G4Media.ro

Victimă colaterală: SUA elimină Brazilia de pe lista națiunilor în curs de…

Victimă colaterală: SUA elimină Brazilia de pe lista națiunilor în curs de dezvoltare și restrâng facilităţile comerciale destinate țării. Principalul obiectiv american este de a afecta în China, care se prezintă, de asemenea, la OMC ca țară în curs de dezvoltare

Administraţia lui Donald Trump a publicat luni (10 februarie) o normă care înlătură Brazilia de pe lista națiunilor considerate a fi în curs de dezvoltare și care oferea țării anumite privilegii comerciale.

În afară de Brazilia, alte 18 țări au fost afectate, cum ar fi Argentina, India și Columbia, care acum pot fi vizate de SUA dacă se dovedește că subvenționează produse peste un anumit plafon, de exemplu.

(articol preluat din Folha Online, via Rador)

Obiectivul principal al administrației Trump, potrivit unei note, este reducerea numărului de țări în curs de dezvoltare care ar putea primi  un tratament special fără a fi afectate de barierele împotriva produselor lor.

Americanul dorește în principal să afecteze China, o puterea asiatică cu care de ani de zile poartă un război comercial și care se prezintă, de asemenea, la OMC (Organizația Mondială a Comerțului) ca țară în curs de dezvoltare.

Diplomaţii brazilieni afirmă că lista restrânge doar calculul unei măsuri compensatorii pentru investigarea subvențiilor, o modificare considerată mică și care nu va afecta temele importante legate de comerțul internațional. Tot potrivit acestora, modificarea plafonului subvenției a scăzut puțin, cu variații de la 1%-2%.

În timpul vizitei lui Jair Bolsonaro la Washington, în martie anul trecut, președintele brazilian a acceptat să renunțe la statutul său de țară în curs de dezvoltare la OMC, în schimbul sprijinului acordat de SUA pentru intrarea Braziliei în OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ), clubul țărilor bogate.

În cadrul OMC nu există definiții ale țărilor dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Membrii anunță de la sine statutul în care se află, dar alți membri pot contesta auto-definirea.

Printre facilităţile acordate țărilor emergente se numără termene mai mari pentru aplicarea acordurilor și a angajamentelor, măsuri pentru creșterea oportunităților comerciale, printre altele.

Prin decizia publicată luni de USTr, reprezentantul comercial american, Statele Unite deschid o marjă pentru a impune bariere produselor braziliene care anterior puteau fi protejate de statutul de „în curs de dezvoltare” al țării și confruntă cel puțin simbolic relația pe care guvernul brazilian afirmă că o are cu Trump.

Într-un prim moment, însă, specialiştii sunt de acord cu membrii Itamaraty (denumire sub care mai este cunoscut Ministerul Relaţiilor Externe al Braziliei, ca urmare a numelui purtat de clădirea în care îşi are sediul; n. trad.) și afirmă că măsura nu ar trebui să afecteze atât de mult Brazilia.

Chiar și la OMC, țara a folosit deja puțin acest instrument și, la ultima mare negociere de înlesnire a comerțului, în 2013, a renunțat la flexibilitate în aproape toate angajamentele, folosind doar prelungirea unor termene.

Pentru SUA, Brazilia se află în G-20, de exemplu, un grup al economiilor dezvoltate și, prin urmare, nu ar putea continua cu statutul de ţară emergentă.

Printre consecințele practice ale părăsirii statutului la OMC – dar nu în privinţa schimbării listei SUA – ar putea figura încetarea scutirii unilaterale detaxe de export, de către SGP (Sistemul General de Preferințe), de dreptul la acorduri comerciale parțiale cu alte țări în curs de dezvoltare și o parte din împrumuturile Băncii Mondiale.

Unul dintre principalele obiective ale Statelor Unite este să pună capăt posibilității țărilor de a se autodefini drept „în curs de dezvoltare”, pentru a încerca să afecteze China, cu care americanii poartă un război comercial de ani buni.

Chinezii se declară ţară emergentă la OMC, iar SUA propun ca țările membre sau care sunt în curs de aderare la OCDE, pe lângă faptul că sunt membre ale G-20, de exemplu, cum este cazul Beijingului, să nu se poată autodeclara ca având acest statut.

Traducerea: Iulia Baran

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Brazilia nu are de suferit, in schimb rep moldova are, si ea e pe lista tarilor care nu vor mai beneficia de facilitati comerciale din partea sua.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.