G4Media.ro

Unui bărbat de 48 de ani din Islanda i s-a făcut primul…

Unui bărbat de 48 de ani din Islanda i s-a făcut primul transplant dublu de brațe din lume, după ce o descărcare de 11.000 de volți i-a ars mâinile/ 50 de medici și asistenți s-au pregătit pentru intervenția chirurgicală

Un bărbat din Islanda este subiectul primului transplant dublu de braţe din lume şi se recuperează bine în urma intervenţiei chirurgicale, la două decenii după ce un accident l-a costat ambele membre superioare, au spus medicii, citează The Guardian.

Medicii au spus că nu este clar deocamdată câtă mobilitate va recupera Felix Gretarsson, în vârstă de 48 de ani, în urma operaţiei de luna aceasta, care a avut loc în oraşul francez Lyon.

Chirurgul-şef Aram Gazarian a declarat într-o conferinţă de vineri că „dând puţin cuiva care ducea lipsă de atât de multe este deja mult”.

„Dacă va putea să îndoaie cotul, va fi un lucru ce îi va schimba viaţa”, a mai spus el.

Pe 12 ianuarie 1998, Gretarsson, electrician, lucra la o linie de înaltă tensiune când o descărcare de 11.000 de volţi i-a ars mâinile şi l-a aruncat pe pământ. A suferit mai multe fracturi şi leziuni interne şi a fost timp de trei luni în comă, timp în care chirurgii i-au amputat ambele braţe. El a mai suferit câteva operaţii, inclusiv un transplant de ficat.

Când expertul pionier în transplant de mână, Jean-Michel Dubernard, stabilit la Lyon, a vizitat Reykjavik pentru o conferinţă, Gretarsson l-a întrebat dacă e posibil să îi înlocuiască cele două membre pierdute.

Operaţia a fost „cel mai mare vis al lui”, a spus soţia lui Gretarsson, vineri, la conferinţă, adăugând că ea nu a simţit că intervenţia este cu adevărat necesară.

A durat mai mulţi ani pentru a găsi un donator potrivit, iar în acest timp 50 de medici şi asistenţi s-au pregătit pentru această intervenţie.

Patru echipe de chirurgi au fost implicate pentru a minimaliza timpul de tranziţie dintre donator şi beneficiar.

Medicii au spus că perspectiva pentru ca braţul drept să devină funcţional este mai bună decât pentru stângul, unde a fost nevoie de o reconstrucţie completă a umărului. La nouă zile după operaţie nu a fost detectată nicio complicaţie serioasă, au adăugat ei.

Pacientul, care mai are de aşteptat până în momentul în care îşi va putea mişca braţele, părea vizibil încântat de rezultat într-o scurtă înregistrare video din camera de spital prezentată la conferinţă.

„Având în vedere nivelul amputării, nu putem promite nimic”, a spus Lionel Badet, chirurgul care a lansat în 2010 protocolul medical pentru această operaţie. El a adăugat că echipa de medici îl va susţine toată viaţa pe Gretarsson, pe care îl aşteaptă mulţi ani de recuperare.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook via News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. In Romania se transplanteaza slugi politice, de la MApN la MAI si invers.

  2. Cum se face ca nici o feminista nu zbiara si nu se isterizeaza din cauza subreprezentarii uriase ?! Cote de gen, ceva ?!!!! CEO,CEO,CEO da’ la 11000 de volti si la retelele care tin orasele electrificate 24/7 nu vreti sisters? Nu e destul de strong and independent?

    • Nu țări, egalitate cu dulăii nu cu cățeii. Pai așa femeile sunt subreprezentate și în industria construcțiilor, șoferit, ridicat gunoi etc. Cine tipa? Egalitate unde trebuie, pe alea de jos bărbații și le.pot tine.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.