G4Media.ro

UPDATE Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat la un…

Sursa foto: Brendan Hoffman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

UPDATE Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat la un eveniment electoral/ Japonia, unde armele de foc sunt interzise, în stare de șoc/ Cel mai longeviv premier de la Tokyo a ajuns la spital în stop cardiorespirator

Fostul premier japonez, Shinzo Abe, a fost împușcat din spate, la un eveniment electoral din orașul Nara. Conform televiziunii publice japoneze NHK, Abe prăbușit sângerând, iar un suspect a fost arestat. Fostul premier a fost transportat la spital în stop cardiorespirator, o expresie folosită frecvent în presa japoneză atunci când o persoană nu mai este în viață, dar decesul nu a fost confirmat oficial, conform BBC și The Guardian. Shinzo Abe este cel mai longeviv premier al Japoniei și s-a retras din funcție în 2020, invocând motive de sănătate. În Japonia, incidentele cauzate de armele de foc sunt foarte rare, iar violențele politice aproape nemaiîntâlnite, conform BBC.

UPDATE 16:15 Asasinarea fostului premier nipon Shinzo Abe este o „tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut”, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.

„Sunt şocat, revoltat şi profund întristat de vestea că prietenul meu Abe Shinzo, fostul prim-ministru al Japoniei, a fost împuşcat şi ucis în timp ce era în campanie. Aceasta este o tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut”, a precizat Biden într-un comunicat.

„Chiar în momentul în care a fost atacat, el era angajat într-o activitate democratică”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

UPDATE 16:26 Președintele brazilian Jair Bolsonaro și-a exprimat vineri „indignarea și tristețea” față de asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe și a anunțat că a ordonat trei zile de doliu național în Brazilia, relatează Reuters.

Bolsonaro l-a numit pe Abe, care avea 67 de ani, „un lider strălucit și un mare prieten al Braziliei”, în timp ce a împărtășit o fotografie alături de el pe Twitter și a îndemnat ca „o astfel de cruzime nejustificabilă” să fie pedepsită sever.

Președintele brazilian s-a întâlnit de mai multe ori cu Abe în timp ce acesta a participat la un summit G20 la Osaka, la câteva luni după ce a preluat mandatul în 2019, și a revenit în Japonia pentru o vizită oficială mai târziu în acel an.

„Suntem alături de Japonia”, a spus Bolsonaro.

Brazilia găzduiește cea mai mare populație japoneză din lume în afara Japoniei.

UPDATE 15:00 Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat vineri că ”nu îşi găseşte cuvintele” după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, împuşcat mortal în timpul unui discurs de campanie la Nara, în vestul ţării, la vârsta de 67 de ani, transmit AFP şi Kyodo, citate de Agerpres.ro.

  • ”Mă rugam ca viaţa să îi fie salvată, dar, cu toate acestea, am aflat vestea (morţii sale). Este extrem de regretabil. Nu îmi găsesc cuvintele. Prezint condoleanţele mele sincere şi mă rog ca sufletul să i se odihnească în pace”, a spus Kishida, foarte emoţionat, în faţa jurnaliştilor.

Shinzo Abe, prim-ministru al Japoniei în 2006-2007 şi apoi din 2012 până în 2020, ţinea un discurs la sfârşitul dimineţii în apropierea unei gări din oraşul Nara, la o adunare de campanie în vederea alegerilor senatoriale de duminică, când a fost împuşcat mortal, fiind lovit de două gloanţe în gât.

  • ”În timpul acestei perioade electorale, un act barbar a fost comis, luându-i viaţa fostului prim-ministru Abe. Este de neiertat. Condamnăm (acest act) o dată în plus, în termenii cei mai fermi’, a adăugat actualul şef al guvernului.

El a precizat că pregătirile electorale vor continua, pentru că ‘trebuie să apărăm neapărat alegerile libere şi echitabile, care sunt fundamentul democraţiei’. ‘Nu vom ceda niciodată în faţa violenţei’, a insistat Kishida. El a subliniat că Abe a purtat ”o grea responsabilitate în calitate de prim-ministru vreme de opt ani şi opt luni, cea mai lungă perioadă din istoria guvernului constituţional”, în care ‘a ghidat ţara în condiţiile unei situaţii interne şi internaţionale dificile, graţie capacităţilor sale excepţionale de leadership’. Fumio Kishida, actualul lider al Partidului Liberal-Democrat (PLD, dreapta naţionalistă la putere), a fost un apropiat al lui Shinzo Abe şi ministru de externe între 2012 şi 2017 în guvernul condus de acesta.

