G4Media.ro

UPDATE Boris Johnson și-a prezentat demisia Reginei Elisabeta a II-a și a…

sursa foto: JUSTIN TALLIS / AFP

UPDATE Boris Johnson și-a prezentat demisia Reginei Elisabeta a II-a și a părăsit Castelul Balmoral

UPDATE Boris Johnson și-a prezentat demisia Reginei Elisabeta a II-a și a părăsit Castelul Balmoral din Scoția. Nimic din discuția suveranei cu fostul premier al Marii Britanii nu a ajuns în presă, întâlnirea dintre cei doi fiind strict privată.

știrea inițială

Boris Johnson a ajuns marți, în jurul prânzului, la Castelul Balmoral din Scoția, pentru a-și înainta demisia Reginei Elisabeta a II-a, care apoi o va însărcina pe Liz Truss, declarată luni câștigătoare a alegerilor pentru funcția de lider al Partidului Conservator, cu formarea noului guvern.

Înainte de a pleca, el a ținut un scurt discurs de adio în fața celebrei uși de la numărul 10, în prezența personalului reședinței prim ministrului, a unor politicieni apropiați lui și a presei.

BBC a transmis că soția sa, Carrie Johnson, poartă astăzi o rochie roz, când i se va alătura lui Boris la Castelul Balmoral și pentru ultima apariție a acestuia în calitate de prim-ministru în fața Downing Street. Rochia fucsia este de la brandul britanic Harmur, care este specializat în piese din mătase, mai notează jurnaliștii britanici.

În discursul susținut în Downing Street, în care și-a demonstrat din nou talentul oratoric (în contrast marcat cu Liz Truss), premierul Johnson a trecut în revistă ceea ce el a considerat a fi realizările sale în mandatul început pe 23 iulie 2019.

În primul rând el a reamintit că în alegerile anticipate din 12 decembrie 2019 el a obținut cel mai bun rezultat al Partidului Conservator în mandate începând din 1987 și în termeni procentuali din 1979.

Premierul Johnson s-a lăudat apoi cu înfăptuirea Brexit și preluarea controlului asupra legislației.

Apoi a reamintit că prin programul de vaccinare anti-Covid al guvernul său s-a reușit vaccinarea a 70% dintre adulții Regatului Unit în șase luni, cel mai ridicat procent din Europa. El nu a adăugat însă că până acum au decedat de Covid 205.000 persoane, cu o rată mai ridicată decât în alte țări europene.

Premierul Johnson a reamintit și de rolul Marii Britanii în înarmarea timpurie a Ucrainei, ceea ce în opinia sa ar fi întors soarta războiului lansat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe 24 februarie 2022.

A urmat o enumerare a unei serii de realizări în domeniul politicii interne, reforma sistemului de îngrijire a persoanelor vulnerabile, mai mulți polițiști pe străzi, mai multe asistente medicale, sporirea surselor de producere a energiei curate, etc.

El a menționat și modul în care a fost nevoit să renunțe la funcția de lider al Partidului Conservator, numind-o o predare a ștafetei către Liz Truss prin schimbarea regulilor în timpul jocului, aluzie la demisiile în masă din funcții guvernamentale ale deputaților Conservatori după ce câștigase un vot de încredere în rândul acestora.

Premierul Johnson a promis tot sprijinul său pentru Liz Truss și noul ei guvern, făcând un apel la unitatea Partidului Conservator după aproape două luni de dispute și campanie pentru alegerea noului lider, într-un mod specific: „Și voi spune doar asta partidului meu: dacă Dilyn (câinele său, n.r.) și Larry (motanul rezident din Downing Street, n.r.) pot trece peste dificultățile lor ocazionale, atunci și Partidul Conservator poate face la fel.”

În ceea ce privește viitorul său în politică, premierul Johnson a folosit din nou limbajul metaforic: „În ceea ce privește subiectul revenirilor în viitoarea carieră, dați-mi voie să spun că acum sunt ca una dintre acele rachete de propulsie care și-a îndeplinit funcția. Și acum voi reintra ușor în atmosferă și voi ameriza invizibil într-un colț îndepărtat și obscur al Pacificului.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Cum vine asta frate? Globalist care a facut exitul din globalizare. Hai ca astept sa imi explici.

  2. rusia și putin au ieșit în afara umanității pentru totdeauna!