G4Media.ro

Vicepremierul de la Chișinău: „Este evident că Republica Moldova a fost în…

sursa foto: Facebook/ Andrei Spînu

Vicepremierul de la Chișinău: „Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani/ Securitatea energetică a țării noastre poate fi asigurată doar prin și cu ajutorul României”

„Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani”, a declarat miercuri seară Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova, la Digi24.

„Ce ține de hotarul cu Ucraina rămânem în continuare expuși. O mare parte a spațiului aerian al Republicii Moldova rămâne în continuare închis. Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani. Moscova vrea să obțină controlul”, a declarat vicepremierului R. Moldova, întrebat dacă Chișinăul se află în vizorul Moscovei.

„Noi vedem foarte clar că se folosesc elemente ale războiului hibrid, inclusiv propaganda și finanțarea partidelor politice de opoziție, inclusiv acea criză energetică provocată de Gazprom. Am încredere în cetățenii noștrii că pot distinge între bine și rău”, a mai transmis Spînu.

Vicepremierul Republicii Moldova a mai declarat că peste 400.000 de mii de refugiați ucraineni au trecut prin Republica Moldova de la începutul războiului, iar peste 70.000 sunt încă pe teritoriul Republicii Moldova.

„Riscul este că dacă Rusia înaintează spre Odesa vom putea avea un număr de refugiați și mai mare. Nu putem spune că acei refugiați sunt o povară pentru noi, noi suntem obligați moral să susținem maxim ce putem, pentru a ajuta poporul ucrainean să iasă victorios din acest război”, a mai spus Spînu.

În ceea ce privește criza energetică, vicepremierul Republicii Moldova a declarat:

„Am trecut deja de jumătate de iarnă, suntem destul de pregătiți privind gazele, cred că întreaga Europă a trecut peste starea de disperare. Iarna o trecem cu siguranță, de-asta sunt și la București, ca să vorbim cu România cum ne pregătim”, a mai spus Spînu.

Vicepremierul Republicii Moldova se află în această perioadă la București, unde a avut discuții cu ministrul român al Energeiei, Virgil Popescu:

„Sunt la București. Am discutat cu Virgil Popescu, Ministrul Energiei al României, despre principalele priorități bilaterale din domeniul energetic: livrarea de gaze și energie electrică; interconectarea liniilor electrice de înaltă tensiune (Bălți – Suceava); investiții românești în sectorul energetic din țara noastră; colaborarea în domeniul energiei nucleare. Tot azi, am avut întâlniri cu principalele companii românești din domeniul energetic: Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, Transelectrica, Hidroelectrica. Am zis-o în repetarea rânduri, securitatea energetică a țării noastre poate fi asigurată doar prin și cu ajutorul României. Mulțumesc pentru tot suportul de până acum și sunt sigur că vom reuși și mai mult în 2023!”, a scris Spînu pe Facebook.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. because Moldova is ROMANIA