UPDATE 14:44 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis condoleanțe Japoniei în numele națiunii, scriind pe Twitter:

  • ”În numele poporului francez, transmit condoleanțe autorităților și poporului japonez după asasinarea lui Shinzo Abe. Japonia a pierdut un mare prim-ministru, care și-a dedicat viața țării sale și a lucrat pentru a aduce echilibru în lume.

Anterior, când starea lui Abe era neclară, Macron se declarase „profund șocat de acest atac atroce”.

UPDATE 13:41 Shinzo Abe – fișă biografică (Agerpres.ro):

Omul politic Shinzo Abe s-a născut în Tokyo, la 21 septembrie 1954, într-o familie cu tradiţii în sfera politică – mama sa a fost fiica fostului prim-ministru al Japoniei Nobusuke Kishi (1957-1960), iar tatăl lui Shinzo, Shintaro Abe, a fost ministru de externe al Japoniei (1982-1986). A fost întâiul prim-ministru japonez născut după Al Doilea Război Mondial şi unul dintre cei mai tineri prim-miniştri ai Japoniei de după conflictul mondial, potrivit site-ului opoyi.com.

A studiat Ştiinţele Politice la Facultatea de Drept a Universităţii Seikei, pe care a absolvit-o în 1977. În aprilie 1979, a început să lucreze pentru producătorul de oţeluri Kobe Steel Ltd, unde a activat până în 1982. A îmbrăţişat cariera politică, începând ca funcţionar în cadrul Ministerului nipon de externe, în 1982, pentru ca, în 1993, să fie ales membru al Camerei Reprezentanţilor, în care avea să deţină şapte mandate consecutive.

În 1999, a fost ales director al Departamentului de probleme sociale; a fost secretar general adjunct în guvernele Mori şi Koizum, în perioada 2000-2003, după care a fost numit secretar general al Partidului Liberal Democrat (2003). La 31 octombrie 2005 a fost nominalizat pentru funcţia de secretar general în cadrul celui de-al treilea cabinet Koizumi. La 20 septembrie 2006, Shinzo Abe a fost ales preşedinte al Partidului Liberal Democrat, preluând funcţia de premier al Japoniei, la 26 septembrie 2006.

O succesiune de scandaluri a slăbit politic executivul său şi l-a determinat pe Shinzo Abe să demisioneze din fruntea guvernului la 25 septembrie 2007. A părăsit şi funcţia de preşedinte al Partidului Liberal-Democrat, motivând eşecul suferit de partidul său la alegerile din iulie 2007, pentru Camera Superioară a Parlamentului de la Tokyo.

La 16 decembrie 2012, când au fost organizate alegeri legislative, partidul lui Abe, care a condus Japonia aproape fără întrerupere de la sfârşitul anilor 1950 până în 2009, a câştigat majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, după trei ani de putere de centru-stânga.

Abe a preluat funcţia de premier la 26 decembrie 2012. În iulie 2013, coaliţia de guvernământ a premierului Shinzo Abe a reuşit să obţină o majoritate confortabilă în alegerile legislative parţiale pentru camera superioară a parlamentului.

Premierul Japoniei Shinzo Abe a anunţat, la 28 august 2020, că îşi înaintează demisia din funcţie, invocând motive de sănătate, relatează agenţiile internaţionale de presă. ”Am decis să demisionez din postul de prim-ministru”, a declarat Abe, în vârstă de 65 de ani, într-o conferinţă de presă în care a explicat că vechea sa boală cronică, rectocolită hemoragică sau colită ulcerativă, a recidivat.

La 24 august 2020, Shinzo Abe devenise oficial cel mai longeviv premier, cu 2.799 de zile consecutive în fruntea guvernului Japoniei.

UPDATE 13:30 Premierul italian, Mario Draghi, și-a exprimat, în numele guvernului său, cele mai profunde condoleanțe pentru moartea lui Shinzo Abe.

  • „Italia este șocată de teribilul atac, care afectează Japonia și dezbaterea sa democratică liberă. Abe a fost un mare protagonist al vieții politice japoneze și internaționale în ultimele decenii, datorită spiritului său inovator și viziunii sale de reformă. Gândurile Italiei sunt alături de cei dragi, de guvern și de întreaga populație japoneză (…)”
  • ”Sunt profund șocat de vestea morții tragice a lui Shinzo Abe”, a scris Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, pe Twitter. „Gândurile mele sunt alături de familia sa și de poporul japonez”.
  • „Sunt șocat de atacul asupra lui Shinzo Abe, care a ghidat Japonia cu încredere și viziune într-o perioadă dificilă și pe care îl consider prietenul meu”, a declarat Silvio Berlusconi, fost prim-ministru italian și lider al Forza Italia. „Datorită lui, relațiile dintre țările noastre s-au îmbunătățit în mod absolut. Mă gândesc la familia sa”.

UPDATE 13:21 Politicieni și lideri din întreaga lume continuă să trimită condoleanțe. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, s-a declarat profund întristat de moartea lui Abe, scriind că acesta va fi „foarte regretat”, transmite The Guardian.

UPDATE 13:17 Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a condamnat ceea ce a descris drept un „atac atroce” și l-a numit pe Abe un „prieten drag”.

Petr Fiala, prim-ministrul Republicii Cehe, a declarat că este „profund întristat” de moartea lui Abe, scriind: „Gândurile și rugăciunile mele sunt alături de familia sa și de poporul japonez”.

Yair Lapid, prim-ministrul Israelului, a declarat: „Statul Israel deplânge moartea fostului premier japonez Shinzo Abe în urma atacului oribil de astăzi. A fost un lider distins și un arhitect cheie al relațiilor moderne dintre Israel și Japonia”.

Premierul thailandez Prayuth Chan-ocha a exprimat profunde condoleanțe familiei lui Abe, se arată într-o declarație a biroului său. „Regretatul prim-ministru Abe a fost o persoană foarte capabilă și foarte iubită în special de poporul japonez”, se arată în declarația citată de The Guardian.

UPDATE 12:46 Hidetada Fukushima, profesor de medicină de urgență la Spitalul Universității de Medicină din Nara, a declarat că Shinzo Abe a suferit două răni în partea din față a gâtului, la o distanță de aproximativ 5 cm. Unul dintre gloanțe a pătruns în inimă. Acesta a precizat că au efectuat transfuzii de sânge, dar în cele din urmă nu au reușit să oprească hemoragia, notează The Guardian.

UPDATE 12:39 O conferință de presă are loc acum la spitalul Universității de Medicină din Nara. Medicii de la spital spun că Shinzo Abe nu avea semne vitale când a ajuns la spital, dar că au efectuat manevre de resuscitare. „A fost extrem de grav, a fost foarte grav”, a spus medicul despre starea sa la sosire. El avea două răni în gât și hemoragie subcutanată. Abe a fost confirmat mort la ora 17.03, scrie The Guardian.

UPDATE 12:10 Glonțul care l-a ucis pe fostul lider japonez Shinzo Abe a fost „suficient de adânc pentru a-i ajunge la inimă”, au declarat vineri, într-o conferință de presă, medicii de la Universitatea de Medicină din Nara, care îl tratau. Abe sângera abundent, iar medicii nu au putut opri hemoragia, au declarat oficialii medicali, citați de CNN.

UPDATE 11:58 Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a ocupat funcția în 2006 timp de un an și apoi din nou din 2012 până în 2020, înainte de a demisiona invocând motive de sănătate. Cât timp a fost în funcție, el a promovat politici belicoase în domeniul apărării și al politicii externe și a căutat mult timp să modifice constituția pacifistă a Japoniei de după război, scrie BBC. De asemenea, a promovat o politică economică care a devenit cunoscută sub numele de „Abenomics”, bazată pe relaxare monetară, stimulente fiscale și reforme structurale. El a fost succedat de aliatul său apropiat din partid Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

UPDATE 11:56 Shinzo Abe a murit în urma atacului armat de joi, transmite BBC.

