G4Media.ro

Unul dintre liderii grupului american de extremă dreapta Proud Boys, condamnat la…

sursa foto: Twitter/ Frank Wallace - @GetRealEcoGreen

Unul dintre liderii grupului american de extremă dreapta Proud Boys, condamnat la 17 ani de închisoare pentru asaltul asupra Capitoliului

Unul dintre liderii grupului american de extremă dreapta Proud Boys a fost condamnat joi la 17 ani de închisoare pentru asaltul asupra Capitoliului, sanctuarul democraţiei americane, pe 6 ianuarie 2021 la Washington, relatează AFP, citată de Agerpres.

Procurorii au cerut 33 de ani de închisoare pentru Joseph Biggs, un fost soldat care a servit în Irak şi Afganistan, pentru că a condus aproximativ 200 de membri ai Proud Boys la Capitoliu, sediul Congresului din Statele Unite, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei democratului Joe Biden asupra preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump.

Este a doua cea mai grea sentinţă pronunţată de sistemul judiciar american în acest caz.

Judecătorul Timothy Kelly a luat în considerare circumstanţele agravante pentru acte de terorism solicitate de procurori, dar a subliniat că a stabilit o pedeapsă cu 16 ani mai mică decât cea cerută, pe motiv că inculpatul „nu a intenţionat să omoare oameni”.

Acuzatul şi-a exprimat anterior regretul, spunând că acum este departe de politică şi de orice afiliere de grup.

În mai, el a fost găsit vinovat de şase capete de acuzare, inclusiv răzvrătire, împreună cu alţi lideri ai Proud Boys.

Deşi asaltul asupra Capitoliului nu s-a soldat cu un număr mare de morţi, procurorul Jason McCullough a argumentat la audiere gravitatea evenimentului şi necesitatea unor sancţiuni disuasive.

„Există un motiv pentru care va trebui să aşteptăm cu nervozitate următoarele alegeri”, a spus el, spunând că atacatorii „au vrut să intimideze şi să îngrozească” pe oricine li se opune.

Acea zi de 6 ianuarie 2021 „a rupt tradiţia transferului paşnic de putere, unul dintre cele mai preţioase lucruri pe care le-am avut ca americani”, a mai spus judecătorul, insistând că această epocă s-a încheiat.

Joseph Biggs a petrecut mai mult de doi ani în arest preventiv, uneori până la ora 22 de ore în izolare. „Cred că a înţeles mesajul”, a spus avocatul său, Norman Pattis.

„Ştiu că am făcut ceva greşit în acea zi, dar nu sunt un terorist”, a spus Joseph Biggs, cu părul şi barba grizonate, într-un costum portocaliu de deţinut, dezvăluindu-şi tatuajele de pe antebraţe, izbucnind în lacrimi de mai multe ori la menţionarea fiicei şi mamei sale.

De la atacul din 6 ianuarie 2021, peste 1.100 de persoane au fost arestate şi inculpate. Mai mult de jumătate au fost condamnate, majoritatea la închisoare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...