G4Media.ro

VIDEO Protest al romilor la Târgu Mureș: Au cerut demisia primarului Dorin…

VIDEO Protest al romilor la Târgu Mureș: Au cerut demisia primarului Dorin Florea pentru declaraţiile acestuia referitoare la condițiile care ar trebui îndeplinite de cei care vor să aibă copii

Peste 150 de persoane, majoritatea de etnie romă, au participat, vineri, în centrul municipiului Târgu Mureş la un miting organizat de platforma civică Aresel, cerând demisia primarului Dorin Florea pentru declaraţiile acestuia referitoare la necesitatea unei dezbateri publice privind responsabilitatea naşterii unui copil şi a unei anchete sociale în cazul celor care doresc să aibă copii, transmite Agerpres.

De asemenea, protestatarii i-au cerut primarului Dorin Florea să îşi ceară iertare, public, atât comunităţilor de romi, cât şi tuturor cetăţenilor pentru declaraţiile din ultimele zile.

Manifestația a avut loc la câteva zile după ce edilul a venit cu ideea realizării unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii. În opinia lui Florea, doar cei care fac dovada unei locuințe și a unui loc de muncă stabile, a unei situații financiare acceptabile și a unui nivel de educație minim stabilit de lege ar trebui să aibă dreptul de a aduce pe lume copii.

Protestul a fost organizat de platforma civică Areșel,  al cărei obiectiv declarat este ”remobilizarea comunităților de romi, cu obiectivul de a combate rasismul și inegalitățile sociale, politice și economice dintre romi și restul populației”.

„Astăzi e o zi istorică. Romii, pentru prima dată în ultimii 30 de ani ies în stradă să îşi spună ferm punctul de vedere, fiindcă astfel de declaraţii ca cele ale primarului Daniel Florea nu sunt în regulă în secolul 21, în România. Este o poziţie fermă pe care o avem, în care sancţionăm astfel de declaraţii, care dau spre şovinism, noi îl numim nazism electoral. Motivul pentru care primarul a făcut aceste declaraţii a fost ca să ia voturile românilor prin acest rasism latent care se află în spatele capetelor fiecărui român. Este un subiect pe are îl abordăm la fiecare patru ani, îl răscolim şi manipulăm oamenii, îl folosim în interes personal. Nu cred că domnul Florea e a atât de rasist pe cât declară, dar e irelevant. Actul politic pe care l-a făcut aici este unul de război civic, un act de instigare la ură între etnii, iar acest lucru trebuie sancţionat şi trebuie să ne asigurăm că acest domn nu va mai candida. Ne dorim să îşi ceară scuze şi ne dorim să îşi dea demisia”, a declarat Nicu Dumitru, de la Platforma Aresel.

Participanţii au spus că toţi trebuie să fie egali în România şi că romii se găsesc în această situaţie fiindcă nu au lucru deoarece s-au închis fabricile, dar chiar şi în aceste condiţii vor să aibă copii şi nepoţi şi că nimeni nu le poate îngrădi acest drept.

„Cum poate să interzică să nu mai facă tineretul copii? Aşa ceva nu există, în ce ţară trăim? Să le dea un loc de muncă. Sunt foarte mulţi romi care nu au clase, nu îi ia la serviciu, atunci înseamnă că nu suntem oameni? Ce s-a întâmplat cu ţara noastră, s-au vândut toate fabricile la străini, nu mai avem de lucru şi atunci înseamnă că nu mai avem dreptul să facem copii? Bine, eu nu fac, dar am trei băieţi şi trebuie să am nepoţi, nu? Sunt casnică, am un soţ pensionar, dar mă întreţin copiii mei care lucrează la patron şi îşi bate joc de ei. Trebuie să meargă în fiecare an în străinătate, la sparangel, ca să îşi câştige pâinea”, a afirmat o protestatară.

Alţi protestatari au spus că au venit la Târgu Mureş să vadă ce se petrece şi pentru a-şi apăra drepturile.

