G4Media.ro

VIDEO Activiștii anti-petrol au încercat să-și lipească mâinile de celebra pictură a…

VIDEO Activiștii anti-petrol au încercat să-și lipească mâinile de celebra pictură a lui Munch ”Țipătul”

Activiștii de mediu au încercat fără succes vineri, la Oslo, să-și lipească mâinile de „Țipătul”, capodopera emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch, pentru a protesta împotriva industriei petroliere norvegiene, a anunțat poliția, citată de Le Figaro.

Gărzile de la Muzeul Național din Oslo au intervenit, iar tabloul, protejat de sticlă, nu a fost deteriorat, a precizat poliția din capitala norvegiană pe Twitter.

„Țip când mor oameni!”, a strigat una dintre cele două persoane arestate în timpul acțiunii, potrivit presei norvegiene. „Eu țip când politicienii ignoră știința”, a strigat cealaltă.

 


Incidentul, care a avut loc în jurul orei 10:30 GMT, este cel mai recent dintr-o serie deja lungă de acțiuni întreprinse de activiștii pentru climă la mai multe muzee importante din întreaga lume pentru a denunța lipsa de atenție pe care, spun ei, o suferă cauza climatică.

O organizație numită „Stop Oil Exploration” a revendicat responsabilitatea pentru această acțiune pentru revista culturală norvegiană Tidens ånd, afirmând că scopul acesteia este de a „trezi oamenii din apatia lor” pentru a „ajunge la dezbaterea pe care dorim să o avem”.

Ministrul norvegian al Culturii, Anette Trettebergstuen, a calificat această acțiune drept „inacceptabilă”. Norvegia este de departe cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest și se confruntă cu critici tot mai mari în ceea ce privește exploatarea petrolului.

Datând din 1893, opera lui Munch a devenit un simbol al angoasei existențiale. Acesta arată o față umană care își ține capul în mâini, exprimând oroare pe fundalul unui cer învolburat.

Aproape 100 de muzee importante din întreaga lume au emis joi o declarație comună în care afirmă că activiștii care vizează operele „subestimează grav” daunele pe care le pot provoca.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. J e gurile astea ar trebui bătuți cu răngile cum dădea drula in chioșcuri la metrou. Cu sete…

  2. ba muistilor, ce vina au operele alea? luptati sa se opreasca razboiul, sau ala nu polueaza? ti ai dreaqu de trotinetisti.