G4Media.ro

Uniunea Europeană este foarte îngrijorată după votul britanic pentru proiectul de lege…

Uniunea Europeană este foarte îngrijorată după votul britanic pentru proiectul de lege privind Brexitul, dar care încalcă dreptul internațional. Ultimatum pentru Londra

”Regatul Unit este pe cale să-și pună în joc reputația internațională”, a exclamat un eurodeputat după aprobarea în Parlamentul britanic cu 340 de voturi „pentru” și 263 „contra” a proiectului de lege controversat al lui Boris Johnson care încalcă dreptul internațional, după cum recunoaște chiar guvernul britanic. Textul repune în discuție dispozițiile vamale pentru Irlanda de Nord. Spectrul unui „no deal” devine din zi în zi mai consistent.

 Europenii erau marți „îngrijorați grav” de aprobarea, luni seară, în Parlamentul britanic, a proiectului de lege al lui Boris Johnson care revine parțial asupra angajamentelor luate în cadrul Brexit.

„UE este îngrijorată grav de încălcarea dreptului internațional pe care o reprezintă acest proiect de lege”, a reacționat o sursă europeană, care cere ca părțile din text considerate ilegale să fie suprimate.

Populism

 Contactată de AFP, Comisia Europeană nu a dorit să reacționeze.

Negociatorul șef pentru Brexit, Michel Barnier, care nu s-a exprimat nici el, trebuie să facă bilanțul situației miercuri, împreună cu statele membre.

„Este incredibil să vezi încotro se îndreaptă una din cele mai vechi democrații din lume. Partidul conservator a devenit un partid populist”, a reacționat în fața AFP eurodeputatul german Bernd Lange (S&D, stânga), membru al grupului de coordonare privind Regatul Unit în Parlamentul European.

„Regatul Unit este pe cale să-și pună în joc reputația internațională”, a subliniat luxemburghezul Christophe Hansen (PPE, dreapta), contactat de AFP.

„Mi-e greu să înțeleg cum poți semna și vota un acord pentru a încerca să-l rupi doar câteva luni mai târziu”, a adăugat el.

Proiectul lui Boris Johnson, care încalcă dreptul internațional, cum recunoaște chiar guvernul britanic, a trecut luni de un prim obstacol în Parlamentul britanic, în ciuda frondei unei părți a taberei conservatoare, fiind aprobat cu 340 de voturi pentru și 263 contra.

Continuarea parcursului parlamentar al acestui proiect de lege privind piața internă, care contrazice unele părți ale acordului de retragere din UE, semnat de prim-ministrul britanic în urmă cu mai puțin de un an, se anunță totuși incertă.

Insolubila problemă a frontierei Irlandei de Nord

Textul repune în discuție dispozițiile vamale pentru Irlanda de Nord destinate tocmai să evite restabilirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda, membră a UE, și provincia britanică.

Comisia cere retragerea de urgență a măsurilor controversate

Europenii au dat termen Londrei până la sfârșitul lunii să retragă dispozițiile controversate, cu riscul unei acțiuni în justiție.

Într-o scrisoare trimisă ministrului de stat britanic Michael Gove, de care AFP a aflat marți, vicepreședintele Comisiei Europene repetă acest ultimatum.

„Cerem guvernului britanic să retragă de urgență aceste măsuri din proiectul de lege. Acest lucru ar trebui făcut înainte de sfârșitul lunii pentru a se putea restabili încrederea”, insistă el.

În acest context, europeni și britanici încearcă totuși să negocieze un acord privind viitoarea lor relație comercială. Dar ultimele discuții nu au permis niciun progres major.

Cele două părți au afirmat că un acord ar trebui încheiat în octombrie, pentru a evita un „no deal” care s-ar traduce prin taxe vamale între Regatul Unit și blocul european și ar risca să agraveze criza provocată de coronavirus.

Sursa: La Tribune / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. N-ar fi exclus un nou conflict militar intre Germania cu aliatii UE si Anglia.

  • Argumentează, te rog. E virba doar de un joc politic unde englezii incearca sa obțină ceva mai mult. E o negociere foarte agresivă si doar atat. De unde pana unde ajungi tu la conflict militar?

  • @Emile poate n-ar fi rau, insa „conflict” este mult spus. Germania ar fi ocupata de „aliati” in 24 de ore, cu tot cu pivnita din casa lui Merkel.

  • Mediul și combustibilii sunt, lipsește doar scânteia.

  • Daca istoria ne invata ceva, este faptul ca Germania nu trebuie lasata sa aiba armata adevarata si ca prima putere militara a UE (Franta) a fost, este si va fi pururea, aliatul Marei Britanii si SUA.
   Bagati-va bine asta in cap.

 2. S-a dus și reputația englezilor cu privire la respectarea dreptului internațional ! Ce să mai zici de Erdogan, de Xi sau de Putin ?

  • Dar de Washington ce sa mai zicem? Ca aia sunt cap de lista cand vine vorba de nerespectarea dreptului international. Dar ei nu mai respecta nici macar dreptul intern. Congresul nu a mai aprobat un razboi de la al Doilea Razboi Mondial Incoace. Au distrus Orientul Mijlociu si Africa de Nord pornind de la niste arme de distrugere in masa care nu au existat. Au pornit un razboi in Vietnam de la un eveniment care nu a avut loc. Au ucis un general al unui stat suveran pe teritoriul altui stat suveran. Si lista poate continua la nesfarsit.

 3. Era de asteptat si asa se va intampla. Englezii nu vor incheia nici un tratat si nu vor plati nici un sfant, vor sta gramada pe Scotia, Irlanda de Nord si Tara Galilor si se vor intoarce la momentul
  ”Invincibila Armada s-a scufundat”, dar cu posesiuni celtice.In fond Imperiul a fost un interludiu, au incercat apoi sa supravietuiasca glorios, nu a mers si nu merita efortul sa tina cont de altceva.

 4. Nu este altceva decat un mod de a negocia. Amicii nostri Britanici, au modul lor specific de a negocia. Veti vedea, totul va intra in ordine, acorduri vor fi gasite.
  Parca descoperiti modul de a negocia al Britanicilor.

  Zen, oameni buni. Asta se intampla in orice negociere 🙂

  • Sigur ca vor fi gasite acorduri, s-au si gasit, chiar cele pe care le au in prezent sub sigla UE, interesante vor fi cele diferite, din afara acordurilor UE si deasemenea interesanta va si valoarea lor reala, nu cea de principiu.Odata realizat Brexit-ul sub aspectul redobandirii intregii suveranitati pare ca prima decizie suverana va fi sa nu plateasca nimic. Zen trebuie sa fie UE cat se pot tergiversa refuzurile, vreo suta de ani, pana se termina cumva, vor vedea stranepotii.

 5. Mie imi convine directia spre un hard Brexit si hard border in Irlanda, intrucat sansele unei Irlande unite vor creste semnificativ. Hai BoJo, da-i bataie, din greseala in greseala spre victoria finala! 😁

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.