UPDATE 11:35 Akie Abe, soția lui Shinzo Abe, a ajuns la Nara, unde soțul ei este tratat, potrivit presei japoneze. Fratele său, ministrul apărării Nobuo Kishi, a declarat anterior că Abe primește transfuzii de sânge, potrivit Reuters. El a descris împușcăturile ca fiind un sacrilegiu împotriva democrației, conform The Guardian.

UPDATE 11:00 Ministerul de Externe al Chinei s-a declarat „șocat” de împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe, scrie CNN.

  • „Urmărim evoluțiile și sperăm ca fostul premier Abe să fie în afara pericolului și să se recupereze în curând. Cu siguranță dorim să transmitem salutări familiei sale”, a declarat vineri după-amiază purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, într-o conferință de presă.
    Zhao a refuzat să comenteze reacțiile din rețelele sociale chinezești la împușcături, spunând: „Tocmai am exprimat pe deplin poziția guvernului chinez că acest incident neașteptat nu ar trebui să fie asociat cu relațiile sino-japoneze.”

Rețelele de socializare chineze au fost inundate de comentarii vesele în urma împușcăturilor, utilizatorii ultranaționaliști jubilând pentru atac. Relațiile dintre China și Japonia s-au deteriorat în timpul mandatului lui Abe, înrăutățite de o dispută care arde lent cu privire la suveranitatea insulelor disputate administrate de Japonia, cunoscute sub numele de Insulele Senkaku în Japonia și Diaoyus în China. De asemenea, mulți utilizatori chinezi l-au criticat pe Abe pentru că a vizitat controversatul sanctuar Yasukuni, considerat în China un simbol al trecutului militar imperial al Japoniei.

UPDATE 10:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund șocat”.

  • „Gândurile mele sunt alături de el și de familia sa”, a scris el pe Twitter. „NATO este alături de poporul din Japonia, partenerul nostru apropiat”.

Prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong, l-a descris pe Abe ca fiind „un bun prieten al Singapore”.

  • „Sunt profund șocat să aflu că fostul prim-ministru japonez Abe Shinzo a fost împușcat în prefectura Nara în această dimineață. Acesta este un act de violență fără sens”, a declarat el într-o postare pe Facebook.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a descris pe Abe ca fiind „un prieten adevărat, apărător înfocat al ordinii multilaterale și al valorilor democratice”.

UPDATE 09:14 Principalele formaţiuni politice din Japonia şi-au suspendat vineri campania în vederea alegerilor legislative de duminică, informează Reuters, dpa şi Kyodo, citate de Agerpres. Premierul Fumio Kishida a plecat din prefectura Yamagata (nord) pentru a reveni la Tokyo, iar guvernul său a creat o celulă de criză, toţi membrii cabinetului fiind rugaţi să se reunească în capitala ţării.

UPDATE 09:08 Prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, spune că Shinzo Abe se află în stare critică. „În prezent, medicii fac tot ce pot, în acest moment. Sper și mă rog ca fostul prim-ministru Abe să supraviețuiască”, spune el. Kishida a descris împușcăturile ca fiind un „act atroce”, conform The Guardian.

UPDATE 08:23 Președintele taiwanez Tsai Ing-wen și ministrul indonezian de externe Retno Marsudi sunt printre ultimele persoane care au făcut declarații în urma împușcăturilor din această dimineață. Într-o postare pe Facebook, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a scris, citat de The Guardian:

  • ”Cred că toată lumea este la fel de surprinsă și tristă ca și mine. Atât Taiwanul, cât și Japonia sunt țări democratice, cu stat de drept. În numele guvernului meu, aș dori să condamn cu fermitate actele violente și ilegale. Fostul prim-ministru Abe nu este doar un bun prieten al meu, ci și un prieten ferm al Taiwanului. El a sprijinit Taiwanul timp de mulți ani și nu a precupețit niciun efort pentru a promova progresul relațiilor dintre Taiwan și Japonia.

