
Vicepreședintele CSM acuză conducerea Consiliului că a încălcat legea prin procedura de numire a Liei Savonea la șefia Curții Supreme / ”De ani de zile rezultatele muncii noastre conduc, în cele mai multe cazuri, la salvarea inculpaților de rang înalt de la pedeapsa penală / E normal ca în societate să existe o puternică dezamăgire față de activitatea magistraților”
Vicepreședintele CSM, procurorul Claudiu-Constantin Sandu, a acuzat conducerea Consiliului Superior al Magistraturii că a încălcat legea atunci când a demarat, înainte de termenul legal, procedura de numire a unui nou președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Concursul organizat de CSM a fost câștigat de Lia Savonea, care a fost și unic candidat.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Procurorul Claudiu-Constantin Sandu e singurul magistrat de rang înalt care iese public cu acuzații după procedura declanșată de șefa CSM, Elena Costache.
Claudiu-Constantin Sandu a spus miercuri într-o ședință a CSM, în care ceilalți membri ai Consiliului s-au plâns de criticile la adresa magistraților, că CSM a încălcat legea.

”Ar trebui să vedem și bârna din ochiul nostru înainte să vedem paiul din ochiul vecinului. (…) Nu știu dacă acest Consiliu este cel mai îndreptățit să critice sau să vorbească despre încălcarea legii, în condițiile în care a declanșat procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți prin încălcarea legii”, a spus Sandu, potrivit CSM.
Reamintim că CSM a declanșat cu mult mai repede decât prevede legea procedura de numire a noului șef al Curții Supreme în locul Corinei Corbu, al cărei mandat expira abia în septembrie.
Șefa CSM, Elena Costache, a justificat într-un interviu la Știri pe Surse procedura accelerată printr-o presupusă nevoie de continuitate, dar și prin apropierea vacanței judecătorești.
Organizația civică Declic a anunțat că vrea să atace în contencios administrativ procedura declanșată de CSM, dar nu a putut face acest lucru pentru că CSM nu a publicat încă motivarea deciziei.
Procurorul Claudiu-Constantin Sandu i-a criticat public în ședința CSM pe colegii magistrați care s-au plâns că sunt supuși unui presupus ”linșaj” din partea media și a politicienilor pe motivul pensiilor speciale uriașe, dar și a pensionării la 48 de ani.
”S-a vorbit despre un linșaj la adresa magistraților. Nu sunt de acord cu acest termen, nu se poate spune că este un linșaj, în condițiile în care de ani de zile rezultatele muncii noastre conduc, în cele mai multe cazuri, la salvarea inculpaților de rang înalt de la pedeapsa penală. Este normal ca în cadrul societății să existe o puternică dezamăgire față de activitatea magistraților, chiar dacă ne convine sau nu acest lucru, pentru că aceasta este realitatea’, a declarat vicepreședintele CSM.
El a adăugat că este de acord cu pensionarea magistraților la vârsta de 65 de ani.
‘Este eronat să vii din doi în doi ani și să ataci această problemă a pensiilor magistraților, în condițiile în care în 2023 am adoptat o lege pe care Uniunea Europeană a agreat-o și care este în vigoare și produce efecte în acest moment, dar, pe de altă parte, există niște principii sănătoase care se discută acum în mediul public, iar această pensionare la 65, cu care eu personal sunt de acord, trebuie să vină cu o normare a muncii pe care noi, Consiliul, trebuie să ne-o asumăm, astfel încât pensionarea unui magistrat la vârsta la care se pensionează un magistrat european să vină și cu un volum de muncă similar unui magistrat european, care să îți permită la 65 de ani să mai beneficiezi de o perioadă rezonabilă de timp de o pensie’, a subliniat Claudiu-Constantin Sandu.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii