G4Media.ro

VIDEO Florin Iordache i-a spus lui Tudorel Toader că a venit neinvitat…

VIDEO Florin Iordache i-a spus lui Tudorel Toader că a venit neinvitat la comisia specială și l-a criticat pentru că nu a modificat Codul penal prin OUG / Iordache a refuzat inițial să îi dea cuvântul lui Toader, dar ulterior s-a răzgândit / Toader: Am venit doar să văd cum vă contraziceți

Deputatul PSD, Florin Iordache, i-a spus marți ministrului Justiției, Tudorel Toader, în debutul ședinței comisiei speciale dedicate modificării Codului penal, că a venit neinvitat la ședință și i-a reproșat că nu a modificat el actul normativ prin ordonanță de urgență.

Iordache a mai spus că cele două Coduri vor fi modificate urgent în Parlament, adoptându-se doar acele dispoziții declarate constituționale de CCR, și vor fi trimise președintelui care astfel, în opinia sa, nu le mai putea ataca la Curte.

Deputatul PSD a refuzat inițial să îi dea cuvântul lui Tudorel Toader, dar la insistențele USR și PNL s-a răzgândit.

”Suntem aici pentru că, dintr-o regretabilă eroare a guvernării PSD – ALDE, Guvernul nu a reuşit să implementeze deciziile constituţionale, potrivit ultimei decizii a CCR. De aceea am invitat reprezentanţii ministerului, pentru că e anormal. Guvernul a avut patru luni de zile să ducă la îndeplinire decizia CCR şi din săptămână în săptămână şi din lună în lună ne-am trezit în luna aprilie când decizia CCR, care stabilea că anumite articole din Codurile penale sunt constituţionale şi altele sunt neconstituţionale, suntem în aceeaşi situaţie. Deci poziția noastră este de a discuta, iar acele articole neconstituționale să fie eliminate, să trimitem Senatului Codul penal cu articolele declarate constituționale și să fie adoptat mâine (miercuri – n. red.). Săptămâna viitoare să fie adoptat și de Camera Deputaților. Președintele să aibă două legi, Codul penal și Codul de procedură penală, cu acele articole declarate constituționale, să vedem atunci pe ce mai poate ataca la Curtea Constituțională”, a declarat Florin Iordache în debutul ședinței comisiei speciale pe care o conduce.

UDMR, prin vocea deputatului Marton Arpad, s-a declarat de acord cu modificarea urgentă a celor două Coduri, asigurând astfel majoritatea necesară adoptării lor.

Deputatul USR Stelian Ion a cerut ca ministrul Tudorel Toader, dacă tot este prezent la comisie, să răspundă și unor întrebări pe tema modificării Codurilor penale, dar Florin Iordache a refuzat să îi dea cuvântul acestuia.

”Aveți posibilitatea să îi adresați luni întrebări și interpelări ministrului”, i-a transmis Iordache deputatului USR.

La insistențele USR și PNL, Iordache a revenit însă asupra deciziei de a-i interzice lui Tudorel Toader să vorbească.

”Am considerat că nu este necesară prezența lui la comisie. Dar fiindcă staff-ul a greșit, îmi asum eu”, a spus Iordache.

”Am venit doar să vă văd cum vă contraziceţi. Am declarat de foarte multe ori că am dat curs tuturor invitaţiilor. Astăzi dna secretar de stat Moţ mi-a spus că ministerul a fost invitat la dezbatere. Acesta este motivul pentru care am venit. În iulie – noiembrie 2017, Ministerul Justiţiei a finalizat două proiecte de Cod penal şi Cod de procedură penală pe care le-a trecut prin Guvern şi Guvernul le-a aprobat şi le-a trimis la Parlament. Proiectul de modificare a Codului penal pus în acord cu deciziile CCR şi cu directiva de confiscare extinsă şi proiectul de modificare a Codului de procedură penală – în acord cu deciziile CCR şi pentru transpunerea directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Un an şi jumătate au fost trimise în Parlament. E greu de susţinut afirmaţia care s-a repetat că Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţia ca în cele 45 de zile şi aşa mai departe (să transpună deciziile Curţii – n.r.). Eu vorbesc în numele ministerului şi nu al celor care nu au continuat procesul legislativ de punere în acord”, a afirmat Tudorel Toader.

El a dat explicaţii juridice privind transpunerea deciziilor CCR.

