G4Media.ro

Valeriu Gheorghiţă: Probabil că nivelul de imunitate de grup, în România, este…

sursa foto: Pixabay

Valeriu Gheorghiţă: Probabil că nivelul de imunitate de grup, în România, este undeva între 45-50%

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că nivelul de imunitate de grup în ţara noastră este, cel mai probabil, de până la 50% şi că este posibil ca cinci, până la nouă milioane de persoane să aibă un anumit grad de imunitate obţinut fie prin boală, fie prin vaccinare, transmite News.ro.

„Probabil că nivelul de imunitate de grup, în România, este undeva între 45-50 la sută. Sigur, variază de la un judeţ la altul, însă este singura explicaţie pentru care avem o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic şi ea se bazează pe de-o parte pe ratele de seroprevalenţă care la sfârşitul anului trecut era de circa 6 la mie, comparativ cu rata de incidenţă a cazurilor în perioada respectivă de 1 la mie. Practic aveam, în populaţie, de şase ori mai mulţi prezenţi anticorpi decât oamenii care erau confirmaţi în perioada respectivă, aşa încât dacă astăzi vorbim de peste un milion de persoane deja confirmate cu infecţie SARS CoV-2, probabil că în realitate avem circa 5-6 milioane de persoane. Procentul celor care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat este de circa 30-35 la sută, aşa încât astăzi avem circa 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză şi 3,5 milioane cu două doze, cu schemă completă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24, duminică seara.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că este posibil ca până la nouă milioane de oameni din România să fie imunizaţi în faţa virusului SARS CoV-2, fie după ce au trecut prin boală, fie după ce au făcut vaccinul.

„Plecăm de la un număr estimat de 5 milioane de persoane cu un anumit grad de imunitate, obţinut prin vaccinare sau prin boală şi care poate să crească până la 8-9 milioane. Credem că suntem cam pe aici şi ne gândim dacă într-adevăr imunitatea de grup colectivă, propusă iniţial de 60-70 la sută la nivel internaţional, dacă până la nivelul respectiv putem sau nu să controlăm evoluţia epidemiologică. Este posibil ca datele recente să arate că nu este obligatorie atingerea acelui prag de imunitate colectivă pentru a controla această pandemie. Acel nivel a fost propus pe un factor bazal de reproducere al cazurilor şi pe baza căruia poţi să stabileşti care este nivelul de imunitate în populaţie de la care poţi să obţii control epidemiologic”, a susţinut Gheorghiţă.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Bre, Gheorghita, Romania sta asa de bine la incidenta si i-ar ajunge si un 35-40% imunitate colectiva pentru ca mai mult de jumatate din populatie sta cu WC-ul in fundul curtii, adica vreo 10 milioane de romani stau in zone rurale. Pana la urma, e bine sa fii tara inapoiata !

    PS: Sa-i dati repede, repejor medalia de onoare lui Gheorghita, ne-a scos din boala !

    • Le e lene sa facă un eșantion de proba și sa testeze de anticorpi.
      Sau le e teama de rezultat, ca nu mai scăpa de fiolele de vaccin dacă afla lumea ca stam bine.

  2. Dar, ce, Romanika are statut special pe Pământ sau cum?
    Adică toate celelalte state vorbesc si se agita să atinga pragul de 75%, doar la Romanika e altfel?
    Poate pentru că această campanie de vaccinare, cu excepția Etapei 1, a fost un dezastru înfiorător?
    Românika încă nu si-a vaccinat vulnerabilii, nu si-a vaccinat moșii și babele care mor primii de complicatii la COVID.
    Nu cred că România a avut 6 000 000 de infectati si, de asemenea, in randul prietenilor/colegilor care au avut COVID, rata de vaccinare e foarte mare, peste 75%.
    Nu cred in datele lu’ domnu’ colonelu’.
    Poate dacă prezintă date statistice oficiale, totusi.
    Exista o foaie pe care o completezi inainte de vaccinare cu o rubrica in care te intreaba daca ai fost infectat cu virusache. Sau le-am completat de pomană?
    Colonica cosmetizeaza situatia de cacao si mai trage un glonț în campanie: dacă rata de vaccinare pentru imunitatea lui pește este la Romanika altfel decât la ceilalti pământeni, de doar 40%, de ce s-ar mai vaccina oamenii?
    Cazuri nu mai sunt, vine vacanta, distractie cât cuprinde.
    Behaila number 2, pe nume Baciu, era extaziat ieri că ne trimite Pfizer peste 1 000 000 de doze. De de atata extaz nu m-am prins, ce să facă Romanika cu ele, cred că are un stoc cât casa?
    Eu, dacă aș fi jurnalist, as întreba cate doze se apropie de expirare. Exemplu: m-am vaccinat pe final de aprilie si doza respectivă expira, conform adeverinței, in a doua jumatate a lunii iulie, deci nu are un interval de valabilitate foarte mare. In fine, cred că în intervalul următor, după ce trec rapelurile cele multe(si cred că s-au cam dus), nu vom mai depăși 40 000 de doze adm/zi si vom atinge 5 000 000 dincolo de mijlocul lui iulie, in varianta normală.
    Dacă se trezesc totusi si o pun de-o tombolă națională, campania isi va accelera ritmul in mod spectaculos: niste masini, niste combine frigorifice, o casă, niste premii în bani si colonelul ajunge instant general cu 100 de stele.

  3. Probabil ca nu. Chiar si daca ne raportam la numarul de morti „neexplicati” in plus fata de cei care mureau in medie in ultimii 10 ani pana la anul 2020, vedem ca au murit de vreo 2 ori mai multi decat cifrele oficiale de morti de covid. Deci au facut covid fara sa declare inca un milion, ar fi 2 milioane imunizati in ultimul an. Nu mai punem ca imunitatea de la boala dispare in cateva luni, sa zicem ca memoria imunitatii permite sa nu mai mori odata ce-ai trecut prin boala/te-ai vaccinat. Deci fiind extrem de indulgenti avem 2 milioane de imunizati prin boala si presupunand ca nici un imunizat prin boala nu si-a facut vaccin inca 4.5 milioane imunizati prin vaccin, deci la modul utopic avem 7 milioane de imunizati, la modul real probabil 6 milioane.
    Asa ca scaderea cifrelor poate fi pusa doar in spinarea populatiei mai mici decat cifrele oficiale, a unei imunitati oarecare dar nu de grup, si a detectarii insuficiente in continuare.