G4Media.ro

Uniunea Europeană atacă China la Organizația Mondială a Comerțului pentru blocada economică…

Uniunea Europeană atacă China la Organizația Mondială a Comerțului pentru blocada economică instituită Lituaniei

Uniunea Europeană a lansat joi un caz la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Republicii Populare Chineze pentru practicile sale comerciale discriminatorii împotriva Lituaniei, care afectează și alte exporturi de pe piața unică a UE, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Aceste acțiuni, care par a fi discriminatorii și ilegale conform normelor OMC, dăunează exportatorilor atât din Lituania, cât și din alte părți ale UE, deoarece vizează și produse cu conținut lituanian exportate din alte țări ale UE”, explică UE.

Întrucât încercările de soluționare bilaterală au eșuat, Uniunea Europeană a recurs la inițierea procedurilor de soluționare a diferendelor împotriva Chinei. Consultările OMC inițiate astăzi reprezintă primul pas în acest proces.

„Lansarea unui caz OMC nu este un pas pe care îl luăm cu ușurință. Cu toate acestea, după încercări eșuate repetate de a rezolva problema bilateral, nu vedem altă cale de urmat decât să solicităm o dispută OMC. consultări de reglementare cu China. UE este hotărâtă să acționeze ca una și să acționeze rapid împotriva măsurilor care încalcă regulile OMC, care amenință integritatea pieței noastre unice. În paralel, continuăm eforturile noastre diplomatice pentru a detensiona situația”, a declarat vicepreședintele executiv și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a acumulat dovezi ale diferitelor tipuri de restricții chineze. Acestea includ:

 • refuzul de a vămui mărfurile lituaniene prin vamă;
 • respingerea cererilor de import din Lituania;
 • presiunea pe companiile UE care operează în alte state membre ale UE pentru a elimina inputurile lituaniene din lanțurile lor de aprovizionare atunci când exportă în China.

Pentru a aborda astfel de cazuri în viitor, Comisia își consolidează setul de instrumente de măsuri autonome. Luna trecută, Comisia a adoptat o propunere pentru un instrument anti-coerciție, care ar oferi UE mai multe posibilități de reacție în cazul constrângerii economice. Propunerea este în prezent analizată de Parlamentul European și de Consiliul UE.

Prima etapă în cadrul procedurilor OMC de soluționare a diferendelor este „cererea de consultări”, în cadrul căreia UE solicită în mod oficial Chinei mai multe informații cu privire la măsurile sale în vederea ajungerii la o soluție satisfăcătoare.

În cazul în care aceste consultări nu conduc la un rezultat pozitiv în termen de 60 de zile, UE poate solicita înființarea unui grup care să se pronunțe în această privință.

Context

Din decembrie 2021, și fără a informa UE sau autoritățile lituaniene, China a început să restricționeze puternic sau să blocheze de facto importurile și exporturile către Lituania sau legate de Lituania, după ce Vilnius a permis Taiwanului să își deschidă o reprezentanță diplomatică pe teritoriul lituanian. Comisia Europeană a adresat în mod repetat această problemă autorităților chineze.

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeana

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Bravo !
  China trebuie izolată, până când foamea va schimba regimul totalitar.

 2. Interesant cum blocadele economice SUA nu sunt contestate de nimeni.

  • Pai de ce să le pui în discuție? In loc să zici merci că ai siguranță medicală si militară, tu să te răscoli împotriva celui ce îți face bine! Trebuie sa fii tare dus!

  • Dar ce zici ca nu sunt contestate nici masurile doctatoriale luate in tari unde ro-ar placea toe sa traiesti ( rusia, coreea de N, china, belarus, etc). Sau sunt contestate de bietii cetățeni dar nu ajung la urechile cui trebuie. Mai ții minte de pe vremea idolului tău și a înca 2-3 milioane de zăpăciți- Nicu Ceașcă, ctitorul de aștrii?

 3. Dar nu spune jurnalistul, că după ce Lituania a recunoscut Taiwanul a primit de la SUA un împrumut substanțial. Asta a fost de fapt și conditionarea. Atunci i-a fost bine și acum o face pe-a victima! De ce se baga UE acum, Lituania să își rezolve sigură problema, ca doar a profitat când a fost cazul!