G4Media.ro

Valer Dorneanu se justifică pentru vizita în Rusia: Din convorbirea telefonică cu…

Valer Dorneanu se justifică pentru vizita în Rusia: Din convorbirea telefonică cu Teodor Meleșcanu nu am înțeles că ar fi trebuit să nu particip

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, face o serie de precizări, într-un comunicat de presă transmis G4Media.ro, prin care încearcă să-și justifice deplasarea în Rusia, în ciuda recomandării Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de a nu face această deplasare.

”Primind această recomandare, l-am contactat telefonic pe dl. ministru, i-am explicat scopul participării mele la această manifestare internațională, faptul că în agenda mea nu vor exista întâlniri bilaterale și nici alte luări de poziții în dezacord cu recomandarea transmisă. Din această convorbire eu nu am înțeles că interlocutorul meu și-ar fi menținut recomandarea de a nu participa”, se justifică Valer Dorneanu.

În documentul trimis Curții Constituționale, semnat de ministrul Teodor Meleșcanu, MAE recomada ca reprezentarea CCR în Rusia să nu fie la nivel de președinte, ci la nivel de judecător, deoarece la acest eveniment ar urma să participe reprezentanți ai ”Republicii Osetia de Sud” și ai ”Republicii Abhazia”. În plus, în document se făcea referire și la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și la acțiunile de destabilizare din estul Ucrainei.

Publicitate electorală

În precizările făcute pentru presă, Valer Dorneanu a mai spus că participarea sa la conferinţa internaţională organizată de Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse nu a presupus adoptarea unor poziţii oficiale, luarea unor decizii sau întâlniri bilaterale cu reprezentanții altor state.

”În legătură cu problema pretinsei încălcări a unui ”embargou” față de Federația Rusă, precizez că nu există, la nivel oficial, euro-atlantic, o interdicție de participare la manifestări științifice cu caracter profesional. Reamintesc, în acest sens, participarea reprezentanților din state europene precum Austria, Andorra, Bulgaria, Ungaria, Monaco, Croația, Finlanda, Slovenia, astfel cum rezultă din documentele Conferinței”, mai precizează președintele Curții Constituționale.

Dorneanu explică și premiul pe care l-a primit în cadrul evenimentului.

”În realitate, acest premiu este acordat de Forumul Juridic Internațional Sankt Petersburg pentru contribuții în domeniul Dreptului Privat, pe baza unui Ghid ce cuprinde procedura de nominalizare și sistemul de evaluare, criterii conform cărora o Comisie de experți selectează câștigătorul. Participanții de anul acesta provin de la cele mai renumite universități din lume, iar Comisia este formată din profesori universitari și specialiști în drept privat recunoscuți”, mai spune Valer Dorneanu.

Preşedintele Curţii Constituţionale a fost prezent, săptămâna trecută, la un forum juridic în Rusia, deşi Ministerul de Externe i-a recomandat să nu meargă la Sankt Petersburg. Doneanu a explicat atunci că poziţia MAE a venit după ce vizita fusese aranjată, iar biletele de avion cumpărate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Prin faptul că nu înțelege diferența [exprimată în scris de MAE] dintre „judecător al CCR” și „președinte al CCR” dl. Valer Dorneanu tocmai ne-a demonstrat public că este inapt pentru funcția de Președinte al Curții Constituționale a României

 2. Dorneanu la rusi si Codruta la ONU!
  Tara cu 2 directii.

 3. Cu limba de lemn a lui Mele si cu urechea de piatra a matale, in nicio situatie nu v-ati fi putut intelege…! E absurd sa-si inchipuie cineva, ca poate fi tinut la distanta ”iedul cel mic, de mama-capra”… !

 4. Era ordin pe unitate, n-avea săracu’ încotro. Cum să-şi permită să-l supere pe Putin?

 5. Asa e cum spuneti voi baieti ! Doar merkelina are voie sa se intalneasca cu rusii si numai nemtii au voie sa faca gazoducte si alte marafeturi.

  Trade between Russia and Germany has increased by about a quarter in the past 12 months. The surge came despite sanctions which the European Union imposed against Moscow for its alleged role in the Ukraine conflict.

  http://m.dw.com/en/german-russian-trade-picking-up-sharply/a-42564278

  • Zeul Frantei s-a dus si el la Putin. Merkel s a dus in China. Aoleu ce jale, aoleu ce chin. V-a mancat pisica limba, mai pro -UE, ex-pro-NATO ? Va „compatimesc” caci va trebui sa ridicati osanale lui putin,: cat e el de intelept si ce mare carmaci e el. De sofat stie ! Ati scos stirea asta de pe prima pagina caci da in Rusia, nu-i asa ?