G4Media.ro

VIDEO Deputatul UDMR Zakaris Zoltan: Discursul lui Orban nu a fost rasist/…

Sursa Foto: Facebook/ Zakarias Zoltan

VIDEO Deputatul UDMR Zakaris Zoltan: Discursul lui Orban nu a fost rasist/ Nu am de ce să mă disociez/ Nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta este simplu

Deputatul UDMR, Zakarias Zoltan a declarat, miercuri, la B1 TV,  că subiectul Orban nu s-a discutat în coaliție și că el crede că discuția nu-și are locul. Deputatul a mai spus că declarațiile lui Viktor Orban despre amestecul raselor nu sunt rasiste și că nu are de ce să se disocieze de ele, admițând că a participat pe 23 iulie la Tușnad și a aplaudat discursul premierului. Zakarias Zoltan a spus din nou, în timp ce îl apăra pe Viktor Orban de acuzațiile de rasism, că ”nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta e simplu”.

Redăm mai jos cele mai relevante declarații făcute de deputatul UDMR, Zakarias Zoltan, la B1TV

 • Nu consider deplasat, a fost o umflare artificială.
 • Nici declarația despre rase? Nu a fost despre rasism, eu am fost acolo. A fost vorba despre o realitate, a fost vorba despre amestecarea culturilor. A fost vorba despre Bazinul Carpatic unde de secole diferite comunități creștine se amestecă împărțind același teritoriu. Și la asta s-a referit domnul premier al Ungariei, că în această regiune noi dorim  să fim amestecați cu alte culturi. Este vorba despre migrația ilegală care a pornit în 2015, care nu este în aceeași principii și valori și reguli care s-au stabilit în cadrul UE.  (…)
 • Nu au fost rasiste . Eu am spus că din punctul meu de vedere nu a fost un discurs rasist. De vreme ce că nu îl consider rasist, nu am de ce să mă disociez. (…)
 • Am citit în presa internațională o traducere foarte eronată a acelui text. Domnul Orban a spus că în bazinul Carpatic trăim de secole și ne amestecăm comunități care trăiesc aici. Și a spus că cu acest amestec suntem de acord pentru că este o realitate de secole. (…) Această cultură, care la toate culturile are la bază creștinismul, și este o cultură care a evoluat timp de secole. Și nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta e simplu.”În replică, prim-vicepreședintele PMP, Marius Pașcan, prezent în emisiune, l-a acuzat pe deputatul UDMR că propagă ”teorii naziste” și că i-ar fi rușine să vină cu un astfel de ”mesaj separatist”.

„Dl Zakarias nu doar că asumă discursul absolut rasist al premierului Ungariei dar a și spus că nu e de acord cu amestecul culturilor. Păi, dle deputat, în Transilvania sunt mai multe culturi. Nu e vorba doar de migranți, e vorba de cultura românească, pe care se vede că o șubreziți cu orice ocazie, e vorba de cultura romilor, săsească și multe altele, că trăim într-un climat multicultural aici, în Transilvania.

Mi-ar fi rușine cu aceste tente naziste, că în esență asta propagați, și nazismul… Asta face și premierul Orban în discursul său, asta faceți și dvs. Mie mi-ar fi rușine să vin cu un astfel de mesaj separatist, în esență”, a declarat Marius Pașcan.

Context

Pe 23 iulie, premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut o serie de declarații deste amestecul raselor la Băile Tușnad, criticate de liderii europeni și de Casa Albă și calificate drept rasiste.

”De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orban.

Peşedintele Klaus Iohannis a calificat, la rândul să, declarațiile lui Orban drept „este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”.

Președintele a mai spus  că UDMR ar trebui să vină cu explicații, fără a genera însă o criză guvernamentală, dar a spus că o discuție trebuie să aibă loc inclusiv la nivelul coaliției de guvernare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. uite una nerasista ca a lui Orban: romanii nu vor sa se amestece cu ungurii.ungurii sa stea la ei in ungaria,sa nu mai piarda vremea prin Romania.
  conform propagandei udmr ce am aspus eu este perfect corect ,nu este rasist si ca atare cei care se simt lezati sa-si aduca aminte de precedentul orban ungurul.
  drum bun in gobi,mongolia!

