G4Media.ro

DOCUMENT Cum arată proiectul de modificare a Codului penal trimis de Florin…

DOCUMENT Cum arată proiectul de modificare a Codului penal trimis de Florin Iordache comisiei speciale: Sunt preluate propunerile din OUG-ul dorit de Dragnea, cele declarate constituționale de CCR / Tot ce a fost declarat neconstituționale se elimină

Proiectul de modificare a Codului penal transmis marți membrilor comisiei speciale conduse de Florin Iordache, și consultat de G4Media.ro, conține toate prevederile incluse și în proiectul de OUG dorit de Liviu Dragnea, adică acele modificări girate de Curtea Constituțională. În ceea ce privește articolele declarate neconstituționale de CCR, acestea sunt eliminat pur și simplu.

Convocarea comisiei speciale a fost făcută de Florin Iordache din scurt, la ora 10:00 în această dimineață, pentru ora 15:30. Membrii comisiei au fost anunțați că le va fi supusă atenției modificarea Codului penal.

Liviu Dragnea a fost extrem de iritat în ultimele trei săptămâni, după ce guvernul a refuzat să adopte ordonanța de urgență care ar modifica legislația penală astfel încât sute de dosare să fie distruse. Pe 5 aprilie, Dragnea a solicitat Guvernului să înceteze cu discuţia despre Coduri şi anunțat că Parlamentul trebuie să finalizeze procedura pe marginea acestora (detalii aici).

Modificările propuse de Florin Iordache la Codul penal, identice cu cele din proiectul de OUG (vezi aici proiectul de OUG):

La articolul 75 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanţa atenuantă nu se aplică în cazul săvârşirii următoarelor infracţiuni, dacă au produs un prejudiciu material: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.”

Articolul 100 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 100. – (1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

 1. a) cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
 2. b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
 3. c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

 Articolul 155 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 155. „Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale

 • Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă şi persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal.
 • După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
 • Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 154 este depăşit cu încă jumătate.

Alte modificări propuse de Florin Iordache, declarate constituționale de CCR, dar neincluse în proiectul de OUG:

La articolul 269, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II nu se pedepseşte.”

„(4) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele:

 1. a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative;

La articolul 290, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia.”

La articolul 308, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4), cu următorul cuprins:

„(3) Dacă infracțiunile prevăzute la art. 295 (delapidarea – n. red.) și art. 297 – 300 (abuzul în serviciu, neglijența în serviciu – n. red.) au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate.

(4) Dispozițiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia.”

Vezi aici documentul integral cu modificările transmise de Florin Iordache membrilor Comisiei speciale: Tabel CP complet dupa decizia CCR 16 aprilie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Totul pentru hoti, nimic pentru tara!

  #sieuvotez #farapenali

  • Huideo, postacilor! Pesedisti, useristi, penelisti, neutri și alte păsări rare! La uzină cu voi, la strunguri, freze și raboteze, barboteze și morteze! Mergeți în agricultură, pe șantiere, în mine și otelarii! Faceti-vă utili societății!
   Țară are nevoie de muncitori, nu de postaci!

  • Subscriu!
   Pentru educatie, infrastructura, sanatate si statul de drept nu munceau cat muncesc acum sa-si pastreze averile obtinute ilegal.

   #ciumarosie #muiepsd #muiealde #muieudmr #muiebor

  • Mea culpa, stimata doamnă, „noi muncim, noi nu gândim!” e mai bine așa?

   #sieuvotez #farapenali

 2. Stati sa vedeti rupere acum. Dragnea a iesit si mai puternic dupa amanarea procesului , iar acum va face totul pentru a da OUG. Stati numai sa vedeti.

 3. Ar trebui pus la fiecare articol, cum e avantajat Drangnea: de exemplu, dacă prejudiciul e plătit de unul dintre infractor ( Bombo), atunci a scăpat toată turma.
  Favorizarea făcută de un membru al familiei, nu se pedepsește ( o fi cu combinatele de porci)
  Liberarea condiționată f ușor de obținut . Deci în caz că nu scapă, se eliberează condiționat f repede.

 4. O simpla privire la ce se intimpla arata ca:
  – dragnea lucreaza pe teren din greu si se pare ca in final va obtine ce vrea
  – noi muncim pe g4 si raminem cu ………..
  Pina si in Africa se intimpla ca presedinti de tara cad ca urmare a protestelor masive ale populatiei.

 5. Dracnea ai putea cere ca toate putorile pe care le-ai pus peste tot sa doneze din lefurile pe care nu le merita 10% pe trei luni cu bani stransi (daca nu fugi cu ei) te duci la Macron si ii donezi pentru reconstructia catedralei crestinatatii si Macron o sa vada ca ai suflet curat si o sa te lase sa faci ce vrei in Romanica ,si cu cine vrei…Ce zici de idee?

 6. Dracnea ai putea cere ca toate putorile pe care le-ai pus peste tot sa doneze din lefurile pe care nu le merita 10% pe trei luni cu bani stransi (daca nu fugi cu ei) te duci la Macron si ii donezi pentru reconstructia catedralei crestinatatii si Macron o sa vada ca ai suflet curat si o sa te lase sa faci ce vrei in Romanica ,si cu cine vrei…Ce zici de idee?

 7. Praful si pulberea sa se aleaga de PSDragnea si de cei care ii slujesc sau ii ajuta sa distruga viitorul acestei tari!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.