G4Media.ro

VIDEO Demonstrații de sfidare fără precedent în China, din cauza restricţiilor COVID-19/…

Sursa foto: AFP

VIDEO Demonstrații de sfidare fără precedent în China, din cauza restricţiilor COVID-19/ Oamenii cer demisia preşedintelui Xi Jingping și înlăturarea Partidului Comunist de la putere: ”Pleacă!

Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universităţi şi în Shanghai, unde sute de oameni au scandat „Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!, într-o demonstraţie fără precedent de sfidare faţă de politica strictă şi din ce în ce mai costisitoare a ţării zero-Covid, relatează CNN, citat de News.ro.

Un incendiu mortal la un bloc de apartamente din regiunea de vest a ţării, Xinjiang, care s-a soldat cu moartea a 10 persoane şi rănirea altor nouă joi, pare să fi alimentat furia, deoarece a apărut un videoclip care părea să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime.

Protestele au izbucnit în oraşe şi la universităţi din toată China sâmbătă şi duminică devreme dimineaţa, potrivit videoclipurilor din reţelele sociale şi relatărilor martorilor.

Videoclipuri difuzate pe scară largă pe reţelele sociale chineze arată sute de oameni din centrul oraşului Shanghai aprinzând sâmbătă lumânări pentru a deplânge morţii din incendiul din Xinjiang.

Mulţimea a ridicat ulterior foi albe de hârtie albă – în ceea ce este în mod tradiţional un protest simbolic împotriva cenzurii – şi a scandat: „Am nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”.

În mai multe videoclipuri văzute de CNN, oamenii au putut fi auziţi cereri ca liderul Chinei Xi Jinping şi Partidul Comunist să „demisioneze”. Mulţimea a mai scandat „Nu vreau test Covid, vreau libertate!” şi „Nu vreau dictatură, vreau democraţie!”

Unele videoclipuri arată oameni cântând imnul naţional al Chinei şi The Internationale, un standard al mişcării socialiste, în timp ce ţin pancarte care protestează faţă de măsurile excepţional de stricte ale Beijingului împotriva pandemiei.

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. a fost primavara araba…au ramas primaverile ruso-chineze…libertatea e esentiala,candva trebuie sa infloreasca pe cadavrele dictaturii‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  2. nu spuneati voi, astia de la USAGM, ca in Tienanmen a fost masacru? acum cati au murit la protest? au reusit so omoare chinezii macar cat au reusit nemtalaii in lagarul de sparanghel?