Ministrul indonezian și-a exprimat condoleanțele în numele miniștrilor de externe din G20 față de ministrul japonez de externe.

UPDATE 08:20 Suspectul care l-a împușcat vineri pe Shinzo Abe este membru al Forțelor de Autoapărare Maritimă și ar fi folosit o armă pe care se pare că și-a confecționat-o singur, potrivit televiziunii publice japoneze NHK, care citează poliția, scrie Fuji TV citată de The Guardian.

UPDATE 08:19 Mai mulți lideri mondiali au transmis urări de bine și mesaje de îngrijorare pentru fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe, după ce acesta a fost împușcat vineri, transmite CNN. Vorbind înainte de o întâlnire cu ministrul indonezian de externe Retno Marsudi, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe G20 din Bali, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că este „profund întristat”.

  • „Trebuie să spun, înainte de a ne întâlni, cât de profund întristați și îngrijorați suntem de vestea despre premier”, a declarat Blinken. „Este un moment foarte, foarte trist și așteptăm vești”.

Marsudi a adăugat că reprezentanții G20 au transmis, de asemenea, „condoleanțe și rugăciunile noastre” pentru Abe. Premierul australian Anthony Albanese a scris într-o postare pe Twitter: „Vești șocante din Japonia că fostul premier Shinzo Abe a fost împușcat – gândurile noastre sunt alături de familia sa și de poporul japonez în aceste momente.”

UPDATE 08:05 Poliția l-a arestat pe Yamagami Tetsuya, un locuitor din Nara în vârstă de 40 de ani, în legătură cu împușcarea fostului prim-ministru Shinzo Abe, potrivit postului public de televiziune NHK, citând surse din poliție, transmite CNN. Bărbatul nu a încercat să fugă, a precizat NHK. El este reținut pentru interogatoriu la secția de poliție Nara Nishi.

O înregistrare video difuzată de NHK arată momentele din jurul prăbușirii lui Abe, cu o bubuitură puternică care a stârnit strigăte înainte ca poliția să se lupte cu un bărbat la pământ, în apropierea locului unde se afla fostul prim-ministru.

UPDATE 07:55 CNN scrie de asemenea despre unda de șoc provocată de împușcarea fostului premier japonez, având în vedere că țara are una dintre cele mai scăzute rate de infracțiuni comise cu arme de foc din lume, datorită legilor extrem de stricte privind controlul armelor de foc. În 2018, Japonia a raportat doar nouă decese cauzate de arme de foc, comparativ cu 39.740 în acel an în Statele Unite. Conform legilor japoneze privind armele de foc, singurele arme permise la vânzare sunt puștile de vânătoare și puștile cu aer comprimat – armele de mână sunt interzise. Dar obținerea acestora este un proces lung și complicat care necesită un efort intens – și multă răbdare.

Pentru a cumpăra o armă de foc în Japonia, potențialii cumpărători trebuie să participe la un curs de o zi întreagă, să treacă un test scris și un test la poligonul de tragere cu o precizie de cel puțin 95%. De asemenea, trebuie să se supună unei evaluări a sănătății mintale și unor teste antidrog, precum și unei verificări riguroase a antecedentelor – inclusiv o analiză a cazierului lor judiciar, a datoriilor personale, a implicării în crima organizată și a relațiilor cu familia și prietenii.

În 2019, se estimează că doar 310.400 de arme erau deținute de civili în Japonia, într-o țară cu 125 de milioane de locuitori. În 2007, primarul orașului Nagasaki din sudul Japoniei, Iccho Ito, a murit după ce a fost împușcat de cel puțin două ori în spate de un presupus gangster. De atunci, Japonia și-a înăsprit și mai mult legea privind controlul armelor, impunând pedepse mai mari pentru infracțiunile cu arme de foc comise de membrii bandelor de crimă organizată.

UPDATE 07:50 Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că starea fostului premier nu este cunoscută și a adăugat că premierul Fumio Kishida, care se afla într-un turneu de evenimente oficiale, a fost informat imediat. Kishida se va întoarce de urgență la biroul său și este programat să vorbească în cursul zilei de astăzi. Miniștrii japonezi din diferite părți ale țării au fost instruiți să se întoarcă imediat la Tokyo, a precizat Matsuno. Ministerele și agențiile relevante au organizat o reuniune pentru a face față situației: „Un astfel de comportament barbar este inacceptabil din orice motiv și îl condamnăm cu fermitate. Guvernul va lua toate măsurile posibile pentru a face față situației”, a declarat Matsuno, citat de The Guardian.

