G4Media.ro

VIDEO Cazinoul din Constanța a fost parțial descoperit/ Cseke Attila, prezent la…

sursa foto: Info Sud-Est

VIDEO Cazinoul din Constanța a fost parțial descoperit/ Cseke Attila, prezent la eveniment, înconjurat exclusiv de politicieni PNL/ ”Au făcut Congres PNL. Nu ne-a anunțat nimeni”, susțin reprezentanții USR/ Contractul a fost semnat pe vremea Guvernului Dăncilă și a fostului primar PSD Decebal Făgădău

Cazinoul din Constanța a fost parțial descoperit, vineri dimineață, după ce schelele de pe fațada superioară au fost date jos, în urma finalizării lucrărilor.

La eveniment au participat mulți politicieni și reprezentanți ai autorităților locale, toți din partea PNL care a făcut o adevărată desfășurare de forțe. Niciun reprezentant USR sau PSD nu a fost prezent la eveniment. Reamintim că semnarea contractului de reabilitare a avut loc pe vremea fostului primar PSD Decebal Făgădău și a Guvernului Dăncilă și tot atunci au început și lucrările propriu-zise.

Florin Cocargeanu, viceprimarul USR al Constanței, a declarat pentru G4Media că nimeni din USR nu a fost înștiințat cu privire la eveniment, cu atât mai puțin invitat și au aflat în dimineața inaugurării, din presă: ”Nu ne-a invitat nimeni. Nici măcar nu ni s-a adus la cunoștință, am aflat dimineață, din presă. Au făcut, la fel ca la Ziua Marinei, Congres PNL”.

Și Petre Enciu, vicepreședintele USR al Consiliului Județean, a remarcat faptul că partenerii lor de guvernare locală nu îi ocolesc la evenimente: ”Nu este prima oară când invitațiile la astfel de evenimente ajung doar la partenerii noștri de coaliție de guvernare locală de la PNL. Nu știu ce gândesc colegii noștri. Li se pare cumva că dacă luăm parte la astfel de evenimente creștem în sondaje?”, a declarat vicepreședintele CJC pentru G4Media.

Reprezentații PSD nu au trimis un răspuns până la publicarea acestui articol.

Cseke Attila, ministrul UDMR al Dezvoltării, în subordinea căreia se află Compania Națională de Investiții prin care se desfășoară proiectul, a fost deci înconjurat exclusiv de liberali, începând cu primarul Vergil Chițac, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, vicepreședintele PNL Stelian Gima, prefectul liberal Silviu Coșa, viceprimarul PNL Ionuț Rusu, senatorul PNL Septimiu Bourceanu, și mai mulți consilieri locali PNL.

Constructorul, compania Aedificia Carpați, condusă de inginerul Petre Badea, a finalizat partea de sus a fațadei monumentului istoric. Reabilitarea Cazinoului are loc la patru decenii de la ultimele lucrări efectuate în anii 80 ai regimului comunist, când multe detalii arhitecturale și elemente originale au fost pierdute. Tot comuniștii au mai reabilitat Cazinoul în anii 1950-53.

G4Media a publicat povestea emoționantă a celor 16 deținuți politici care au zidit mesaje în pereții Cazinoului, la 31 decembrie 1952, în timpul lucrărilor de la acea vreme. Biletul a fost descoperit de actuala echipă de muncitori, la începutul reabilitării. Povestea poate fi citită aici. 

La începutul lunii iunie, lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța trecuseră de 55%, acestea desfășurându-se conform termenelor contractuale. Tot atunci, terminarea lucrărilor era estimată la martie 2023, conform previziunilor inițiale, se arăta într-un răspuns al Companiei Naționate de Investiții (CNI) pentru Info Sud-Est.

În prezent, conform declarațiilor ministrului Cseke Attila, stadiul lucrărilor a ajuns la 57%. Ministrul a lăudat constructorul care lucrează ”pe calitate”, spunând că investiția e unică datorită valorii arhitecturale:

 • ”Avansăm frumos, antreprenorul lucrează pe calitate, avem foarte multă răbdare și se muncește zi de zi. Termenul aflat în vigoare este sfârșitul lunii martie 2023, dar în mod sigur se va mai ajusta. S-a descoperit necesitatea unor lucrări suplimentare, turnurile nu au mai putut fi reabilitate, ci au fost reconstruite complet. Sunt în continuare provocări importante, care necesită o flexibilizare a termenului de execuție. Dar cel mai important este ca, în final, să avem o lucrare de calitate. Vom acorda o atenție sporită pentru această investiție și vom căuta soluții legale și tehnice pentru a o termina și dacă va fi nevoie în mod cert vom asigura și finanțare suplimentară”, a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, prezent vineri dimineață, la Cazinoul din Constanța.

