G4Media.ro

Următoarea țintă a lui Putin: Belarus

Următoarea țintă a lui Putin: Belarus

Una dintre predicțiile care pot fi făcute cu oarecare siguranță este că în 2020 președintele rus, Vladimir Putin, va continua să provoace Statele Unite și pe aliații acestora, scrie publicația The Hill. Publicația citată anticipează chiar că Putin va încerca o intervenție, nu în mod necesar militară, pentru a încorpora Belarusul în Federația Rusă, având drept rezultat o noua așa-numită Uniune cu el în frunte pe poziție de președinte.

The Hill notează faptul că Moscova a început deja să exercite presiuni militare, media și economice, în principal prin intermediul energiei și uzând de bazele militare din Belarus. Premierul rus, Medvedev a pledat în mod special în favoarea integrării, termenul preferat al Moscovei, care implică și o pierdere de suveranitate.

Belarusul a reacționat prin demonstrații anti-rusești și chiar prin acte de sfidare politico-militară, prin apelul făcut de președintele Lukanșenko la exerciții comune cu NATO, un gest sfidător la adresa Moscovei.

În contextul presiunii exercitate de Rusia, secretarul de stat Mike Pompeo va vizita Minsk-ul în luna Ianuarie, după revenirea ambasadorului Statelor Unite din Minsk și după vizita lui John Bolton, pe atunci consilier pe probleme de securitate națională. Aceste semnale indică faptul că nu doar Statele Unite sunt gata să ajute Belarusul să revină în Europa, dar și că SUA și aliații din Europa vor să arate Moscovei că nu vor tolera un asemenea act de agresiune.

Va recurge Putin la o asemenea agresiune? În primul rând, președintele Rusiei va dori să-și extindă președinția dincolo de 2024, fără să pară un dictator pe viață, ceea ce și este în realitate, mai scrie The Hill. Prin anexarea Belarusului, Putin poate recurge la schimbarea juridică statutului Federației Ruse, anulând actuala constituție ceea ce i-ar permite să devină președintele noului stat federal. De unde și apelul său recent la schimbarea Constituției.

Prin urmare, principalul motiv pentru o eventuală agresiune este unul domestic. Putin a demonstrat că natura fundamentală a autocrației în Rusia, indiferent cine o conduce, este imperială și reprezintă astfel o amenințare pentru pacea și securitatea Europei. Din perspectiva lui Putin, Rusia este un imperiu, nici Belarus, nici Rusia nu sunt cu adevărat state independente și, prin urmare, trebuie reunite cu Rusia în cadrul așa- numitei lumi rusești (Russky Mir).

The Hill notează că Putin și-a expus public linia politică în 2014 în timpul anexării Crimeii și, de atunci, nu a dat niciun semn că ar fi renunțat la strategia sa. Pe lângă faptul că și-ar consolida imaginea de imperiu și autocrație, Moscova caută probabil să anexeze Belarusul pentru înființarea de baze militare și pentru a mobiliza trupe terestre și aeriene în regiune. Dacă ar reuși să facă asta, Rusia ar obține o a doua frontieră directă cu Polonia, ar înconjura Ucraina din nord  și ar genera presiune din Est, Sud și Nord, precum și din sud-vestul Moldovei.

Rusia ar fi în poziția de a amenința statele baltice din Est și din Sud, dincolo de amenințarea formidabilă pe care o reprezintă deja.

Acest tip de agresiune slow-motion, dar continuă amenință interesele vitale ale NATO și alte Statelor Unite. Dar dincolo de asta, aliații Americii trebuie să facă mai mult pentru a-și arăta sprijinul pentru independența Belarusului, suveranitatea și independența teritorială.

Citește integral pe thehill.com

Sursa Foto: Kremlin.ru

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Inconjurat de militari și slugarnici cu comportament naționalist. O imagine mai clară a unui dictator sadea nu se poate. Dar și când se va sparge această buba plina de puroi bolșevic putin va intra la groapa de gunoi a istoriei. A reusit totuși putin să inventeze ceva care si alții au copiat. Dictatorul cu guler alb, îmbrăcat frumos și care are un discurs despre democrație și anticorupție. Dar va ajunge acolo unde îi este locul că timpul nu iartă și le rezolvă pe toate.

 2. Daca treci de guler, care te va musca, este ca si rezolvata.

 3. Bielorusii sint haliti de mult. Doar modificarea hartilor costa mai mult. Cu Moldova e mai nasol din cauza rusofililor.

 4. Lukasenko chiar a crezut ca Putin ii e prieten? Ce fraier!

  Pe unde ajung soldatii rusi, nu mai pleaca. Rusia nu are prieteni, ci victime.

 5. „Aliații militari” ai SUA ? Vorbiti serios? Aliatii Americii din Europa sunt: UK, Polonia, Romania si tarile baltice. Asadar, despre care aliati vorbim?

 6. Va veni un moment cand cetateni oprimati din Bielorusia vor primi, fara sa ceara, ajutorul marelui prieten, care va veni sa rezolve problema umanitara.
  Eta vsio! kanietz film!
  Nu se pune problema Daca ci Cand va considera Putin ca Lukashenko a clipit cu subinteles sau a calcat stramb.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.