiri partidului si conducatorului iubit!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.