G4Media.ro

VIDEO În curând va fi lansat primul album muzical al lui Dalai…

VIDEO În curând va fi lansat primul album muzical al lui Dalai Lama. Liderul spiritual budist a înregistrat un disc în care recită meditații 

Albumul de debut pe scena muzicală a unui „artist” nou și original va fi lansat în ziua în care acesta va împlini 85 de ani. Artistul care are curajul de a debuta la această vârstă venerabilă cu un album în stil New Age intitulat ”Inner World”, nu este nimeni altul decât liderul spiritual al tibetanilor, cel de-al  XIV-lea Dalai Lama.

Călugărul, considerat de tibetani reîncarnarea divinității compasiunii, Avalokitesvara, în realitate nu cântă, ci recită, acompaniat de chitară, sitar, flaut și tobe, o serie de mantre ale tradiției budiste din Himalaya, pe ritmul muzicii special compuse de un cuplu de artiști din Noua Zeelandă, Junelle și Abraham Kunin, care după ani de tentative, au reușit să-l convingă să participe la un proiect destinat finanțării unui program educațional dezvoltat împreună cu Universitatea Emory.

Din cele unsprezece melodii ale albumului, una este deja disponibilă gratuit pe Youtube, titlul acesteia fiind chiar chintesenţa învățăturilor sale, „Compassion”, în care Dalai Lama repetă cu vocea sa joasă și profundă mantra principală a budismului tibetan și a altor școli de acum 2.500 de ani, „Om Mani Padme Hum”. Ca orice mantră, nu are o semnificație precisă, chiar dacă cele șase silabe ale sunetelor considerate sacre conțin termenii „bijuterie” și „lotus”, care în Orient sunt asociați cu nașterea miraculoasă a maeștrilor budiști și a divinității Avalokitesvara. Celebra floare are o valoare simbolică, deoarece înflorește „necontaminată” în toată frumusețea sa din mlaștini, asociate cu lumea materială impură.

Printre celelalte compoziții mai există o piesă intitulată Ama La, care în tibetană înseamnă mamă, iar la sitarul din fundal cântă celebra artistă indiană Anoushka Shankar, fiica legendarului Ravi Shankar. Celelalte piese oferă alte referințe mistice, de la „Curaj” la „Vindecare”, „Purificare” și „Protecție” (de patimile umane), până la „Copii”, melodie care face referire la beneficiarii încasărilor albumului.

Liderul tibetan a pregătit de mult timp împreună cu Mind & Life Institute un program de predare socială, emoțională și etică în școli, ca alternativă la programele tradiționale.

Junelle Kunin a explicat că ideea albumului i-a fost prezentată lui Dalai Lama în urmă cu mulți ani chiar în biroul acestuia, cu ideea de a combina învățăturile sale cu muzica, cu scopul de a limita stresul la locul de muncă, un pic după modelul compozițiilor realizate în trecut de un alt lider religios tibetan, Karmapa. După mai multe încercări nereușite, în 2015, autorii au plecat în India, unde Dalai Lama trăieşte în exil de mai bine de 60 de ani, au trimis o scrisoare unuia dintre asistenții acestuia, reușind în cele din urmă să-l coopteze în proiect pe faimosul călugăr budist.

„Nu-l auzisem niciodată vorbind aşa – își amintește Junelle – era atât de încântat, încât continua să-mi explice cât de importantă este muzica. S-a aplecat înainte și cu ochii scânteind mi-a spus că muzica poate ajuta oamenii mult mai mult decât îi poate ajuta el prin cuvinte”.

Sursa: La Repubblica / Articol de Raimondo Bultrini 

Image by John Hain from Pixabay 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Acest individ nu reprezintă progresismul, reprezintă o religie medievală, nu trebuie expus!

    • Gigele, las-o balta! NU stabilesti TuUce trebuie expus sau nu! Oamenii decid ce merita si ce nu merita!

    • Vezi ca esti slab informat, Dalai Lama nu e un securist ce se plimbă cu merțane de sute de mii de euro și sta in lux.

  2. ”recita meditatii” ? ce naiba e asta? meditatiile nu se recita domnilor!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.