UPDATE 07:48 Japonia are o toleranță aproape zero în ceea ce privește deținerea de arme de foc – o abordare care, potrivit experților, contribuie la rata extrem de scăzută a infracțiunilor comise cu arme de foc. În Japonia au fost raportate șase decese cauzate de arme de foc în 2014, potrivit Agenției Naționale de Poliție, iar numărul acestora depășește rareori 10, într-o țară cu 126 de milioane de locuitori. În 2006, doar două persoane au fost ucise în atacuri cu arme de foc, transmite The Guardian.  Legea din 1958 privind deținerea de săbii și arme de foc prevede următoarele: „Nimeni nu trebuie să dețină o armă de foc sau arme de foc sau o sabie sau săbii”. Printre puținele excepții se numără puștile de vânătoare și de sport. Chiar și în acest caz, viitorii proprietari trebuie să participe la cursuri și să treacă examene scrise și practice. Ei trebuie apoi să se supună unor evaluări psihologice pentru a se stabili dacă sunt apți să dețină o armă de foc. Verificările de fond ale poliției sunt exhaustive și implică chiar și interogarea rudelor proprietarilor de arme de foc.

Deținerea de arme de mână de către civili este interzisă. Cele câteva încălcări raportate în mass-media implică, de obicei, membri ai sindicatelor criminale yakuza din țară. Potrivit poliției, în 2020 au avut loc 21 de arestări pentru utilizarea armelor de foc, dintre care 12 au fost legate de bande, potrivit Nikkei Asia.

UPDATE 07:37 Apar informații contradictorii despre starea în care se afla Shinzo Abe în timp ce era transportat la spital. CNN transmite, citând tot televiziunea publică japoneză NHK care invocă surse din poliție, faptul că fostul premier japonez era conștient și reacționa în timp ce era transportat la spital. O fotografie aeriană din orașul Nara de vineri îl arată pe Abe fiind transportat la spital cu un elicopter. Abe este văzut întins pe o targă, înconjurat de mai multe persoane.

UPDATE 07:33 Fostul premier australian Malcolm Turnbull s-a declarat ”îngrozit” de vestea împușcăturilor, descriindu-l pe Shinzo Abe ca fiind „unul dintre marii lideri ai vremurilor noastre”, transmite The Guardian.

UPDATE 07:28 Incidentele de violență cu arme de foc sunt rare în Japonia, unde armele de mână sunt interzise – iar incidentele de violență politică sunt aproape nemaiauzite, mai transmite BBC. Spre exemplu, În 2014, în Japonia au avut loc doar șase incidente în care au murit oameni înarmați, față de 33 599 în SUA. Oamenii trebuie să se supună unui examen strict și unor teste de sănătate mintală pentru a putea cumpăra o armă – și chiar și atunci, sunt permise doar puștile de vânătoare și puștile cu aer comprimat.

UPDATE 07:26 Shinzo Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a demisionat în 2020, invocând motive de sănătate. El a dezvăluit ulterior că a suferit o recidivă a colitei ulcerative, o boală intestinală, conform BBC. El a fost succedat de aliatul său apropiat de partid Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

UPDATE 07:24 Abe a fost împușcat de două ori, iar al doilea glonț l-a lovit în spate, notează BBC.

UPDATE 07:21 Nu au fost oferite actualizări cu privire la starea lui Abe de la incidentul care a avut loc în urmă cu aproape două ore. Presa japoneză folosește adesea termenul „în stare de stop cardio-respirator” pentru a descrie situațiile în care victima nu mai este în viață, dar un medic nu a semnat încă certificatul de deces, explică The Guardian. Nu este clar în acest moment dacă acest lucru s-a întâmplat în cazul lui Abe.

