G4Media.ro

Varujan Vosganian: Ludovic Orban nu s-a consultat cu partidele parlamentare, PNL vrea…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu / Varujan Vosganian participa la un eveniment electoral in cadrul caruia a fost prezentata echipa de candidati la alegerile europarlamentare din partea ALDE, duminica, 14 aprilie 2019, Timisoara.

Varujan Vosganian: Ludovic Orban nu s-a consultat cu partidele parlamentare, PNL vrea să propună un guvern care să nu aibă nicio șansă/ Numărătoarea guvernelor nu a început la nominalizarea Guvernului Orban 2, suntem tot la prima tentativă

Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că Ludovic Orban nu s-a consultat cu partidele parlamentare înainte de votul de învestitură, ceea ce înseamnă, în viziunea senatorului, că PNL propune un guvern ”care să nu aibă nicio șansă”.

”Nu vreau să mă pronunț categoric înaintea unei consultări pe care, presupun, că Florin Cîțu o va avea cu partidele parlamentare. Vreau să fiu foarte clar: Ludovic Orban nu a avut o consultare cu partidele parlamentare înainte de a veni la votul de învestitură, ceea ce a dovedit clar intenția PNL de a propune un guvern care să nu aibă nicio șansă”, a declarat Vosganian în conferința de presă.

Purtătorul de cuvânt al ALDE susține că după ce Curtea Constituțională își va motiva decizia, partidul va decide dacă va sesiza din nou judecătorii. Vosganian a mai declarat și că ”numărătoarea” guvernelor PNL nu a început odată cu a doua desemnare a lui Ludovic Orban și că nominalizarea lui Câțu este abia prima încercare a PNL de a pune un guvern după căderea primului Executiv condus de Orban:

”(…) Dacă motivarea CCR va fi făcută de așa natură încât și această a doua desemnare să fie suspectată de neconstituționalitate, atunci o vom face.  Aș vrea să mai precizez un lucru. Am observat, din partea unor „experți” ai PNL, că ei socotesc că numărătoarea a început odată cu desemnarea lui Ludovic Orban. Să fie clar: desemnarea lui Orban nu a urnit deloc cronometrul. Suntem tot la prima tentativă! Faptul că Ludovic Orban și-a depus mandatul înainte de votul Parlamentului, arată limpede că numărătoarea nu a început. Cred că președintele și PNL nu ne cereau nouă să dăm un vot împotriva deciziei CCR. Ar fi fost hilar ca după ce la prânz, luni, CCR a sancționat ca neconstituțională desemnarea președintelui, noi totuși să votăm în Parlament. Noi așa ceva nu puteam face. Așadar, noi suntem tot la prima tentativă. Noi, tratăm cu responsabilitate această desemnare, chiar dacă nominalizarea lui Florin Câţu nu arată o dorinţă a Preşedintelui de a rezolva criza, ci de a o adânci. (…) După ce avem această discuţie cu Florin Cîţu, ALDE îşi va exprima poziţia cu privire la votarea sau nevotarea lui”, a mai transmis Varujan Vosganian, președintele ALDE, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

42 comentarii

  1. Motivarea CCR in cazul guvernului Orban 2 poate aduce in fata noastra o noutate absoluta ce poate pune semnul egal intre orisice declaratie politica si respectarea unei intentii politice declarate , intentie ce capata forma de fapta admisa ca executie in viitor si in acelasi timp ne arata cum orisice exprimare anticipata pe intentia de vot , este confirmata ca vot real ,ceea ce ne poate sugera ca cererea politica atasata lipsei la vot este identica cu votul negativ . Daca motivatia ne arata acest lucru atunci se schimba toate datele problemei si guvernul Orban 2 este asimilat ca prim guvern picat in cadrul politic constitutional ce duce la dizolvarea parlamentului de catre presedinte daca si guvernul CITU cade . Sa asteptam motivatia .

    • Deci investirea guvernului Citu va fi programata dupa ce apare motivarea CCR!

    • Motivarea CCR? Nu prea exista. Si cred ca nici nu se asteptau ca Iohahannis sa faca asa rapid o alta nominalizare. I-a cam prins cu pantalonii in vine!