„Obligaţia de modificare a legii în vigoare, nu a proiectului de lege, când se publică decizia în Monitorul Oficial, textul neconstituţional se suspendă, dacă în 45 de zile legiuitorul nu intervine, textul îşi încetează efectul. Dacă spunem că textul declarat neconstituţional îşi încetează efectul înseamnă că textul e în vigoare. Obligaţia izvorăşte din deciziile de neconstituţionalitate sau interpretative privind forme juridice în vigoare”, a susţinut Toader. „Când vorbim de proiecte de lege, precum cel de faţă – Cp, Cpp, nu putem spune că decizia de neconstituţionalitate nu produce efecte, ea e obligatorie. Dar unde este obligaţia? Nu de a o transpune în legislaţie, de a aduce soluţia considerată constituţională în câmpul activ al legii, obligaţia este pentru legiuitor. Dacă legiuitorul doreşte să continue procesul legislativ, să adopte acea lege, e obligat ca să respecte soluţiile din decizia CCR. Dacă e o soluţie de neconstituţionalitate, legiuitorul trebuie să o elimine, să dea o formă constituţională, dacă e o soluţie de constituţionalitate, prezumţia se răstoarnă şi dă legiuitorului girul de a continua, de a duce soluţia în câmpul activ al sistemului judiciar”, a explicat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a concluzionat că este greu de argumentat că Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţia în acest caz.

„Prin urmare, este greu de spus că Guvernul nu şi-a îndeplinit, adică este uşor de spus dar greu de susţinut, de argumentat, că Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a aduce în Codul penal, Codul de procedură penală ceea ce Curtea a considerat a fi constituţional. Obligaţia este numai când se declară constituţională interpretativă o normă juridică din câmpul activ, nu din proiecte de lege”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiției a subliniat că proiectele trimise de el Parlamentului au fost modificate substanțial de senatori și deputați, astfel încât nu mai avea nicio legătură cu ce trimisese el.

De asemenea, Tudorel Toader, a reamintit că el a trimis Parlamentului, odată cu cele două proiecte de modificare a Codurilor, și o solicitare de aviz de la Comisia de la Veneția, document care a rămas însă îngropa în comisia condusă de Iordache.

La presiunile repetate din partea lui Florin Iordache ca dezbaterile să fie sistate, comisia a trecut la proiectul de modificare a Codului penal. Mai întâi, a respins toate articolele declarate neconstituționale de CCR, apoi le-a aprobat pe cele declarate neconstituționale.

Citește și: DOCUMENT Cum arată proiectul de modificare a Codului penal trimis de Florin Iordache comisiei speciale: Sunt preluate propunerile din OUG-ul dorit de Dragnea, cele declarate constituționale de CCR / Tot ce a fost declarat neconstituționale se elimină

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. Te amesteci cu porcii, te manâncă porcii Tudorele. Si tu te-ai amestcat si cu PCR, si cu Secu, si cu USL, si cu PSD… Esti stropit de r*t din cap in picioare,, la fel si coledgii mata din taraba universitara care te-au votat rector, niste mediocritati carierista care iti seamana leit!

  • CAND TE AMESTECI CU ZOAIELE,TE MANANCA PORCII,TUDOREL TOADER,personaj demn de MOLIERE!!!! JALNIC SPECIALIST,JALNIC CARACTER…CINE TE O FI OUAT??????

 2. Da,daaaaa, bine spus, bravo!
  Votăm cu cine trebuie!

  • Trolule,mi-ai cerut voie sa-mi folosesti nick-name-ul??? Hotii asta stiu ,sunt programati genetic sa fure ,asa cum altii sunt facuti sa munceasca pe branci sa ajunga sa-i vada pe hoti cum traiesc regeste din banii lor!

  • @Lia,
   Crezi ca e cazul sa-i aplic descantecul ? Totusi, poate e doar la inceput, iar daca-si mai cere si iertare ?! Pe dracu’, tot invartindu-ma in jurul vostru am ajuns sa fiu si milos…!

 3. Scara,stii vorba aia?
  Hot pe hot cand s a furat si dracu’ s a minunat!

 4. Zici Ciordache si tragi apa urgent fiindca pute ingrozitor.
  Ciordache, nume de sluga ticaloasa
  Ciordache, mare specialist in peste prajit
  Ciordache a facut facultatea la apelul bocancilor si si-a fusherit lucrarea de doftorat pe camp, pazind vacile undeva prin Basarabia….

 5. Nu poate cineva sa burn down the building, ca să scăpăm de amândoi înainte sa fie prea târziu?

  • Ar fi o chestie, să știi. Pănă și catedrala Notre Dame a luat foc, darmite spelunca aia cu ticăloși. Hmmm, Dumnezeu nu e tot timpul atent, mai încurcă borcanele. Sper să revină la sentimente mai realiste și să facă o minune. Scaraoțchi …sper să nu mă contrazici .