Până în momentul de față, lucrările la Cazino au costat aproape 90 de milioane de lei, a mai spus ministrul Dezvoltării care a subliniat că o ajustare rezonabilă ar fi prelungirea termenului de execuție până la sfârșitul lui 2023, în loc de luna martie a aceluiași an.

Constructorul arăta, de asemenea, într-un interviu pentru ZIUA de Constanța, de la finalul lunii iulie, cum monumentul istoric riscă să fie afectat de hățișul birocratic, din cauză că documentația inițială era mai mult ”beletristică” și nu a putut fi evaluată corect suma necesară reabilitării. Echipele Aedificia Carpați au constatat abia după începerea lucrărilor și asumarea contractului faptul că monumentul este, de fapt, o ruină cu o structură de rezistență măcinată, care nu mai poate fi restaurată, ci trebuie înlocuită.

Pentru următoarele lucrări este nevoie de contractele noi care presupun licitații noi, iar inginerul de la Aedificia Carpați pune pe tapet un scenariu posibil, dar care ar complica situația și ar prelungi termenul final de predare a monumentului restaurat complet: viitoarele contracte ar putea fi câștigate la noile licitații de alte companii, care nu cunosc situația și starea monumentului, fapt care ar îngreuna semnificativ procesul de reabilitare. La fel, spune Badea, cine dă asigurări în caz de incendiu, inundație sau alte calamități, care din cele două firme:

 • ”Nu mai vorbim de situația în care în procedura de achiziție s-ar interfera și alți participanți mai puțin cunoscători ai situației reale, care ar putea bloca pe termen lung finalizarea acestui obiectiv (…) Sunt spații unde se refac integral finisajele și decorațiile (pe zonele afectate de consolidare). Vă imaginați că, în urma procedurii de licitație, se poate ajunge la situația ca noi să executăm finisaje și decorații pe trei pereți într-un salon și eventualul câștigător să execute aceste lucrări pe celălalt perete. Cine controlează dacă procedurile, rețetele, materialele, tehnica de lucru sunt aceleași pentru întreaga încăpere”, declară Petre Badea pentru ZIUA de Constanța. Citește interviul integral pe ZIUA de Constanța.

Restaurarea Cazinoului din Constanța, clădire-simbol lăsată în paragină de 40 de ani, este realizată de asocierea Aedificia Carpați – Remon Proiect – Profesiona Construct Proiiect ARE și Tehnoinstal, potrivit rezultatului licitației organizate de Compania Națională de Investiții.

Proiectul inițial costa 44,9 milioane de lei (plus TVA) și urma să dureze doi ani și jumătate, cu o garanție de 5 ani.

Licitația a fost lansată de Compania Națională de Investiții pe platforma de achiziții publice la data de 23 mai 2019, iar la 15 ianuarie 2020 au început lucrările propriu-zise.

sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Cât de frumos e. Păcat că s-a strâns o gașcă de penibili în jurul lui la o dezvăluire parțială (?!?!?!?!).

  • Kitsch cu dorei. Original, casinoul avea vitralii art nouveau si basoreliefuri sculptate.

  • Partial adica pnl a luat doar capul, pana la umeri…nu a intrat toata.

  • @pehash – Hai, ca stie toata lumea ca esti postac. Casionul este construit cu totul in stil Art Nouveau, iar ceea ce vezi pe afara sunt stucaturi nu basoreliefuri. Nu pui pe perete altceva decat stucaturi (basorelieful sculptat e masiv, atarna, nu pui asa ceva pe perete decat daca e si el din piatra masiva), dar aia e, atat ai putut tu. Iar vitraliile la origine erau doar la ferestrele de pe partea portului. Sa pui vitraliile acum, cand mai e drum lung pana la finish, e ca si cum ai pune perdelele inainte sa zugravesti.

  • Vroia mazăre, mafiotul pesedist să-l vândă chinezilor. Ii mai ieșea un milion deeuro șpagă.
   Acum te uiți la ciolacu, cu fața – i de papmers folosit, cum face pe demagogul pe la TV, îngrijorat de soarta romanilor.