UPDATE 07:19 Abe ținea un discurs de susținere a unui candidat în Nara când s-a produs atacul – martorii oculari spun că au văzut un bărbat cu ceea ce au descris ca fiind un pistol mare trăgând din spate, potrivit corespondentului BBC în Japonia, Rupert Wingfield-Hayes.

UPDATE 07:16 Statele Unite sunt „întristate și șocate” de împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe, a declarat vineri ambasadorul american Rahm Emanuel:

  • „Abe-san a fost un lider remarcabil al Japoniei și un aliat de neclintit al Statelor Unite. Guvernul SUA și poporul american se roagă pentru bunăstarea lui Abe-san, a familiei sale și a poporului japonez”, a declarat ambasadorul SUA într-un comunicat.

UPDATE 07:13 Se pare că Abe suferă de ”insuficiență cardiacă”, situație în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului, ami relatează The Guardian. Potrivit Associated Press, termenul este folosit uneori de către oficialii din Japonia pentru a descrie situațiile în care victimele nu mai sunt în viață, dar înainte de a se face o declarație oficială de deces.

UPDATE 07:11 Abe a fost trimis la un spital și pare să nu aibă semne vitale, potrivit unui departament local de pompieri, a relatat televiziunea publică japoneză NHK. Poliția a arestat un bărbat suspect la fața locului, potrivit NHK. Abe se afla în orașul Nara, din vestul Japoniei, unde ținea un discurs de campanie înaintea alegerilor pentru camera superioară din această duminică, când s-au auzit focuri de armă. Televiziunea publică NHK a difuzat imagini care îl arată pe Abe prăbușit pe stradă, cu mai mulți agenți de securitate alergând spre el. Abe se ținea de piept când s-a prăbușit, iar cămașa sa era pătată de sânge.

UPDATE 07:04 Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a descris atacul ca fiind „de neiertat”, adăugând că premierul Fumio Kishida și-a anulat opririle de campanie în nord-estul Japoniei și se întorcea la sediul central al Partidului Liberal Democrat din Tokyo, transmite The Guardian




https://www.youtube.com/watch?v=7EoXqPI33gY

știre în curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Yakuza..! Altă mafie organizată în Privat, cu conexiuni in Stat, nu ca la noi, adică organizată în Stat și cu conexiuni in Privat…Bine, m-aș tăvăli de râs dacă i-aș vedea pe breten Marsel, pe dom’ dr-general sau pe dom’ Profesor tatuați pe spate cu te miri ce dragoni legendari, iar la întrunirile secrete dacă i-aș vedea secționându-și degete in semn de căință sau de respect reciproc…

    • Noi nu am mai avut un conducator sau prim.ministru se la 1945 .Noi nu mai cunoatem nimic din cea ce este lumea civilizata .Noi avem.numai boarfe la conducere sau laturii ,scursuriii ,etc

    • Premierul împușcat al Japoniei, racolat de ruși la București, pe strada Lemnea!
      nformația strict secretă dezvăluită în exclusivitate acum, cu privire la ”atașarea” lui Shinzo Abe la Ambasada Japoniei în Republica Socialistă România, în perioada 1983 – 1985!

    • Decat sa isi taie un deget astia mai bine dau tara degeaba la altii,ce credeti ca sunt ca Maniu,Kogalniceanu,Iorga,Alecsandri,Cuza,Brancoveanu,Mihai,Tudor,etc .nu sunt decat niste jefuitori!

  2. foarte foarte ciudat…astia sunt cu yakuza ninja samurai sabii…adica nu inteleg…impuscat…e dezonorant

  3. Yak.uza..! Altă ma.fie organizată în Privat, cu conexiuni in Stat, nu ca la noi, adică organizată în Stat și cu conexiuni in Privat…Bine, m-aș tăvăli de râs dacă i-aș vedea pe breten Marsel, pe dom’ dr-gen.eral sau pe dom’ Profesor tat.uați pe spate cu te miri ce dragoni legendari, iar la întrunirile sec.rete dacă i-aș vedea sec.ționându-și degete in semn de că.ință sau de respect reciproc…

    • Acum pe bune pte totii comentaciii de pe g4 media ,ce spunetii sa gasim un prim ministru ca ABE . FACEM UN DEBATE imediat vine 2024.