 6. Sa le modifice in asa fel incat sa intre toti in puscarie. Pt asta au votat romanii.

 7. E usor suprarealist ce se intampla, cum stam toti si ne uitam la ce pune la cale aceasta gasca de infractori degenerati. Un partid ales de mai putin de 20% din populatie face absolut tot ceea ce doreste, fara sa tina cont de nimic. Presedintele, ales de 6,2 milioane de romani e legat d emaini si de picioare, intr-o republica ajunsa parlamentara prin deciziile politrucilor de la ccr. Suntem intr-o fundatura a democratiei.

  • Democratia da erori grave, a noastră de 30 de ani tot așa o ține.
   Dar ce se întâmplă în ultimii 2 ani si cu precădere in ultimele luni, va ramane studiu de caz pentru juriști si filozofi totodată.

  • Algeria, Sudan! Va spun ceva?

  • @ Stefan, ai perfecta dreptate. Suntem intr- o fundatura a democratiei „originale” romanesti si , mai ales, datorita neputintei unui popor lipsit de cultura democratica si civica. In perioada dintre alegeri, intr- o tara normala, cu adevarat democratica, un guvern care abuzeaza de puterea cu care a fost investit, poate fi dat jos de protestele poporului, ale societatii civile. Dupa o perioada fasta, in 201, in care societatea civila si poporul au dat semne de trezire la viata, in ultimul timp am intrat in hibernnare din noui. Am mai spus-o , diferenta dintre infractorii care ne conduc si noi ceilalti este ca in timp ce ei sunt uniti „in cuget si simtire” noi suntem dezbinati si ne manifestam mai mult filozofand pe forumuri.

 8. tov ciordache, hai ca trebuie sa facem economii. desfiintati justitia.
  judecati la partid.

  • eventual merge un Stabor mai mic ???

 9. Deci vor sa dezincrimineze neglijenta in serviciu, cine e responsabil de moartea copilului de numai 3 ani care a cazut in haznaua scolii din satul Buda.
  Iresponsabil educatorul care trebuia să aibă grijă de copil și nu a avut, iresponsabilă administrația scolii/primăriei care trebuia să asigure și să verifice securitatea fosei… Cine răspunde!!!! Scăpații pe politicienii. Dacă fura cineva și nu e prins în 10 min e scapat

 10. Tudorel sa stiti, v-o spun
  E eroul meu de-acum !
  Mai incolo…vom vedea
  Banui ca nu ma va mai interesa
  Daca va avea insa puterea
  Lui Daddy sa-i dea julita
  Va promit acum solemn
  Ca-l voi pasui un timp…

  • Recunosc acum, pe loc
   Ca-i facuta fara foc…
   E facuta cumva la…rece,
   In graba si far’ s-o fi trecut
   Prin sita lui Belzebut…

 11. Doar vesti proaste.

 12. Hotii modifica legile pentru hoti! Nu se lasa pana nu ne scot din Europa!

 13. Frate Ciordache e oltean? :))

 14. Iesiti la vot guys.
  Problem e ca sunt prea multi corupoti in justie.Pe ei nu ii intereseaza decat sa ia banetul si functui politice. Gargamel a fost judecator la CCR politic ir akm face parte din guvern== rezulta clar „spaga”sau mai bn zis rasplta pt el.

 15. Ce gașcă de derbedei. Arpad, Ciordache, Niciolichea, maimuța ailaltă…Cătăniciu, Bubosul …Isusee mareeee, ce Canal Siret – Dunăre aș mai deschide cu putorile astea !!!. Lopeți, cazmale și roabe cu roți de lemn, iar după două zile de lucru, Vâlcov, Tărficeanu, Livache, Codrin Șt și pulifriciul ălalalt umflat, Cătălin nu știu cum, ăstia ar astupa șanturile săpate.Tot așa până ajing la Dunăre, după aia, înapoi, în sens invers. Asta ar fi cea mai bună metodă de a-și câștiga paiele,pâinea și apa pe o zi. Jur că aș face-o.

 16. nu vi se pare ca sinistrii astia isi bat joc de noi ?

 17. Ca întotdeauna PROFESORUL UNIVERSITAR TUDOREL TOADER și-a spus cuvântul dând o lecție magistrală afonilor impotenți conduși de afonul-impotent cel mai de seamă în problemele juridice Florin Iordache. Acest personaj este primul care trebuie să dea seamă de proiectele ministerului și însușite guvern trimise în parlament pentru discuții și aprobare. De câte ori numitul Florin Iordache l-a invitat în parlament pe TT când se discutau aceste proiecte?

 18. CAND TE AMESTECI CU ZOAIELE,TE MANANCA PORCII,TUDOREL TOADER,personaj demn de MOLIERE!!!! JALNIC SPECIALIST,JALNIC CARACTER…CINE TE O FI OUAT??????