G4Media.ro

Victor Ponta câștigă la CEDO, după ce în România a fost condamnat…

Sursa foto: gov.ro

Victor Ponta câștigă la CEDO, după ce în România a fost condamnat să îi plătească daune de 10.000 de lei lui Lucian Isar, pentru afirmații defăimătoare pe Facebook

Fostul premier social-democrat român Victor Ponta, condamnat în România pentru afirmaţii defăimătoare la adresa unuia dintre foştii săi miniştri, a obţinut câştig de cauză marţi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), transmite AFP, preluată de Agerpres.

”Ingerinţa în exercitarea (de către domnul Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (…) nu era (…) necesară într-o societate democratică”, indică într-un comunicat instanţa de la Strasbourg (estul Franţei), concluzionând că România a încălcat articolul 10 privind dreptul la libertatea de exprimare din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Ponta, prim-ministru din mai 2012 până în noiembrie 2015 şi apoi deputat, a postat în februarie 2016 pe Facebook comentarii care vizau un fost membru al guvernului său, suspectat de corupţie. El a susţinut că în aproape patru ani de activitate ca prim-ministru a fost o singură ocazie în care a primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru, pe care l-a şi numit.

Considerând aceste afirmaţii ca fiind „false şi defăimătoare”, acesta din urmă a depus o plângere împotriva fostului şef al guvernului şi a obţinut condamnarea acestuia de către instanţele româneşti, spre marea nemulţumire a lui Ponta, care a sesizat CEDO.

Curtea de la Strasbourg i-a dat dreptate, estimând că instanţele româneşti „nu au stabilit în mod convingător că exista o necesitate socială imperioasă de a plasa protecţia drepturilor” fostului ministru „mai presus de dreptul la libertatea de exprimare” al lui Victor Ponta.

Organismul judiciar al Consiliului Europei a obligat România să-i plătească lui Ponta 2.200 de euro pentru „daune materiale”, conform Hotărârii publicate marţi pe site-ul său.

Clasa politică românească a fost afectată de scandaluri de corupţie repetate, scrie AFP.

La sfârşitul anului 2015, Ponta, vizat de mai multe anchete judiciare, a fost forţat să demisioneze în urma unui incendiu la un club din Bucureşti, soldat cu peste 60 de morţi, o tragedie care a declanşat un val de proteste împotriva unei clase politice corupte. El a fost achitat parţial în 2017 într-unul dintre dosare, apoi achitat în 2018 într-un proces de fals şi spălare de bani. În 2016, acuzat de plagiat, i s-a retras titlul de doctor în drept, o premieră în această ţară, scrie agenţia franceză de presă.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, în octombrie 2017, că Victor Ponta trebuie să îi plătească daune morale de 10.000 de lei lui Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, după ce fostul premier a spus că în perioada în care era ministru pentru mediul de afaceri şi IMM-uri Lucian Isar ar fi cerut mită de la o companie americană pentru realizarea unei investiţii în România, relata digi24.ro.

Într-o postare de pe Facebook din februarie 2016, Ponta spunea că l-a demis pe Lucian Isar, care ocupa funcţia de ministru pentru Relaţia cu mediul de afaceri, după ce a fost informat de serviciile secrete despre intenţia acestuia de a cere mită de la o firma americană.

„În aproape patru ani de activitate ca prim-ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru – Lucian Isar care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România”, susținea atunci Victor Ponta.

În urmă acestei postări, Isar a decis să-l dea în judecată pe Victor Ponta pentru calomnie şi i-a cerut 100.000 de lei daune morale.

Sursa foto: gov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Na, s-au dat și ăia de la CEDO cu Putin….

    • cine nu e cu noi e impotriva noastra eh? sloganul preferat a lui stalin si apoi al bolsevicilor stalinisti. Uite-te putin in oglinda si gandeste-te inainte sa mai zici asa nerozii.

  2. Deci Isar si cu Alinuta sunt spagari?! Vai vai! Ce zice domnul Iohannis se bucura ca-i are la mana.

    • Și uite așa….in loc sa de-a 10 mii, primește el de la stat 100 mii. Impozabili ? Asta da afacere…..

  3. Cine a cerut spaga? Isar? Sotul Alinei „Canapea” Gorghiu? Nu se poate? Si mita a ajuns la Alinutza?????

  4. Ponta, recunoaște, ai fost și tu cu ALINUTA care distruge… pacea? 😀😀😀. ‘Justitea’ din România, colonia UE. Bor asc

  5. Puie monta.

  6. @Cred ce vad: Ponta va primi de la statul român 2200 euro și nu 100 000 Ron cum spui tu acolo. Suma nu e mare, Ponta s-a bătut mai mult ptr onoare (deși onoarea nu îl caracterizează defel).

    • Exact!
      În valoare absolută, Ponta a primit de la CEDO 11.000 lei, adică un pic peste ce i-a cerut instanța din România să-i plătească lui Isar.
      Dacă i-a plătit, rămâne cu 1000 de lei în plus, dacă nu i-a plătit, rămâne cu toți banii, pentru că decizia instanței din România nu o va mai pune în executare nimeni!

  7. A prezentat si vreo dovada solida care sa justifice afirmatia? Nu de alta da’ serviciile alea au interesele lor, inclusiv ‘de afaceri’ = favorizarea oamenilor/firmelor lor sau ale oamenilor lor…

  8. Hahaha, a facut si Ponta o fapta buna si a recunoscut ca soata lui Gorghiu si BFF lui Cutzu, cu care a atacat moneda nationala si aproape a falimentat Banca Transilvania in urma panicii, este un corupt de care stia pana si SRI si a fost condamnat pentru asta de instantele.

    Pentru cine nu stie de ce cariera politica a lui Isarel a luat pauza, nu e din cauza rapoartelor de coruptie din parte SRI, ci de faptul ca a facut un accident pe Valea Oltului in anul alegerilor si era lumea preocupata sa musamalizeze responsabilitatea lui, altfel era pe cai mari in PNL, probail in locul lui Cutzu prim-ministru.
    O campanie electorala ii dauna atunci, dar se pare ca a fost suficient sa isi impinga sotia si amicul in posturile de conducere ale statului pentru a controla din umbra deciziile.

  9. Din păcate, ambele tabere sunt parte a mafiilor de partid. În ceea ce-l privește pe miaunel-mitomanu, procuror fără concurs și singura persoană (excluzându-l pe ceașcă) care și-a serbat ziua pe stadion, acesta nu are capacitatea de a se ridica la nivelul epoleților care-l protejează.