„Am venit pentru drepturile noastre şi pentru că vreau să fac copii. Am 25 de ani şi nu am lucrat nicăieri. Nu am învăţat nicio meserie pentru că sunt bolnav, am făcut nouă clase şi m-am lăsat ca să mă duc la lucru. Trebuia să câştig pentru că primarul nu ne-a dat de lucru, acum lucrăm pe la oameni”, a spus alt protestatar.

Majoritatea participanţilor la mitingul de la Târgu Mureş ne-au declarat că locuiesc în comunele Band şi Glodeni şi că au fost aduşi cu două autocare la protest, fapt confirmat în final de către organizatori, care i-au împărţit în două grupe pentru a-i îmbarca.

Între participanţii la protest s-a aflat şi preşedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, precum şi candidatul desemnat de USR la Primăria Târgu Mureş, Adrian Nemeth-Gherman, care şi-au arătat susţinerea faţă de protestatari.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Cosmin Blaga, a declarat că edilul Dorin Florea nu poate fi acuzat de rasism sau de discriminarea comunităţii rome atâta timp acesta a fost preocupat de soarta acestei populaţii încă de la primul mandat.

„Probabil politicienii erau ofticaţi pentru că nu au vorbit e despre acest subiect şi este păcat că nu au vorbit despre el. Pentru că ştim foarte bine că este o problemă serioasă în România. Domnul primar s-a referit la oamenii care nu înţeleg că aducerea pe lume a unui copil este o responsabilitate şi oricine are un copil înţelege acest lucru. Faptul că suntem acuzaţi că a început campania electorală, ne lasă reci, primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, s-a preocupat serios încă din primul mandat de problema persoanelor defavorizate. Au fost cartiere în Târgu Mureş care arătau jalnic. Primăria Municipiului Târgu Mureş s-a implicat în integrarea şi dezvoltarea comunităţii rromilor, fiind una din primele primării din ţară care a susţinut şi a investit în şcolarizarea copiilor asigurându-le cu transport gratuit, formare profesională, în înfiinţarea de ateliere de tâmplărie, construirea de locuinţe cu toate utilităţile, o baie publică dotată cu maşini de spălat, asfaltarea drumurilor pe străzile locuite de aceştia şi că singura condiţie fiind ca aceştia să meargă la lucru şi să îşi ducă copiii la şcoală. La Centrul Rozmarin, Primăria Târgu Mureş duce gratuit zilnic peste 100 de copii, pe care îi hrăneşte şi educă, iar în zonele locuite de romi, cum e Valea Rece, municipalitatea a construit două blocuri de locuinţe şi a reabilitat complet circa 10 blocuri de locuinţe ale acestora în Cartierul Libertăţii”, a declarat Cosmin Blaga.

Consilierul primarului din Târgu Mureş a anunţat, în urmă cu două zile, că mai mulţi locuitori din Târgu Mureş şi-au exprimat dorinţa de a se organiza un referendum pe problemele lansate în dezbatere de primarul Dorin Florea, pe marginea responsabilităţii naşterii unui copil.

Miercuri, primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat că nu retractează nicio virgulă din comunicatul său cu privire la necesitatea unei dezbateri publice privind responsabilitatea naşterii unui copil, în ciuda autosesizării Consiliului Naţional pentru Combatere Discriminării (CNCD) şi a acuzelor formulate la adresa sa de către jurnalişti şi politicieni.