      Cat despre motivare? Chiar sunt curios sa vad ce ineptii mai pot scrie niste „expirati”!!!!

    • Pai ce sa zica? Singura nominalizare posibila e de la PeSeDe, now and forever, sau si mai bine de la PeCeRe, daca cumva pesedistii se hotaresc sa-si reia vechiul nume. Ura, aplauze puternice, prelungite, etc. Judecatorii astia duc in derizoriu Curtea Constitutionala.

  2. … om batran, la varsta matale … si totusi exista si armeni cinstiti, a vazut baselul unu’ – care l-a si operat…

  3. de la valeeeeu
    26.2.2020 la ora 3:27 pm
    Daca cuvintele premierului Orban ce a afirmat public ca -NU DORESTE SA FIE VOTAT – , atunci cuvintele PSD ,PRO, si ale altora ce au spus in clar ca nu vor vota un nou guvern PNL pot fi tratate cu aceiasi unitate de masura . Astfel afirmatiile presedintilor celor doua partide de mai sus se pot asimila cu respingerea guvernului format de viitorul premier desemnat,)ceea ce duce rapid la decret prezidential de dizolvare a parlamentului cu atit mai mult cu cit Constitutia nu prevede modalitatea expresa de respingere de doua ori ci doar cere respingerea (forma ei deja este stabilita de constituanta in cazul guvernului Orban doi )Asadar un guvern Orban 3(sau altul) care este deja respins de PSD si PRO si altii duce la posibilitatea emiterii unui decret de dizolvare a parlamentului.

    • Corect punct de vedere, observatia ca in constitutie nu este precizat expres ”respingere de doua ori”, ci doar ”respingere” a doua propuneri de prim-ministru intr-un interval de 60 de zile e cheia. Daca este respins guvernul Catu, presedintele poate dizolva parlamentul.
      Jigodia asta aldista isi pune problema pentru prima data in 30 de ani ca nu va mai fi la butoane.

  4. Singura sansa este sa se voteze guvernul CITU si atunci anticipatele nu mai sunt de actualitate , dar CITU va da imediat ordonanta de urgenta privind alegeri in doua tururi

    • Alegerile parlamentare vor fi la termen. Nu va mai agitati atata.
      Psd are majoritatea in parlament si nu poti sa faci nimic daca ei nu vor. Vor utiliza toate procedurile pentru amanari.
      Psd stie ca deficitul e deja urias si abia asteapta ca pnl si catzu sa anunte ca nu sunt bani pentru marirea pensiilor cu 40%, marirea alocatiilor etc
      O sa avem guvern pnl. Va da oug pe 2 tururi? In 2 zile oug ajunge in parlament si e anulat. Cum s a intamplat si la oug pe sanatate.
      pnl a cazut in groapa pe care a sapat-o altora. Din cauza arogantei, autosuficientei.

    • Originalul era mult mai intelept si se prindea rapid de ceea ce il inconjoara . Tu nu prea .

    • OSTAP sau sa iti zic MARCEL ? asa este cum zici dar exista si riscuri , intelegi cum vor fi priviti de cetateni daca voteaza cu energie guvernul CITU si daca CITU reuseste sa aranjeze sa pice , ride o lume intreaga de ei ? Asa ca presupusa majoritate nu le foloseste prea mult .Cei care nu vor dori sa se faca de ris nu vor vota guvernul CITU si intram in anticipate, ca al doilea guvern picat constatat de presedinte (el constata , el decide daca declanseaza procedura )

    • Nu cred ca cei de la PSD mai au curaj sa pice a doua oara, dupa investire, guvernul CITU asa cum s-a intimplat cu guvernul ORBAN . Daca PSD il voteaza , decizia CCR elimina aceasta posibilitate . Cred ca atunci cind apare motivarea totul va fi clar si in favoarea PNL

  5. A inceput panica cind s-a inteles exact situatia

    • Da, baietii dau din colt in colt. Ca nu-i a doua, ca vremea-i rece, ca …
      Ce sa-i faci, prostii n-au cum sa fie altfel chiar daca se cred destepti. Li se da acum la cap cu decizia CCR-ului lor, ca sa priceapa ca-s prosti.
      E-a doua ba Vosganiene.