 2. Are dreptate Orban, nu ca la PSD-ul a fugărit românii peste hotare, iar acum când molăul ai promis ca ii aduce acasă, ce fac ai noștri politicieni corupți ? Aduc muncitori din lumea a3a numai sa nu aducă românii acasă. Odată cu aducerea ăstora aici or sa vina și tot felul de specii sa nu cumva sa vina și teroriști.

  • Ați votat PSD 30% în 2020, vă meritați soarta.

  • Nu am votat PSD-ul niciodată, am votatPDL și apoi PNL cu molăul președinte dar nu se schimbă nimic .

  • Romanii de peste hotare ar trebui sa fie nebuni la cap sa vina inapoi in tara, sa faca meseriile alea pentru care sunt adusi muncitori din „lumea a3a”. Apropo, Romania tot in lumea a 3-a e, in functie de pe cine intrebi (valabil pentru multe tari, nu doar Romania).
   Legat de migrantii aia vestiti la care foarte probabil te referi, ei vor in vest, nu in Romania. Acolo sunt banii si traiul decent. „Gradina Maicii Domnului” nu e chiar oaza aia de prosperitate si trai decent, fata de gradinile celelalte, din vest.
   Problemele noastre mari vin mai degraba de la „prietenii” din est si propaganda lor de tipul a ce zice Orban

 3. Dl Zakarias se amestecă într’o problemă necunoscută. Cultura europeană este de mult rezultatul „amestecării’ multor culturi. Afirmațiile lui Orban V. sunt în esența lor de influență rasistă. Dar e deja prea mult pentru oameni ca dl Zakarias, care nici n’ar avea ce căuta într’un parlament de secol XXI…

 4. Nu inteleg de unde inversunarea ziaristilor ndependenti de la G$ de a confuza distinctia de cultura descrisa de Orban cu distinctia de rasa. Indienii sunt de aceeasi rasa cu noi, asa cum a decis Curtea Suprema a SUA inca din 1909 in cazul Bhicaji Balsara. Si totusi cultura lui Guta nu este aceeasi cu a mea.

 5. Hunii ie uameni și mai speciali…

 6. Auzi la el ca se impune amestecarea culturilor… omul nu pricepe ca amestecarea se produce in urma apariției unor sentimente naturale sau a unui impuls “pantalonic”.

 7. Nu sunt de acord cu emigrarea in masa sau cu emigrarea ilegala, dar daca o moldoveanca iubeste un african sau un oltean se indragosteste de o chinezoaica…. pai sa le dea Dumnezeu sanatate.

 8. Alta cultura = cultura asiatica centrala din vare voi faceti parte. Deja ne-am anestecat cu ea, deci nu vad care e problema voastra?

 9. Alta cultura, respectiv cultura asiatica centrala din care voi faceti parte. Deja ne-am anestecat cu ea, deci nu vad care e problema voastra? Fsca nu va convine, intoarceti-va in Asia Centrala.

 10. Incult ungurul, sa-si faca un test ADN, sa vada ce mult s-au cultivat stramosii lui…pe unde au nimerit.

 11. Institutul Wiesel nu ne face onoarea sa ne explice nimic de data asta? Ca daca era un roman sa spuna asa ceva, pana acum faceau tumbe. Nu e xenofoba zicerea udmristului, nu e sanctionabila cf legii? Nu, atunci lasati-ne cu lectiile voastre de doi bani pe care le aplicati doar majoritarilor!

 12. Evoluția lumii nu o poate schimba Orban. În HUNgaria trăiesc cca 200 mii de chinezi, iar undeva in 2050 nu se va mai putea spune nimic despre o națiune maghiară în HUNgaria. De altfel statul maghiar este format din huni, europeni , rromi, chinezi etc, secui nu au…au nevoie de banii secuilor.
  Zakaria ( Zaharia) o fi având și el o mică fundație finanțată din bugetul HUNgariei, așa că odată cumpărat este greu să renunți la finanțarea ”fundației”, așa cum nu riscă nici Barna T ministrul mediului.
  Placa asta cu ”neamestecarea” hunilor cu alții este cunoscută încă din anii 1990 când ”revoluționarul-popă” Tokes recomanda maghiarilor din Transilvania să nu cumva să se căsătorească cu românii, etc . Rezultatul: au fost tineri maghiari care s-au sinucis pentru că părinții nu i-au lăst să se cosătorească cu iubitele românce.

 13. Sa-i spuna cineva ca Iisus Cristos, in care pretinde ca si el crede, ii iubeste pe toti oamenii, nu doar pe europenii albi.