„Nu retractez nicio virgulă din comunicatul atât de controversat cu privire la necesitatea unei dezbateri publice privind responsabilitatea naşterii unui copil. România reală este cea pe care eu o cunosc, iar tot ceea ce am spus este rezultatul unor analize obiective. Transmit mercenarilor care nu au înţeles mesajul meu, că tot ei au fost cei care au prezentat la capitolul ‘ştiri horror’ violuri, incesturi, părinţi care şi-au bătut şi omorât copiii, mame la 12 ani, nunţi cu regi şi împărătese la vârste de 12 şi 15 ani, copii scoşi la cerşit, la furat, copii care dorm în canale şi în ghene de gunoi, iar exemplele pot continua. Tot voi aţi prezentat, apocaliptic, ştiri despre demografia României peste 50 de ani. Când aţi avut dreptate? Oare de ce atâta încrâncenare pentru un subiect firesc cu privire la o situaţie gravă a României pe care toţi o ştim, dar ne prefacem că nu o vedem?! Este o realitate tristă a ţării noastre de la Cuza încoace, pentru care nimeni nu a dorit să găsească soluţii”, a afirmat Dorin Florea miercuri, pe pagina sa de socializare.

În privinţa politicienilor care l-au acuzat, Dorin Florea le-a transmis că se complac în „mediocritate” şi că „rămân supuşi compromisului politic şi ipocriziei”.

„În ceea ce-i priveşte pe aşa-zişii politicieni, care s-au întrecut în acuze la adresa mea prin toate studiourile de televiziune, nu pot să spun altceva decât că se complac în mediocritate şi că rămân supuşi compromisului politic şi ipocriziei, trăsături pe care le manifestă din plin. Imaginea dezastruoasă a României în străinătate li se datorează pe deplin. Faceţi dvs. comparaţia dintre o mamă care îşi doreşte un copil cu adevărat, care trebuie să respecte tot felul de protocoale (să anunţe medicul de familie, să facă teste etc.), şi cealaltă situaţie, în care aflăm doar de la ştiri, când e trimisă şenilata pe viscol, că o femeie despre care nimeni nu ştia că e gravidă, trebuie să nască! Ceea ce am propus eu cu privire la ancheta socială este un lucru cât se poate de responsabil, pentru că doar aşa tinerii care vor să aibă copii pot fi conştientizaţi şi educaţi cu privire la tot ceea ce implică rolul de părinte”, a spus Florea.

Edilul din Târgu Mureş a spus că se bucură că au fost dublate alocaţiile pentru copii şi că propunerea sa a fost ca unii părinţi să nu aducă pe lume copii doar ca sursă de venit.

„Mă bucur că au fost dublate alocaţiile pentru copii, dar ceea ce eu am propus este cu totul altceva: copiii nu trebuie aduşi pe lume ca sursă de venit, iar legislaţia trebuie să cuprindă măsurile despre care am vorbit! Cât priveşte decizia directorului CNCD, îi recomand să citească textul meu cu mare atenţie şi să meargă în zonele defavorizate, să vadă condiţiile în care trăiesc copiii aduşi pe lume doar pentru alocaţii. Mai mult, îi recomand să consulte normele legislative din Ungaria în acest domeniu şi să facă o comparaţie cu ceea ce am spus eu!”, a subliniat Dorin Florea.

Luni, Florea a susţinut, într-o postare pe Facebook, că acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului ar trebui abordată în alt mod decât în prezent şi că propune introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care doresc să aibă copii, pentru a se evita situaţiile în care unii aduc pe lume copii doar pentru a avea o sursă de venit. Ulterior, el a dat declaraţii în presa centrală în care a menţionat că a făcut referire „la ţigani”, pe care îi consideră cea mai mare problemă a României.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în privinţa declaraţiilor primarului municipiului Târgu Mureş, a precizat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Asztalos Csaba.

„Am demarat o autosesizare. Citaţia a fost deja transmisă către domnul primar, la biroul dânsului, la Primăria din Târgu Mureş. L-am citat pentru săptămâna viitoare, pentru marţi, la audieri, iar tot săptămâna viitoare, miercuri, aş vrea ca această speţă să fie dezbătută de Colegiul Director al CNCD”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

El a spus că nu doreşte să facă aprecieri înaintea dezbaterii cazului.

