
“Vândut sau aruncat la fier vechi”: Rusia vrea să scape de singurul său portavion, Amiralul Kuznețov
Singurul portavion rusesc, Amiral Kuznețov, ar putea fi vândut sau trecut la fier vechi, deoarece continuarea lucrările de reparații nu are rost, consideră Andrei Kostin, președintele consiliului de administrație al United Shipbuilding Corporation și șeful VTB, transmite BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Are deja peste 40 de ani și este un obiect extrem de scump. Cred că problema va fi rezolvată în sensul că va fi vândut sau eliminat”, a declarat Kostin într-un interviu acordat ziarului Kommersant.
În urmă cu două săptămâni, ziarul Izvestia a raportat, citând surse, că Ministerul rus al Apărării ar putea renunța în cele din urmă la planurile de repunere în serviciu a portavionului.
Ministerul rus al Apărării nu a comentat declarația lui Kostin.
Amiralul Kuznețov este singurul portavion din flota rusă, proiectat să susțină și să deservească 28 de aeronave și 24 de elicoptere. De mai mulți ani, acesta se află în reparații, care au fost în mod regulat complicate de diverse incidente.
„Kuznețov” este o navă cu o soartă lungă și dificilă. A fost pusă la punct în URSS în 1982, lansată sub numele „Leonid Brejnev” și a devenit „Amiral Kuznețov” abia în 1991, când a fost înrolată în Flota de Nord a Rusiei. Fiind singurul portavion rusesc, „Amiral Kuznețov” a fost nava amiral a Marinei ruse.
De-a lungul anilor de serviciu, acesta a fost reparat și modernizat în mod repetat, iar armele pe care le folosea și compoziția aviației sale de punte s-au schimbat.
În 2016, crucișătorul a fost trimis pe țărmurile Siriei ca parte a grupului de portavioane al Flotei de Nord. În timpul acestei misiuni, pentru prima dată în istoria Marinei, au fost folosite în luptă avioane de luptă de pe portavion Su-33 și MiG-29KR, informează Interfax, menționând că, potrivit datelor oficiale, amiralul Kuznețov a pierdut două avioane de luptă de pe portavion în timpul acelei misiuni. Accidentele au avut loc în timpul apropierii de aterizare, iar piloții s-au ejectat.
În februarie 2017, crucișătorul a fost trimis la Murmansk pentru reparații majore și modernizare. Sursele TASS au estimat contractul pentru reparații și modernizare la 20 de miliarde de ruble.
Se aștepta ca nava să primească o versiune navală a sistemului de apărare antiaeriană Pantsir, noi cazane, pompe și noi sisteme de zbor și comunicații; de asemenea, erau planificate reparații suplimentare la turbinele principale ale centralei electrice.
În timpul reparațiilor, au avut loc mai multe incidente. În 2018, docul plutitor în care nava Admiral Kuznețov era reparată s-a scufundat din cauza unei defecțiuni electrice, ucigând două persoane și avariind grav nava însăși: o macara a căzut și a lăsat o gaură de patru pe cinci metri în partea sa de deasupra apei.
Situația a fost complicată de faptul că docul plutitor scufundat era singurul din Rusia capabil să găzduiască un portavion uriaș, lung de peste 300 de metri.
În decembrie 2019, un incendiu a izbucnit pe nava Admiral Kuznețov, omorând două persoane și rănind 14. Pagubele provocate de incendiu au fost estimate la 500 de milioane de ruble. În decembrie 2022, un alt incendiu local a izbucnit pe navă, dar nu au existat victime.
În ciuda acestui fapt, s-a presupus că portavionul se va întoarce totuși în flotă. Acest lucru a fost declarat în mod regulat de șeful de atunci al USC, Alexei Rahmanov: în 2020, el a anunțat că reparațiile vor fi finalizate în 2022, apoi termenul a fost mutat la 2024. După finalizarea reparațiilor și modernizării, potrivit lui Rahmanov, amiralul Kuznețov ar trebui să servească cel puțin încă 25 de ani.
Observatorul militar al BBC Russian Service, Pavel Aksionov, explică modul în care portavionul a devenit o povară pentru marina rusă.
„Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Kuznetsov” este ultimul reprezentant al navelor sovietice din clasa 1143. Acest proiect în sine a fost inițial o „primă încercare” destul de nereușită a Marinei Sovietice în domeniul aviației bazate pe portavioane – proiectat ca un crucișător purtător de aeronave, nu a fost un portavion în sensul deplin al cuvântului”.
„Kuznețov” este un reprezentant târziu al proiectului, și s-a încercat deja să fie adus la un anumit standard mondial, echipându-l cu o punte de zbor completă. Dar prăbușirea URSS, lipsa sarcinilor și a obiectivelor pentru o astfel de navă, lipsa fondurilor pentru a crea un grup de portavioane cu drepturi depline, lipsa aviației speciale în cele din urmă au făcut-o un fel de „valiză fără mâner”, care este păcat să fie aruncată dar greu de transportat. Întreținerea „Kuznețov” este costisitoare, dar este păcat să fie aruncat la fier vechi, pentru că atunci țara ar fi rămas fără portavioane deloc.
Timp de mulți ani, justificarea existenței navei a fost păstrarea și transmiterea experienței portavioanelor. Dar nava avea nevoie de reparații majore și de o modernizare extrem de costisitoare, care a fost imposibilă după ce singurul doc plutitor capabil să găzduiască Kuznețov s-a scufundat în nord în 2018.
Scoaterea din uz și dezmembrarea navei este un pas destul de dureros pentru mândria comandamentului militar rus, dar se pare că nimic mai bun nu poate fi gândit pentru Kuznețov.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.