    • S-au prins tirziu , acum nu au ce face, ori una ori alta nasoale amindoua

  6. Si astia-s prosti, ca si useristii! Ludovic Orban nu e Presedintele statului sa faca consultari cu partidele, este presedinte de partid, care poate face negocieri, daca vrea, cu cine vrea.

  7. OSTAP BENDER=postac pesedist????

  8. bineînțeles!!!!

  9. Nenea guzganian are dreptate la numărarea guvernelor şi îi este teamă că va înfunda DNA-ul, dacă iese din Parlament fără să mai intre înapoi.

  10. Solutia, ca sa le stricati planul este sa votati guvernul Citu si sa va ia astia la ordonante, cu puteri depline.
    Hai, stricati-le planul! O data învestit guvernul sa treaca la treabă si să vă ia la ștangă.

  11. Babaeti, armeanu are dreptate, ca vor sau nu vor unii sa creadă. Propunerea de premier orban2 nu a ajuns la votul parlamentului; dl preș PNL și-a depus mandatul încredințat și n a mai apucat sa fie respins. Deci, nu se pune. :))
    Mai mult, va dau un pont: p actuala Constituție Parlamentul poate sa amâne votul pt fiecare din următoarele doua propuneri (incluzându-l aici și pe VF Câțu) câte 60 de zile. Total: 120. Deci cam 4 luni. Regulamentul camerelor reunite nu este constituția, iar încălcarea termenului de 15 zile pt supunerea la vot nu atrage nicio sancțiune pt parlamentari, alta decât pierderea a 1% din indemnizație, și nici bu generează conflict constituțional, pt ca el nu și are izvorul in Constituție (care vorbește de un termen de 60 de zile, dar și de respingerea a doua candidaturi), ci in regulamentul parlamentului.

    • Nexprimarea la vot(prin nonprezenta ) ceruta anticipat de seful PSD este asimilata cu nexprimarea prin nevot ceruta de seful PNL si se traduce prin respingere . Tocmai aici este clenciul si de accea trebuie vazuta motivarea . Dar ca bun simt ,daca tu CCR constati neconstitutionalitatea unor declaratii facute de seful PNl acelasi lucru se intimpla si in alte cazuri ,vezi declaratia PSD de neparticipare la vot ,lipsa cvorum .

    • UN POSATAC .Citeste constitutia cu atentie si vei intelege sper .

  12. Automiruitul locotenent al sinistrului tariceanu, tucalarul lui dragnetti, produce miscari de aer in jurul gurii.
    Va doresc sa nu intrati in parlament!

  13. Quo, înțeleg ca tu ai citit deja constituția. Nu imi explici tu cum e ? Așa, ca sa ma trimiți p mine la Constituție insinuând ca nu știu ce spun, e la îndemâna oricărui manipulator. Tu in mod sigur poți mai mult decât atât! Curaj ! Împărtășeste ne din înțelepciunea ta!

    • Tu esti postacul ce ne lamurea doct pe noi p-aci, ca a fost total si profund incorect ca presedintele a respins-o pe jigodia aia de garbovan, propusa de dancila ca ministru al justitiei. Nerusinat esti, mai nene, ai raport de la mine!

  14. (1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.
    Ai vreo idee cum se interpreteaza aceste cuvinte ? Daca ai spune . Dar incearca sa transpui in adevar fiecare afirmatie si cuvint din text . Ca exemplu : ce crezi tu ca inseamna cuvintul din text -acordat – . ASTEPT

    • Quovadis, daca astia resping guvernul Catu, presedintele poate da decretul de dizolvare a parlamentului. Asa ca personal, cred ca javrele psd-alde-udmr-pro romania nu vor risca, si il vor vota cu 2 maini, chiar.

    • Tti dai seama Gabriela ce inseamna politc asta ,cum se traduce pentru cei pe care tocmai i-ai enumerat in vot la urne .