„Nu aş vrea să comentez nici prima postare, nici declaraţia ulterioară, nu vreau să mă antepronunţ. Ce observ eu e că, probabil, se pare că toate problemele din Târgu Mureş au fost soluţionate şi acum … cea mai mare problemă a oraşului este legată de strategiile naţionale de îmbunătăţire a natalităţii şi tot ce ţine de alocaţia de stat pentru copii, care, de altfel, este un drept constituţional, dacă ne uităm în Constituţie”, a mai precizat preşedintele CNCD.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Cei din film par chiar spălați, doar în Bucuresti e o problema cu apa calda si caldura..?.
  Se pare ca toți au drepturi deci sa-i punem sa nu mai lucreze la negru si sa plateasca taxe

  • Problema puradeilor e simplu de rezolvat: ajutorul social, banii de copii, totul trebuie plafonat. Ai 4 puradei, ok, ai 10, primești bani de 4. Dacă muncești și-ți permiți 10, e treaba ta.

  • Nici chiar asa… ai mai mult de 4 copii atunci cei 4 mai mari deja trebuie sa invețe sa imparta cu cei mai mici care vin din urma… mâncare, haine, încălțări… si obligatoriu sa frecventeze o școală, altfel sa dispara dintre noi!

  • @nik gresita cu plafonarea din multe puncte si legal si moral si logic, nu trebuie plafonat, trebuie conditionat, de exemplu sa faca minim 8 ani scoala, altfel sa trebuiasca sa se dea banii inapoi toti (nu stiu daca e corect dpdv al retroactivitatii), si alocatia intrerupta la prima abatere a parintilor, sau doar daca un parinte lucreaza sa se dea alocatie, asistentii sociali sa isi faca treaba si impreuna cu scolile sa raporteze real situatia oricarui copil (roman / tigan / maghiar / turc / aroman …) daca ajunge murdar/ cu haine rupte/ fara recuzite … si atunci din nou sa se opreasca alocatia …. sunt multe care pot fi luate in favoare copilului si a educatiie acestuia …

  • Andrei, sunt organizații care au soluții mai bune decât prostiile care le debitez eu pe aici…Problema dureroasă e că continuăm de fapt să finantam ceva ce duce la aparitia unor indivizi defavorizați, fără șanse la o viață normală. Degeaba votăm, nimeni nu face ceva util, dacă e la putere, în afară de a se asigura că le dă o pomană să-i atragă la vot.

  • Asta a fost una dintre mizele celui de-al doilea Razboi Mondial (cea mai mare tragedie din istoria umanitatii): interzicerea unor oameni declarati inferiori (evreii, atunci) de a face ceea ce noi (romanii ortodocsi spalati, azi) facem (cum ar fi: copii), si imputinarea, sterilizarea, exterminarea primilor.

 2. Mai sa fie ! Si eu care credeam ca s-au adunat sa ceara locuri de munca … hotarit lucru,ramin un optimist incurabil :))))

 3. au cerut cumva si locuri de munca?
  aaaaaa,nu?
  atunci sa taca din gura si sa participe activ,prin munca ,nu prin copulare reproductiva!

  • Locuri de munca?!?La ce le trebuie ,daca au copii? Cum au auzit ca li se restrange dreptul de a se mai folosi de copii,cum au iesit in strada..dar daca erau pusi sa munceasca pentru a primi ajutor social,mai mult ca sigur ca protestau ,dar pe sest,nu la vedere ca acum cand pretextul a venit la fix pentru o demonstratie frumos ambalata in protest anti-discriminare etnica,asa cum le place lor sa se victimizeze ori de cate ori trebuie sa respecte legile ca toti cetatenii.

