G4Media.ro

VIDEO Imagini apocaliptice din Soledar, orașul devenit fantomă după ce a fost…

Sursa foto: Sergey BOBOK / AFP

VIDEO Imagini apocaliptice din Soledar, orașul devenit fantomă după ce a fost bombardat cu sălbătice de ”eliberatorii” ruși

Publicația Nexta a postat pe Twitter un video realizat cu drona deasupra orașului Soledar, bombardat cu sălbăticie de armata rusă de-a lungul a mai multor săptămâni. În imagini se observă sute de blocuri cu geamuri sparte, părăsite, străzi pustii, clădiri puse la pământ sau mistuite în incendii provocate de explozii.

Din Soledar nu a mai rămas nimic în urma atacurilor susținute ale armatei ruse, în special a mercenarilor Wagner, după cum a ținut să sublinieze însuși ”bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, care este conducătorul trupelor private.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut, vineri, în premieră meritele grupării de mercenari Wagner, o companie paramilitară privată (PMC) rusească, în capturarea orașului Soledar din estul Ucrainei.

Aceasta este prima recunoaștere oficială a meritelor PMC Wagner (în Rusia nu există, prin lege, companii militare private) în Ucraina. Anterior se știa că Ministerul Apărării și fondatorul PMC Wagner Evgheni Prigojin se află într-o stare de conflict, demonstrându-i președintelui Putin cine este mai eficient.

În luna mai, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că angajații PMC Wagner „nu sunt activi” în Ucraina și că presa occidentală ar fi scris despre acest lucru pentru a distrage atenția de la mercenarii din țările lor.

Însă gestul ministerului condus de Serghei Șoigu vine după ce Prigojin a ținut ”să sublinieze” și să catalogheze drept „informație falsă” orice afirmație potrivit căreia forțe rusești care nu fac parte din Wagner au participat la asaltul asupra Soledar.

„Aș dori să subliniez că Soledar a fost cucerit exclusiv de unități PMC Wagner”, a declarat el într-o declarație publicată luni pe un canal Telegram.

Pe de altă parte, armata ucraineană a insistat că orașul este în continuare contestat și că forțele sale chiar „efectuau contraatacuri” în această așezare. Șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrii Iermak, afirmă, într-un interviu pentru Le Monde, că ceea ce se întâmplă acum în Bahmut și Soledar, în regiunea Donețk, reprezintă bătălia de la Verdun, din 1916, a secolului XXI.

Totuși, o echipă CNN aflată chiar în afara orașului Soledar a raportat tiruri continue de mortiere și rachete vineri după-amiază, după ce Rusia a revendicat controlul asupra orașului din estul Ucrainei. Echipa, poziționată la aproximativ 3,5 km de Soledar, a fost martoră la faptul că forțele ucrainene au transportat trupe vineri după-amiază, în ceea ce părea a fi o retragere organizată din oraș. Nu părea să existe un sentiment de panică în rândul trupelor ucrainene care se retrăgeau, transmiteau jurnaliștii.

Dacă se va fi confirmat victoria rușilor în Soledar, ar fi cel mai mare succes al acestora asupra Ucrainei în ultimele șase luni de război. Citește aici de ce este importantă pentru ruși cucerirea orașului Soledar: Minele de sare cu peste 200 de km de tuneluri, o fortăreață crucială pentru obținerea controlului total asupra Donbasului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. a fost bombardat SI de Ucraina

  • Penibilule, Ucraina își apara pământul. Care e rostul acestui comentariu dezmățat ?

  • @A: daca tăceai, filozof rămâneai: ucrainenii – in retragere – au atacat cu artilerie trupele ruse care avansau in oraș.

  • Dacă ruznacii respectau tratatul de la Budapesta, nu mai era nevoie de Minsk. Jet.

  • @Mark: Daca ucrainenii nu începeau sa-si persecute pe cei 25% din cetățeni de etnie rusa ( + 500k de romani) rusii nu ar fi interveni in 2014 in Ucraina (sub forma piticilor verzi).

   Vezi mai Jet, este lanțul slăbiciunilor. Nu te ții de cuvânt – vine si vremea sa plătești

  • VCT….lasa gargara cu persecutatul, planurile lui putin se stiau dinainte 👍 de ce Transnistria a stat acolo, de ce rusia a subjugat Rep Moldova? Lasa gargara trompeta ruseasca, esti parsiv, esti al acare la vot o sa ne zici ca nu avem.pe cine vota ca sa iasa slugile tale putiniste care te papuseaza, muppet-ule👍

  • @ALX: Încearcă sa-ti folosești capul de pe umeri, vezi faptele la rece si trage singur concluziile.
   99% din ce citești este propaganda.

  • E propagandă și tocmai tu teai găsit să spui adevărul, da te credem pe cuvânt, tu le știi pe toate.

  • vct = șobolan rus

 2. Asta aduce Rusia, numai moarte.

 3. Să vedem ȘI școlile, spitalele distruse în război de o parte SAU de alta, copii nevinovați bombardați timp de 9 ani ( exemplu Aleea În.g.erilor) , se poate? Sau adevărul este DOAR pe jumătate?

 4. Zele, Soledad n-a cazut, ziaristii occidentali, retragere organizata, rusii, Soledad a cazut, pe cine credeti?

  • Cum ignoranța este sursa fericirii, îndoiala trebuie să fie sursa încrederii. Persoanele inteligente sint pline de îndoială in timp ce i.d.i.o.ții sint plini de incredere.Si prea multi au telefoane mai inteligente decât ei…

  • @Ben Hur
   👍

  • Asta e marea voastră victorie? Soledar? Kievul de ce nu sunteți în stare să-l capturați, ratați patetici ce sunteți?

 5. pe cand asa ceva si in bucuresti?

 6. Doamne ajuta , poate reusesc rusii sa inghita si Moldova dupa ei sa urmam noi ca o prajitura cu frisaca , hai Rusia …morcovul a inflorit in kooorool NATO …. Ucraineni mai primesc in gluma 2 tancuri de la fier vechi si 2 puscoci ….

 7. asa arata forta civilizatoare a rusiei
  dar nu e nici o surpriza, nu e prima data

 8. Mai fratilor, treceti la PACE, este trist ca acest razboi se poarta intre 2[doua] popoare fratesti, care au suferit mult de pe urma razboiului trecut;; doamne ,nu ma gindeam niciodata ,ca doua popoare care i-au zdrobit pe nemti la-COTUL DONULUI- sa repete acea tragedie;;ar trebui ca UNIUNEA
  EUROPEANA sa faca un apel mare pentru pace;; ce face francezul.neamtul,austriacul,cehul. slovacul.polonezul? nimic nu face in acest sens;; este foarte trist