G4Media.ro

VIDEO Recorder: Prețul Tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid

captura youtube

VIDEO Recorder: Prețul Tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid

Recorder a realizat o anchetă care încearcă să facă lumină în sistemul prin care partidele politice finanțează o parte importantă a presei din România, cu bani de la bugetul de stat, trecuți prin conturile unor intermediari și livrați apoi către trusturile media.

„Este un pact între jurnaliști și politicieni, în care presa s-a grupat într-o singură tabără și stă cu capul plecat în fața partidelor care s-au grupat și ele într-o singură coaliție. Un monolit de putere pe care nu mai are cine să-l conteste și despre derapajele căruia află tot mai puțină lume, pentru că informația este atent controlată”, potrivit publicației Recorder.

Recorder arată că PSD și PNL direcționează bani către televiziuni și site-uri prin două firme intermediare, Vertigo SRL și All Media SRL.

Potrivit acestei investigații, prețul plătit de partide „pentru ca presă să tacă și să se uite în altă parte se ridică la zeci de milioane de euro, iar contractele pe baza cărora se livrează aceste sume sunt ținute la secret și protejate cu clauze de confidențialitate”.

Într-o investigație pornită de la un mail anonim care ne-a furnizat o serie de documente, Recorder a pătruns în interiorul acestui sistem, calificat drept „o amenințare pentru democrația din România”.

„Am încercat să explicăm unul dintre cele mai grave fenomene cu care se confruntă societatea românească: cum au ajuns partidele să cumpere presa cu banii noștri”, mai arată Recorder.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Articolul asta ar trebui sa aibă vreo 14 milioane de vizualizări.

  • Pai cred ca toți știam ca presa e aservita politic Ca si justitia. Sa fim seriosi, nu e nici o surpriza.

 2. Poporul de mercenari abia așteaptă o pradă, nu contează efectele asupra țării.

 3. Mafia a pus ghiarele pe Romania.

 4. Din acest motiv nu mai deschid tv-ul.
  Bravo Recorder!

 5. Cam 70% din banii publici primiti de PSD si PNL – zeci de milioane de euro anual! – se duc pe presa si propaganda (altfel zis, pe cumpararea bunavointei presei), iar restul se fura prin diverse metode (un exemplu e fostul trezoriei PSD, Mircea Draghici, care si-a luat casa si masini).
  Sa nu uitam ca PSD si PNL au marit in ultimii ani de cateva ori „alocatiile” pentru partide, pentru a avea cat mai muti bani publici de sifonat si pradat.
  Daca nu ar fura banii astia publici n-ar secretiza destinatia lor.

 6. Recorder a urmărit DOAR banii primiți de partide de la stat, legal, pe care ele le folosesc ilegal, fără transparentă, pentru mituirea presei.
  Dar nu a putut urmării si banii pe care oameni de partid puși la conducerea instituțiilor statului, centrale sau locale, ii aloca din bugetul acestor instituții pentru același scop, mituirea presei si reclama personala sau de partid. Eu cred ca banii ăștia sunt mult, mult mai multi.
  Să mai remarcăm că USR a răspuns la cererea de informații. Nu sunt in aceeași oală asa că n-avem nici o scuza să votăm cu mafia USL+UDMR.

 7. Foarte bun materialul de la Recorder.
  Multumim si G4media pentru un jurnalism onest.

 8. Eliberarea României din tentaculele care o sufocă, va fi cu vărsare de sânge, sau nu va fi deloc.

 9. Sincer se cam stia ce si cum e promovata politica la televizor.. Nu se stiau exact intermediarii, schema de plata si sumele.. Dar oricum cred ca nu se vor lua masuri.. Banii pleaca si in alta parte nu doar spre media… Trist

 10. tot respectul pentru G4Media pentru faptul ca nu incaseaza bani de la partide inafara campaniilor electorale (unde spoturile sunt marcate ca atare).