 4. Greseala este faptul ca alocatiile sunt date in bani cash. Cash-ul are multe valente, inclusiv de mita mascata pt voturi de ex. Ar trebui incercat ca aceste alocatii sa fie de fapt bunuri pt care sunt destinate de fapt acele alocatii. Nu se numeste degeaba alocatie de crestere a copilului. Sa primeasca haine, carti, vaucere de mancare, pampersi, whatever.. NU bani. Dar probabil ca si pe alea le-ar vinde…

 5. „Motivul pentru care primarul a făcut aceste declaraţii a fost ca să ia voturile românilor prin acest rasism latent care se află în spatele capetelor fiecărui român”. Generalizarea asta cu „fiecare roman” suna la fel cu ideile preconcepute la adresa etniei rome. Personal ma simt atins desi sunt pe jumatate ungur.

 6. Problema romilor este o problema foarte serioasă pentru natia română. Personal nu cred ca vor sa se integreze din punct de vedere social in comunitatile in care traiesc.Daca vedem putin istoria acestei minoritati,atunci vom observa ca intotdeauna au parazitat comunitatile pe langa care au trait.De aceea nici nu prea exista localitati constituite exclusiv din romi .
  Am lucrat cativa ani in Italia si italienii au exact aceleasi probleme cu romii lor,deși au avut multe programe de integrare sociala bine finanțate de statul italian.

  • Nu vor sa se integreze,pentru ca sunt crescuti in spirit tribal,cu bulibasa pe post de sef de trib,iar legile statului in care se nasc sunt ignorate pentru ca legile tribului ,staborul conteaza. Furtul,cersetoria,banul nemuncit sunt lucruri firesti pentru ei,la fel ca si mijloacele de a ii face:folosirea copiilor,batranilor,femeilor…

 7. „acest rasism latent care se află în spatele capetelor fiecărui român”

  Dacă asta nu e instigare la ură de rasă, atunci ce e? Eu dacă generalizez ţiganii, iau amendă.

 8. Parca nu-mi vine sa cred ce comentarii citesc la acest articol.

  • Poate este prima data cind cititi comentarii la articole despre alte rase, alte orientari sexuale, alte orientari politice etc.
   Va puteti uita in urma, dar va asigur ca e o lectura foarte neplacuta.

 9. Alo, redactia!
  De cand rromi se scrie cu un r? In ceea ce priveste tema articolului, solutia poate fi urmatoarea: De alocatii la nivelul normal sa beneficieze doar copiii care provin din familiile in care lucreaza cel putin unul dintre parinti, ceilalti sa aiba alocatii plafonate la maxim 100 de lei. (Nu ma refer la familii cu parinti inapti de munca). Sunt mii de locuri de munca in tara, atat pentru necalificati, cat si pentru calificati! Totul e sa doreasca sa munceasca.

 10. Fabricile au disparut pentru toti, in Romania, in Vest. Joburi fara educatie nu vor exista dar concurenta pentru joburi da. Deci cum faci sa-i prinzi pe toti in opt ani de scoala, minimum? Sa le explici asta? Acelasi fenomen – folosirea alocatiilor in loc de venituri din munca prin familii cu multi copii – se intalneste in toate tarile cu multa imigratie, din Africa de exemplu. Model feudal si asa am ajuns miliarde si miliarde. Inca o problema este modul de abordare a situatiei de angajat: ”La stapan”. Nu vorbesc numai despre rromi. Azi trebui sa fii bucuros pentru fiecare job creat de un ”stapan”. Vorbim prea putin despre joburi, ce si cum. Ma gandesc si la un articol precedent despre situatia scolilor la sate, in orase mici. Cum faci scoala sa fie atractiva in saracie, cu frig si toalete mizere in curte? Nem tudom. Unul care stie este dl Valeriu Nicolae, poate. Dar nu poti lasa problemele pe initiative personale, numai.

 11. Interesant, lipsesc femeile rrome in aceea demonstratie. Ei, mai toti tineri, bine imbracati, tunsi modern. Cred ca sunt rromi si rromi, unii bogati altii ff saraci.

