G4Media.ro

VIDEO Lacul roz. Cum explică specialiștii fenomenul de pe Techirghiol

sursa foto: Ziua de Constanta

VIDEO Lacul roz. Cum explică specialiștii fenomenul de pe Techirghiol

Lacul Techirghiol, vestit în toată lumea pentru nămolul și apa atât de benefice pentru sănătate a căpătat în ultima vreme o culoare roz, transmite Ziua de Constanța.

Fenomenul nu este unul nou, este întâlnit frecvent și are o explicație științifică.

Culoarea este dată de bacteriile sulfuroase care acoperă părțile expuse la lumină ale algelor.

„Paradoxal cum unii își fac probleme tocmai când lacul #Techirghiol este mai prolific ca niciodată în ultimii ani în producția nămolului. Mirosul specific de ouă stricate îl reprezintă hidrogenul sulfurat. Prin urmare, cu cât mai pregnant mirosul, cu cât producția de nămol este mai mai multă și mai bună calitativ“ – a precizat pe pagina sa de facebook deputatul Bogdan Bola, fost șef al ABADL.

Fenomenul a fost explicat și în lucrarea „Biodinamica Lacului Techirghiol” (1965) a lui Ion Tuculescu.

„Bacteriile sulfuroase se aștern ca un praf roz pe părțile bine expuse la lumină. Aici cresc în biomasa de milioane pana la zeci de milioane pe cm cub mai multe specii din genul Cromatium, precum și Rhabdocromatium roseum bacterii sulfuroase autotrofe fotosintetice. În aceste îngrămădiri apa devine de regula roz violacee. Este biotopul apa roz, unul dintre biotopii foarte productivi în masa vie a lacului. Paradoxal cum unii își fac probleme tocmai când lacul este mai prolific ca niciodată în ultimii ani în producția nămolului. Mirosul specific de ouă stricate, este hidrogenul sulfurat. Cu atât mai pregnant cu cât producția de nămol este mai puternica“ – se arată în volumul citat de Ionel Gherase.

sursa: Ziua de Constanța

sursa foto: Ziua de Constanta

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Eu sunt la lacul Techirghiol și apă are culoarea ei normala, apropiată de culoarea albastra-verzuie :)) nici vorba de culoarea roz :)) dar…te faci că-i crezi ca să nu zici că e un veritabil fake-news, sau o ficțiune, ca să fiu elegant :)) daca toate știrile sunt așa de departe de realitate ca aceasta, mai bine scrieți literatură și renunțați la jurnalism :))

  2. Lacul sustine comunitatea gay. 😀