  15. Daca as fi presedinte as dizolva parlamentul daca guvernul CITU cade in parlament .

  16. Cine il poate opri pe presedinte ,daca guvernul CITU nu este confirmat , sa dea decret de dizolvare a parlamentului . Stie cineva ?

    • simplu. CCCR(curtea constitutionala comunista romania) cu dorneanu in frunte aia pot face scamatoria asta

  17. Albina, pe principiul asta, l ar putea dizolva și acum, ce sa se mai complice, sa mai aștepte 60 de zile?? Revenind la lucruri serioase, cred ca Ccr îl poate împiedica, la sesizarea președintelui camerei sau senatului cu un conflict de natura constituțională. Decretul de dizolvare nu produce efecte decât de la publicare, iar pana la publicare, iar intenția de dizolvare trebuie comunicată președinților celor doua camere, care trebuie consultați, deci odată ce afla intenția președintelui ei pot sesiza Ccr.

    Quovadis, nu înțeleg unde bati. Fii mai clar t rog. Condițiile termen de 60 de zile și 2 respingeri de propuneri d prim ministru sunt cumulative. Teoretic, Parlamentul poate întârzia pana la 60 de zile votul p prima propunere, iar p a doua sa se pronunțe numai după ce Ccr ii da dreptate preș intr un conflict de natura constituțională, obligând Parlamentul sa dea un vot. Deci și dacă nu s 120 de zile, pt fi 75. Dacă la cele 2 luni jumate mai adaugi intre 30 pana la 90 de zile, termen pana la care trebuie organizate anticipatele, ajungem prin Iulie – August cu ele. Deci ce rost mai au anticipatele in acest caz, când la termen ar fi in Noiembrie??

    • Postacule, si ce-l impiedica pe presedinte sa-i consulte pe javrele de psdisti ciolacu si corlatean plus partidele la ora 12, sa zicem, si la ora 14 sa dea decretul de dizolvare a parlamentului? Chiar in aceeasi zi, la ora 15 poate fi trimis la MO decretul de dizolvare, cred ca la presedintie deja este scris acest decret de dizolvare, ca sa nu se mai piarda nici macar o secunda.

    • Pentru o ai buna intelegere , a consulta presedintii celor doua camere si sefii de grup parlamentar (sa nu creada cineva ca ii intreaba daca ii doare inima )inseamna a le solicita raspunsul la intrebarea :Parlamentul a investit sau nu un guvern in perioda de 60 de zile avute la dispozitie .Rapunsul este simplu , daca cade si guvernul CITU. NU AM ACORDAT VOTUL DE INCREDERE IN URMA SOLICITARII . CE urmeaza este evident .

  18. Jocul se face in interiorul celor 60 de zile de la data primei desemnari de premier ( PRIMA SOLICITARE cf constitutiei . )Dupa expirarea celor 60 de zile presedintele POATE dizolva parlamentul . Ceea ce se intimpla in parlament in acest interval se scrie exact in constitutie in textul pe care l-ai citit . Daca intelegi textul , intelegi si ce trebuie facut in acest interval de timp . Piciorele in apa rece si asa cum deja ti-am zis tradu in fapte fiecare cuvint din text . Exemplu. nu a acordat (text ) intrebare : ce raspund presedintii camerelor la intrebarea asta presedintelui in scris . Puneti cite o intrebare la fiecare cuvint sau propozitie si intelegi .

  19. Cele doua solicitari au fost deja facute , prima solicitare a fost respinsa (guvernul a picat , daca si a doua solicitare este respinsa,nu conteaza modalitatea de respingere(declarativa sau nu ,asa cum zice CCR despre cuvintele lui ORBAN )conteaza in caz de respingere , nepunerea in functie a guvernului si automat este considerat respins .Un guvern nepus in functie este respins.Ca nu votezi, ca nu vrei sa vii la servici , ca te doare burta ,nu are importanta guvernul este respins nefiind pus in functie si presedintele poate emite decret de dizolvare a parlamentului .

  20. Vrem un parlament restrans, cu persoane competente , integre care sa puna bazele demararii progresului in Romania. De hoti , mincinosi si prosti ne-am saturat. Am pierdut cca 30 de ani din viata cu de-alde astia care sunt si azi in parlament.