G4Media.ro

Vehiculele electrice străine vor beneficia de subvențiile din planul Biden privind clima

Vehiculele electrice străine vor beneficia de subvențiile din planul Biden privind clima

Șoferii americani vor putea în sfârșit să beneficieze de o subvenție dacă își cumpără o mașină electrică produsă parțial în străinătate, potrivit condițiilor de atribuire a subvențiilor din marele plan climatic (IRA) al lui Joe Biden publicate vineri, relatează agenția AFP, citată de boursorama.com.

Aceste condiții de atribuire a subvenției de 7.500 de dolari pentru achiziționarea unui vehicul electric nou erau așteptate în special în Japonia și în Europa, care nu au putut decât să se bucure de propunerile publicate de departamentul Trezoreriei.

Prevăzute inițial la începutul anului și obiectul unor îngrijorări profunde atât din partea Uniunii Europene (UE), cât și din partea aliaților asiatici ai Statelor Unite – în special Japonia și Coreea de Sud -, aceste propuneri au fost văzute ca un semn că administrația Biden a ținut cont de temerile exprimate de partenerii săi.

Totuși, în cadrul legii adoptate vara trecută, aceste subvenții au fost concepute ca un mijloc de a accelera conversia americanilor la vehicule electrice, precum și de a sprijini dezvoltarea unei industrii a vehiculelor electrice în țară, în special fabricarea de baterii.

Planul, obținut cu greu în urma unor negocieri dure cu senatorul democrat de Virginia de Vest (est) Joe Manchin, care s-a opus inițial și a cărui voce a fost decisivă, prevedea ca o parte preponderentă a vehiculului și a bateriei să provină din America de Nord.

Cu toate acestea, condițiile publicate de Departamentul Trezoreriei, care vor intra în vigoare în luna aprilie, deschid originea atât a vehiculelor, cât și a materialelor critice necesare pentru baterii sau a bateriilor în sine.

Condițiile, care sunt supuse consultării înainte de aprobarea finală, privesc, de asemenea, țările legate de un acord de liber schimb, „un termen care include acordurile recent negociate privind materialele critice”, a precizat Trezoreria într-un comunicat.

În total, sunt vizate 21 de țări, inclusiv Japonia, care a semnat luni un acord privind în mod specific „lanțurile de aprovizionare cu minerale critice și baterii pentru vehicule electrice”.

Deși nu se află încă pe listă, UE speră să semneze în curând un acord similar, negocierile urmând să înceapă oficial în timpul vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Washington, la 10 martie.

„Respectați legea”

Aflată în prezent în capitala americană, comisarul european Margrethe Vestager a reamintit joi presei că este „dificil să luptăm împotriva încălzirii globale dacă nu avem o industrie cu emisii zero de dioxid de carbon peste tot” și nu doar în SUA.

„Ceea ce încercăm să evităm este ca accelerarea pe care dorim să o dăm în Europa să nu fie potențial oprită de accelerarea pe care Statele Unite doresc să o vadă”, a insistat Vestager.

Solicitată de AFP, Comisia Europeană a declarat vineri că „condițiile au confirmat abordarea pragmatică aleasă” și a precizat că se concentrează acum pe „finalizarea rapidă a unui acord privind mineralele critice pentru a se asigura că UE este tratată în același mod ca și alți parteneri apropiați” ai SUA.

Însă senatorul Manchin nu și-a ascuns furia față de condițiile publicate. El a declarat vineri, într-o declarație, că aceștia „ignoră complet scopul IRA”, care a fost „de a readuce industria în SUA și de a se asigura că aceasta are lanțuri de aprovizionare sigure și solide”.

„Banii publici din SUA nu ar trebui să fie folosiți pentru a sprijini locurile de muncă industriale din străinătate. Perioada de comentarii este deschisă și invit fiecare american să își spună părerea. Sfatul meu este simplu: opriți-vă, respectați legea”, a adăugat senatorul democrat.

Dacă ele par mai deschise decât se anticipa, condițiile de atribuire precizează că ele exclud, pe de altă parte, așa cum era prevăzut la momentul votării legii, „entitățile suspecte”, termen care grupează în special companiile chineze.

„Având în vedere poziția dominantă a Chinei în lanțul valoric al energiei curate, trebuie să lucrăm cu aliații și partenerii noștri pentru a construi un lanț de aprovizionare robust care să poată răspunde așteptărilor consumatorului american”, a declarat un oficial al Trezoreriei în cadrul unui schimb telefonic.

Ideea este în concordanță cu cea a Comisiei Europene, care a cerut ca această abordare să fie extinsă dincolo de țările G7, la țările producătoare de materiale critice, dintre care majoritatea exportă în prezent în China. Printre aceste materiale se numără nichelul și cobaltul, care sunt folosite la fabricarea bateriilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează