G4Media.ro

VIDEO Estonia: Un monument din epoca sovietică a fost înlăturat din Narva,…

sursa foto: Captură Twitter

VIDEO Estonia: Un monument din epoca sovietică a fost înlăturat din Narva, un oraș cu o puternică minoritate rusă

Estonia a îndepărtat marți un monument comemorativ din epoca sovietică a celui de-al Doilea Război Mondial din Narva, după ce a acuzat Rusia că folosește astfel de monumente pentru a stârni tensiuni, relatează Agenția France-Presse, citată de The Guardian.

Premierul Kaja Kallas a afirmat într-o declarație că această măsură a fost un răspuns la „tensiunile tot mai mari și confuzia în jurul monumentelor comemorative din Narva”, un oraș cu o minoritate rusofonă numeroasă.

„Trebuie să acționăm rapid pentru a asigura ordinea publică și securitatea internă”, a spus ea.

Un tanc T-34 din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care făcea parte din memorial, va merge la Muzeul de Război din Estonia, iar un mormânt comun al victimelor din timpul războiului va primi în schimb un „marcaj funerar neutru”.

Opoziția locală față de îndepărtarea monumentului a stârnit temeri că se va repeta istoria – în 2007, au izbucnit revolte în Tallinn din cauza îndepărtării unui monument sovietic. Marile minorități vorbitoare de limbă rusă atât din Estonia, cât și din Letonia s-au confruntat uneori cu guvernele naționale, ceea ce a stârnit îngrijorarea că Moscova ar putea încerca să exploateze aceste diferențe pentru a destabiliza aceste țări.

Primarul orașului Narva, Katri Raik, a refuzat anterior să predea tancul muzeului. Ceremoniile anuale de comemorare a Zilei Victoriei au loc în jurul monumentului, iar consiliul municipal din Narva nu a reușit să ajungă la o decizie cu privire la îndepărtarea monumentului, în ciuda unui ordin al guvernului de a face acest lucru înainte de sfârșitul anului.

Ministrul de interne Lauri Laanamets a declarat că este „în interesul ordinii publice și al securității interne să se îndepărteze monumentele în cauză înainte de o nouă creștere a tensiunilor în jurul acestora”.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Acum 3 ani m-am oprit la Cornești, R. Moldova, la monumentul victoriei , în fapt un tanc pe un postament. Cu țeava îndreptată spre vest, desigur…Tancul arăta destul de nașpa, decolorat, neîngrijit etc. Duminica asta, am oprit din nou. Proaspăt vopsit, postamentul a primit 2 plăci de marmură, în română și în rusă.

  • Mielu blând suge de la două mă sa…
   Mai rău e că unii(români iobagi mai tot timpul liber profesioniști) tăt visează la uniri intre Luceferi si fetișcane inocente, da’târfe la două schimburi…

  • Nu ne-ai spus dacă țeava era tot către vest. Sau poate ca era tot asa dar căzută fleșcăită.

  • MERGETI LA CALAFAT. MONUMENTUL EORILOR SOVIETICI ESTE PROASPAT RENOVAT, VOPSIT, FLORI, LITERE NOI, AURITE.

   LA 15-20 DE METRI MONUMENTUL NATO IN PARAGINA.

 2. Care este folosul monumentelor ?!
  Singurul monument util omului este crucea lui Iisus Hristos .
  Restul e pierdere de resurse si fudulie .

 3. Mare adevăr ați spus.