  4. “Părea sa sângereze”? Ciudat… de obicei când ești împușcat faci doar o vanataie. Oricum e greu de crezut, in Japonia e foarte stricta legislația armelor… oh wait!

  5. Nici în Japonia nu mai există onoare.

    • Da ma portavoce tu esti singurul cu virtuti din lumea asta, arunci cu compost in toti. Cum putem fi si noi perfecti ca tine?

    • Votând USR, evident.

    • Nu există soluții pentru voi, veți fi milogi, slugi la partid, toată viața. Ați crescut într-o atmosferă toxică și v-ați obișnuit cu răul.

    • Băi putină, milogi dar mai ales slugi sunt plUSeR-iștii lui Soro$

    • decat hotii ca tine si ca psdistii tai….

  6. Fanatism și militarism, reînviate in „gena” japoneza !
    Precum Germania, nici Japonia nu va mai sta, multa vreme, pașnica si subordonată.

  7. Violența și atentatele teroriste se extind în toată lumea civilizată,însă par să fie întreținute și de slaba organizare și vigilență a serviciilor interne de securitate.

  8. Chestii de genul asta au fost si vor fii in lumea civilizata sau democrata se permite . Apropo sunt atentate oriunde pe lumea asta si chiar mai multe unde romanii emigreaza masiv . De ce oare …..

  9. Asasin plătit de CCP

  10. NU CHIAR…MI-A SOPTIT O PASARICA DE UNU GHEORGHITA,,,E CAUTAT,,,DA NU LA SAT DEAGU NR 120

  11. Trei tinte, pana acum: Naftali, Boris si Shinzo. Trei tari: Israel, UK si Japonia. De prima si ultima aveam convingerea ca sunt luate in ochean.

    • Nu e vorba de conspiratii in ce am scris mai sus. Africanii, din pacate, cadeau frecvent cu elicopterul si in anii trecuti. Acolo situatia e mai speciala, nu se poate spune nimic cu valoare de adevar despre sirul de morti pe care-l mentionezi. DIn pacate asta e situatia. Imi spune a africanca ca africanul e ca bivoul african, docil in mare parte din timp dar din cand in cand devine cea mai periculoasa creatura de pe continent. Sunt multe transformari pe continentul ala, au bohorami islamisti, au de ceva timp asiatici si, mai nou, au wagneri cu arma langa minele de aur, diamanete si cate mai cate. Pana si romani fugiti din fata justitiei si-au cautat fericirea pe acolo, au vrut sa-si oglindeasca viata in diamantul numit Africa. Viata sangeroasa, din pacate pentru africani, continua.

  12. Pacat, omul este un politician bun, diplomat exceptional si iubitor de tara/popor.
    Multa sanatate.

  13. armele de foc sunt interzise in Japonia, cum e posibil asa ceva.
    bla bla
    Singurii avantajati de acest lucru sunt infractorii, teroristii si guvernele care se tem de proprii cetateni.

  14. Trebuie sa urmam exemplul acestei tari educate si dezvoltate, acela este un erou!

  15. De ce naiba l-au împușcat pe asta, daca era la pensie?
    Cineva cu probleme la mansarda?

  16. Ei sunt din statele neprietenoase , cred

    • irelevant. omul era la pensie. sigur, mai avea ceva clout, dar nu conta cu adevarat. daca vrei sa lovesti ii lovesti pe aia de la putere.

  17. Pe omul asta l-a umilit Trascău de Brăila: Mihai Tudose refuzând întâlnirea .

  18. Demenți se afla oriunde în lumea asta, asasinul lui Abe a declarat ca a fost nemulțumit de acesta. Nu se cunosc toate detaliile dar cel mai probabil e un fanatic nevrotic. Cam asta se întâmplă acum în lume, brambureala psiho.

  19. Știți ca așa început razboaiele mondiale?

  20. Ai noștri ce ar trebui sa pățească dacă în Japonia sunt împușcați?

  21. Politicieni nostri cred ca merita impuscatii cu tunul .la buchet as trebe .mortii mami lor de nenorocitiii .toti policiticineni coruptii deportatiiii in siberia pe veciii