 2. Pariu că atunci când va fi terminat cazinoul în proporție de 80-85% se va opri șantierul pt extra de bani (diferența până la 100% reprezintă șpaga de o formă sau alta care trebuie scoasă și aia de undeva)

 3. Asteptam cu nerabdare inaugurarea definitiva . E bine ca dupa un decenu , in sfarsit se inaugureaza macar partial . Poate se si termina Asa va fi ceva de vizitat in Constanta , ca in afara de mozaic si acvariu , bate briza . Cum vrei sa atragi vasele de croaziera in Portul Constanta ? II inviti la saorma sau la o portie de hamsii pe aia care dau mii de euro pentru o croaziera ?

 4. Asa si ce treaba ar fi avut aia de la usr, ce merite, casa fie invitat?!

  • Aia de la USR guverneaza (alaturi de PNL)..in caz ca nu stii sa citesti „viceprimar USR”. In rest..au aceeasi treaba ca si aia de la PNL, ca doar nu iti imaginezi ca dl. Chitzac sta seara si face puzzle pt vitralii. Dar na..oricum stiai raspunsul, dar ca un activist de partid hranit din bugetul public iti faci datoria si postezi pe net.

 5. Fanariotii romani si grofii maghiari au inventat inaugurarea partiala. Va tot plangeti ca nu exista cooperare si intelegere intre romani si maghari. Uite ca exista. Au fost si panglici? Atat tricolorul nostru cat si panglica alba-verde si rosie sau cea albastru deschis din secuime? Urmatoare inaugurare partiala cand va fi gata? Cand vor fi toaletele gata?

  • Cu siguranță fuseși și tu vreun,, ardelean” !!!!!!

  • @Un ardelean
   Toți domnitorii fanarioți au fost greci originari din cartierul Fanar, principalul cartier al grecilor din Constantinopol (Istanbul).
   „Alături de demnitarii bisericii și de funcționarii locali din provincii, fanarioții reprezentau clasa conducătoare greacă în timpul dominației otomane până la izbucnirea războiului de independență al Greciei.
   (…)
   Între 1711/1716 și 1821, unii dintre fanarioți au fost numiți domnitori (voievozi) ai Țărilor Române Moldova și Țara Românească, de obicei ca o promovare pentru funcționarii dragomani. Această perioadă este cunoscută în istoria României ca epoca fanariotă/domniile fanariote.”
   Așa că este greșit să spunem fanarioți români.

 6. Suntem un popor de penibili. Cum vine asta „inaugurare partiala”? De-acum gata, se opresc lucrarile ca a trecut turma de PNL-isti si nu mai conteaza ce se intampla mai departe?

 7. la prima poza ati fotoshopat s-au e asa capos ca nu-i intra capul in casca de protectie?

  • Un detaliu foarte interesant. Daca va uitati numai fanariotii si grofii purtau casca, dar iobagii nu. Fiind un santier ar cam trebui toti sa poarte casti de protectie?! Stiu ca este cald, dar daca tot ne dam mari corecti si cinstiti si vrem sa facem o tara ca afara, trebuie purtat casti si punct.

 8. Cum a ajuns sa coste refacerea/ renovarea lui 90 milioane lei si posibil sa se mai si suplimenteze ?!
  Adica vreo 20 milioane Euro ?! Ce suprafata are ? Cat revine/ mp ? Nu exista niste standarde/ limite de pret ?
  Cat costa sa-l faca de la zero ?

 9. US(S)R-istii de ce au vrut acolo???
  Ca n-au alocat un ban pentru reconstructie!!!
  Doar de dragul acumularii de capital electoral si merite false? 🤥

 10. De ce nu se face unul de la zero, din polisitiren extrudat, cu spoturi, jocuri de lumini, tiribomba si trioliana?

 11. Au făcut o gaura in cer cu inaugurarea asta parțială…când te gândești că orașe întregi, inclusiv Constanta, au enorm de multe clădiri de patrimoniu distruse aproape în totalitate, din cauza nepăsării, a hoțiilor și a lipsei de bun simț al tuturor, situație nemaintalnita in nicio alta țară din fostul bloc comunist. Doar Ucraina bombardata mai concurează cu România la capitolul distrugeri.