G4Media.ro

De ce este importantă pentru ruși cucerirea orașului Soledar: Minele de sare…

Sursa Foto: ukrainetrek.com

De ce este importantă pentru ruși cucerirea orașului Soledar: Minele de sare cu peste 200 de km de tuneluri, o fortăreață crucială pentru obținerea controlului total asupra Donbasului

Conflictul a escaladat la Soledar, obiectivul actual al trupelor ruse și pe care ele susțin că l-au cucerit deja, în timp ce Ucraina neagă. Putin recunoaște că situația din zonele anexate din Ucraina este dificilă. Grupul de mercenari Wagner asigură că deține controlul asupra orașului Soledar după câteva zile de lupte violente, deși Kievul neagă acest lucru, iar Moscova îndeamnă la prudență și deocamdată nu consideră zona controlată oficial. Dacă va fi confirmată, ar fi cea mai mare victorie a Rusiei asupra Ucrainei în ultimele șase luni de război, relatează publicația spaniolă Cope, citată de Rador.
Orașul Soledar, la aproximativ 10 kilometri nord de orașul distrus Bahmut, este acum principala țintă a trupelor ruse. Dar de ce este această locație atât de importantă? Trebuie să ne întoarcem cu câțiva ani înapoi, la invazia rusă din 2014 în regiunea Donbas, regiune căreia îi aparțin Soledar și vecinul său Bahmut. Deși Rusia și-a revendicat controlul asupra Republicii Populare Donețk, principala regiune a Donbasului, cele două orașe au rezistat până acum. Când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022, această zonă a fost din nou una dintre țintele principale, iar Bahmut și, mai ales, Soledar, sunt considerate cheia pentru obținerea controlului total asupra Donbasului.

Micul oraș Soledar, cu puțin peste 10.000 de locuitori, este caracterizat de mina de sare Artiomsol. Un întreg oraș subteran, o enclavă prețioasă datând din secolul al XIX-lea și care în timpul războiului a devenit o fortăreață strategică. Cu toate acestea, înainte de începerea conflictului, rolul său era destul de diferit. Acest labirint de galerii și pasaje, cu peste 200 de kilometri de tuneluri la o adâncime de 300 de metri, a fost vizitat de o mulțime de turiști. În interior, există un teren de fotbal, o sală de concerte și există chiar loc, printre tavanele sale înalte de până la 30 de metri, pentru o biserică.

În ultimele zile, forțele ruse au făcut destule progrese în zonă. Rusia este conștientă de faptul că minele reprezintă un loc practic inexpugnabil, ferit de rachete și drone și lipsit de radare prin satelit. Este refugiul perfect, capabil să ofere adăpost pentru mii de soldați și civili, dar și să depoziteze arme. Prin urmare, pierderea acestei poziții ar fi ruinătoare pentru Ucraina.

Șeful companiei paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a asigurat, marți dimineață, că unitățile sale au preluat minele Soledar, de unde a publicat o imagine împreună cu unitatea sa. Totuși, purtătorul de cuvânt al comandamentului estic al forțelor ucrainene, Serhii Șerevati, a insistat că „nu este adevărat că a căzut” complet, iar Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate a pus sub semnul întrebării autenticitatea fotografiei.

„Se pare că locația pe care o arată nu corespunde realității și că nu sunt cu adevărat salinele Soledar cele care apar în imagini”, a clarificat Șerevati înainte de a remarca că, prin aceste informații, Moscova ar putea încerca să justifice „pierderile mari în rândul prizonierilor”. În acest sens, forțele ucrainene au lansat câteva fotografii în care arată minele de sare fără nicio prezență a armatei ruse. „Se pare că nu este adevărat și că nu sunt în minele din Soledar, care a fost și va fi întotdeauna ucrainean”, a indicat Armata.

Dacă armata lui Putin preia în cele din urmă Soledar, ar fi la un pas de a lua Bahmut și odată cu el, de cheile de intrare ale regiunii Donețk. Ceva după care tânjește de mult și care ar schimba cursul războiului.

Sursa: Cope/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Lasă-i sa ocupe orașul, sa bage mii de trupeti și sute de tancuri și muniție în subteran, apoi bombardează și blochează întrările. O sa se conserve orci în sare pt arheologii din viitor.

  • Vezi ca pana una alta vreo 15 batalioane din 5 brigazi ucrainiene au fost distruse in Soledar de „amatorii” de la Wagner. Exclusiv de la Wagner. Asa ca despre ce „pierderi” ale armatei ruse vorbesti? Rusii n-au mai pierdut oameni de prin Aprilie-Mai, de cand au aplicat la perfectie tactica defensivei flexibile. Ucrainienii au picat in capcana!

  • Ce troll pr0st e Procust, ucrainienii nu pierd 15 batalioane (15.000 de soldati) intr-o luna, ponderea de soldati uciși fiind de 3 la 1, adică l 120k orci morți în 10 luni au murit 40k ucrainieni, deci în jur de 4k pe luna.

   Procust e un troll rus care minte, rusii au pierdut în soledar și nakhmut zeci de mii de soldati în timp ce ucrainienii câteva mii.

  • Ca de obicei presa din Ucraina neaga tot, dar rusii câștiga tot mai mult teren

 2. Cuma sa nu, fortăreața asta „cruciala” i-a ajutat foarte mult pe ucraineni.
  Soledar este important pentru ca este o străpungere a liniei fortificate defensive ucrainene din Donbas care permite încercuirea Bahkmut prin nord. Minele alea sunt un fâs, cel mult depozite.

  • Da, le-ar fi asa utile rusilor … la fel de utile ca si ucrainenilor
   Si la fel de greu de „luat”, cu costuri disproportionate.
   Parca si vad cum rusii, dupa ce le vor lua, vor muta minele alea in Siberia, ca sa fie siguri ca nu le mai pierd si ca nu ramane careva inchis inauntru

 3. Deci de-aia o duce rusul mai rău decât românul, pentru că Rusia nu are suficientă suprafață! Mai avea nevoie și de Soledar! 😀😀😀
  Noaptea minții! Și cred că mamele cărora le-au fost tocați copiii sunt fericite acum, că mai au puțin si obțin Soledar-ul!

 4. A rece rău într-o mina vara , iarna e si mai rău . Nu știu de ce vor mina poate loc de depozitare, ca sa locuiești într-o mina nu e bine deloc, îngheți rapid mai ales daca ești ud.