G4Media.ro

Val de fake news după cutremurul din Croația. Pe Facebook lumea ”împărtășește”…

Val de fake news după cutremurul din Croația. Pe Facebook lumea ”împărtășește” teza că a existat un seism teribil de 10 grade Richter resimțit în România și Sicilia, dar care a fost ținut secret

Experții depun eforturi pentru a explica oamenilor că nu există o metodă științifică pentru a prezice cutremurele.

Așa cum era de așteptat, imediat după cutremurul devastator ce a avut epicentrul lângă Petrinja, diferite teorii nebunești ale conspirației au început să circule în Croația.

Poate vă amintiți: la câteva ore după marea undă de șoc ce a cutremurat Zagrebul în luna martie a.c. a circulat un mesaj vocal în care cineva, referindu-se la surse secrete din serviciul seismologic, afirma că urmează un cutremur și mai puternic cât de curând.  Apropo, nu s-a aflat niciodată cine a fost maniacul care a înregistrat acel mesaj care i-a speriat și mai mult pe cetățenii traumatizați.

După dezastrul de marți, când Croația a fost lovită de un cutremur de 6,2 pe scara Richter, au început să circule teorii și mai nebunești.

Pe Facebook, de exemplu, lumea ”împărtășește” teza că a existat un cutremur teribil de 10 grade Richter resimțit în România și Sicilia, dar care a fost ținut secret.

‘Ne spune cineva adevărul?’

Din cauza cutremurului ”ascuns” – scrie mai departe în acea nebunie de text care se răspândește în masă – o altă undă seismică devastatoare va lovi Croația în următoarele 24 de ore.

Cineva a asociat acest text fabricat cu profilul de Facebook al seismologului Hrvoje Tkalčić, care lucrează în prezent în Australia și care face eforturi, din martie încoace, să explice cutremurele pe înțelesul tuturor și să îi pregătească pe cetățeni pentru astfel de evenimente.

Modelul este același ca la majoritatea știrilor false: experții și mass-media mint, ”eroii” independenți au descoperit adevărul ascuns de autorități și altele asemenea. Dar se pare că un număr mare de cetățeni crede cu adevărat în diferitele teorii vehiculate, inclusiv faptul că în 2020 ar putea avea loc un cutremur catastrofal de 10 grade pe scara Richter care să fie ținut secret…

„Ce s-a întâmplat astăzi în Sicilia și România, ne spune cineva în cele din urmă adevărul ???” – scria, de exemplu, o doamnă la profilul de Facebook al lui Tkalčić.

Unele videoclipuri de pe YouTube cu avertismente privind dezastre iminente au devenit, de asemenea, populare.

Atât Hrvoje Tkalčić, cât și cercetătorii de la EMSC (European Mediterranean Seismological Centre) încearcă să calmeze cetățenii. Pe contul de Twitter al Centrului sunt postate din când în când mesaje care avertizează că nu există posibilitatea științifică de a prezice momentul unui cutremur și care fac apel la oprirea răspândirii panicii prin mesaje false.

Sursa: Telegram, preluare via Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Înafară de voi,G4….,nu am auzit vreo trăsnaie de genul spus de voi.Ce faceți,voi dați fake news și voi dați dezmintire criticând pe nimeni ?

  • nu prea iti inteleg comentariul si nu cred ca problema e la mine. dar ai sursa sub articol.

  • @mircea, ai dreptate. O petarda de stire care a aparut doar aici, pe G4… Probabil pentru ca in stirea originala a aparut undeva o referire la Romania si, na, a devenit interesant…. :))

 2. Prostia, ignoranța și analfabetismul științific fac ravagii în întreaga lume, nu doar în România. Iată un domeniu în care excelăm, avem de ce să fim “mândrii” (pentru cei mai slow, greșeala e intenționată :)).

  • @Faravaran – Asa e! Ce e si mai grav este ca exista persoane rau-intentionate care profita de ignoranta unor oameni.

  • Frate, cutremur de gradul 10 darama absolut tot ce e construit, nu ramane nimic in picioare, garantat. Ar fi fost rase la zero tari intregi. Astia cu fake news sunt chiar idioti cu patalama….

 3. Cică nu pot fi prevăzute cutremurele… Atunci când Marte și Uranus sunt în cuadratură cu Saturn, normal că va fi un cutremur.

 4. Cred ca e cea mai mare prostie auzita vreodata… Cutremur de magnitudine 10 tinut secret :)))) probabil au ascuns undele seismice, le – au pus amortizor sau le – au bagat sub pres. :))))

 5. Nu am auzit așa ceva. Și stau mult pe Facebook.

 6. Incepand de acum o sa tot vezi pe fb.

 7. Unde e sosoaca? Nu ne spune nimic madam?

 8. Racovita si Iamandi sunt cei mai mari escroci ai Europei in avize false.

 9. Din pacate niste unitati de dezinformare s-au bagat printre conspirationisti pt. a-i discredita. La un cutremur de 10 blocul cadea pe tine oriunde in balcani… pe scara richter 9 e de 10 ori mai mare ca 8-ul. Asta ar insemna ca, cutremurul ar fi fost de 500-1000 de ori mai mare, in capul lor. Prostia ,directia D, si hidrogenul.
  Si mai ziceati in vara ca pamantu-i rotund bwhaaa!

  2021 La multi ani!(cu executare)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.