 12. Dincolo de spusele Primarului, problema romilor e reala: majoritatea NU muncesc, acei BANI primiti ca alocatie pentru copii NU ajung la copilasi, NU ii dau la scoala pe copii, ii trimit la cersit, cersesc si ei(exemplu pentru copii!), hartuiesc oamenii pe strada, fura si ameninta oamenii de prin satele patriei, Statul roman desi a primit Milioane de Euro de la UE pentru INTEGRAREA romilor, Dumnzeu stie ce-a facut cu ei in afara de ajutoare sociale…
  NU am auzit in nici un Program de guvernare al nici unui partid, macar o masura(UNA SINGURA, una cate una!) care sa aduca un pic de mai bine in viata acestor amarati ai sortii..
  In fata magazinului Penny unde merg, sta o tiganca cu un Bebe mic in brate si alt copilas de vreo 5-6 ani si cerseste…mi-e mila de copilasi, NU ii dau bani, dar le cumpar de fiecare data cand ajung de vreo 15-20 de Lei de mancare: 1 paine, 2 banane, 1 sticla lapte si parizer, sau o ciocolatica, asta cere mereu: paine, lapte si parizer!
  Mi-e mila, sincer, femeia acea ma roaga mereu sa-i cumpar parizer si paine si lapte… trist…si imi multumeste atat de frumos, ca-mi dau mie lacrimile….
  Sotul meu maraie mereu, dar ii spun ca mi-e mila de acei copilasi, ca oricare dintre noi putea fi in situatia fara iesire in care sunt azi mii de persoane de etnie roma…
  Cred ca RESPONSABILITATEA pentru aceasta situatie e a Statului roman, care insa nu FACE mai nimic…cand mii de romani, multi TINERI, in putere, zac pe marginea ulitelor si prin carciumi, asteptand ajutorul social, ne miram ca vedem asta la romii analfabeti?!

 13. Oare exista un studiu, un raport din care sa reiasa clar cati romi si cati romani traiesc din alocatiile copiilor, din ajutorul social?
  Bag seama, ca in Moldova, in sudul tarii (si nu numai) traiesc foarte multe familii de romani, cu multi sau f. multi copii, care in lipsa unui loc de munca beneficiaza la greu de ajutorul social, de alocatii etc.
  Exact ca unii dintre romi sau altii. (Ajunge sa te uiti zilnic la stiri, nu-i asa?)

  Si nimeni nu se gandeste sa le ingradeasca acelor romani dreptul de procreere sau sa le conditioneze alocatia, ajutorul social…

  Tocmai din aceast cauza declaratia lui Florea, dar si majoritatea comentariilor de mai sus se incadreaza perfect in retorica rasista, discriminatorie si extremista traditionala: cea cu iz fascist si national comunist.
  Pacat ca acest site incurajeaza si permite asa ceva. E impotriva legii.

  • Aveti dreptate, acele multe familii sarace de romani cu multi copii din sudul subdezvoltat si din Moldova sunt in aceeasi situatie, dar de ele nu se prea vorbeste….
   In cazul romilor insa, majoritatea sunt in aceasta situatie, sate intregi traiesc intr-o saracie cumplita, din cersit, furtisaguri si ajutoare sociale…
   Exista un studiu in Romania, un Raport despre „distribuirea” Saraciei in Romania, studiu OFICIAL intocmit de Experti in Politici sociale, facut in 2009 de o Comisie prezidentiala infijntata de Traian Basescu!
   http://old.presidency.ro/static/rapoarte/Raport_extins_CPARSD.pdf

   Nu stiu ce urmari, ce EFECTE a avut acest Studiu, probabil ca ZERO, pe model romanesc…

 14. Mai oamenilor nu sunt rromi ci tzigani!
  Terminati odata cu eticheta asta de rrom care se asociaza usor cu cea de roman.
  Sunt tzigani!

 15. „Ajutorul social” ar trebui sa includa munca fortata si cartele alimentare, nu bani primiti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.