G4Media.ro

Universitățile din Australia ar putea pierde 10 miliarde de euro din cauza…

Universitățile din Australia ar putea pierde 10 miliarde de euro din cauza închiderii granițelor

Universităţile australiene au estimat miercuri că pierderile legate de absenţa studenţilor străini ca urmare a închiderii graniţelor pentru a lupta împotriva noului coronavirus se pot ridica la 10 miliarde de euro, informează AFP, citată de Agerpres.

Grupul de lobby Universities Australia a subliniat că acest deficit va avea consecinţe durabile asupra unităţilor de învăţământ superior, dar şi asupra cercetării şi inovării.

Educaţia este al treilea „sector de export” pentru Australia, după cele ale minereului de fier şi cărbunelui.

Anul trecut, peste 500.000 de studenţi străini erau înscrişi în una dintre numeroasele universităţi ale ţării, aducând economiei naţionale venituri de 32 de miliarde de dolari australieni (20 de miliarde de euro).

Potrivit Universities Australia, sectorul ar putea pierde în 2020 până la 4,8 miliarde de dolari australieni, iar pierderile ar putea ajunge la 16 miliarde de dolari australieni (10 miliarde de euro) în 2023.

„Aceste venituri nu finanţează doar personalul şi instituţiile destinate formării următoarei generaţii de lucrători calificaţi, ci şi o mare parte din cercetarea şi inovarea care menţin Australia competitivă la nivel internaţional”, a declarat CEO-ul grupului, Catriona Jackson.

După ce au fost declarate neeligibile pentru ajutoarele salariale acordate de către guvern în timpul epidemiei, universităţile fac presiuni pentru a obţine fonduri în contextul în care peste 20.000 de locuri de muncă ale cadrelor didactice şi personalului administrativ sunt ameninţate.

Pe 3 aprilie, la mijlocul primului semestru universitar, prim-ministrul Scott Morrison le-a cerut studenţilor străini „să se întoarcă acasă”, în timp ce ţara a început să ia măsuri de izolare pentru a opri răspândirea epidemiei de COVID-19.

Cu toate acestea, numeroşi studenţi au rămas blocaţi în ţară şi depind acum de organizaţiile caritabile pentru a se putea hrăni.

Scott Morrison a declarat că interdicţia de a intra în Australia pentru călătorii străini ar putea dura mai multe luni. Unele state intenţionează totuşi să facă o excepţie pentru studenţii străini dispuşi să fie plasaţi în izolare obligatorie timp de 14 zile la sosire.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.