G4Media.ro

Ungaria: scade numărul de studenți, formarea profesorilor este la un nivel scăzut

sursa foto: Pexels.com

Ungaria: scade numărul de studenți, formarea profesorilor este la un nivel scăzut

Numărul persoanelor care sunt admise în învățământul superior a scăzut, în special în domeniul formării profesorilor. Potrivit Sindicatului Pedagogilor, acestă situaţie va avea consecințe grave, transmite publicația maghiară NÉPSZAVA, citată de Rador.

Anul acesta, 73.805 de candidaţi au fost admiși la diferite universităţi, cu aproximativ 2.000 mai puțin decât cu un an în urmă, potrivit datelor publicate de portalul felvi.hu după anunțarea punctajelor minime pentru admiterea în învățământul superior din acest an.

Deși anul acest a scăzut oarecum numărul studenților admiși, acesta nu este cel mai rău rezultat de admitere din ultimii doisprezece ani: în 2020, de exemplu, puțin peste 68.000 de candidaţi au fost admiși în universități.

Cu toate acestea, din date rezultă clar că măsurile luate de Guvernul Orbán în domeniul învăţământului superior – printre altele retragerea fondurilor, limitarea locurilor, creşterea punctajului minim, desfiinţarea unor secţii şi comasarea acestora – şi implementate începând cu anii 2012 şi 2013, au încă efecte. Numărul candidaţilor admişi stagnează consecvent între 70-78 de mii, în timp ce în 2010 şi în 2011 au fost admişi la diferite universităţi peste 98 de mii de candidaţi. Cu alte cuvinte, de-a lungul a zece ani, numărul candidaţilor admiși la universitate a scăzut în medie cu 20-25 mii.

Majoritatea – 11.355 – au intrat la Universitatea de Știință și Tehnologie Eötvös Loránd (ELTE) din Budapesta. A doua cea mai populară universitate este cea din Debrețin, unde 6.502 studenți din anul I își pot începe studiile în septembrie. Pe locul trei în clasament se află Universitatea de Economie din Budapesta, unde au fost admiși 6.255 de candidați.

În ceea ce privește domeniile de specializare, cele mai populare au fost și în acest an cele economice, unde 17.387 de studenți vor studia la astfel de facultăţi. Urmează cursurile tehnice cu 8.304 studenți, iar pe locul trei se află științele umaniste, domeniu în care au fost admişi 8.225 de candidaţi.

Unul din cele mai critice domenii este formarea profesorilor, doar 6.449 din cei aproximativ 12.000 de candidați au fost admişi, ceea ce este unul dintre cele mai slabe rezultate în acest domeniu din ultimii ani. Anul trecut, 7.327 de candidaţi au intrat la Pedagogie, ceea ce a fost considerat şi atunci un rezultat extrem de scăzut de organizațiile profesionale și de protecția intereselor cadrelor didactice. Cu patru-cinci ani în urmă, 17-18 mii de candidaţi s-au înscris la Pedagogie din care au fost admişi în jur de 10-11 mii.

Rezultatele de admitere sunt și mai deprimante dacă ne uităm la procentul numărului candidaţilor admişi la unele specializări în cadrul Facultăţii de Formare a Profesorilor. De exemplu, doar 1.458 de studenți au fost admiși la nivel național la cursurile de formare a profesorilor de cinci ani. Aici sunt formaţi profesori de cunoștințe generale, cum ar fi maghiara, istorie, matematică, biologie, chimie, fizică și limbi străine. Majoritatea dintre ei, 640, își pot continua studiile în programul de formare a profesorilor la ELTE: 230 vor să fie profesori de limbă engleză, 144 profesori de istorie și 123 profesori de limbă maghiară. În schimb, la Universitatea din Pécs au fost admişi doar 12 candidați la secţia de limbă engleză şi istorie, iar la secţia de limbă engleză şi maghiară, respectiv istorie şi limba maghiară, au fost admişi 11 candidaţi, potrivit datelor portalului felvi.hu.

Situaţia este similară şi la facultăţile de pedagogie din Debreţin şi din Szeghedin. Nici pregătirea educatoarelor în învăţământul preşcolar nu se numără printre cele mai populare specializări, la nivel național 2.233 s-au înscris pentru a deveni educatoare, dar au fost admişi doar 892 de candidaţi. Pentru programul de predare din școala primară au aplicat 1.465 de candidaţi dintre care doar 533 au fost admişi. 2.729 de candidaţi au dorit să-și continue studiile ca profesori în educaţie specială, dar doar 1.491 vor putea să îşi înceapă studiile în acest domeniu. La secţia de pedagogie generală s-au înscris doar 332 de candidaţi din care au fost admişi 111.

Vicepreședintele Sindicatului Profesorilor (PSZ), Gábor Gosztonyi, a calificat rezultatele admiterii la la Facultatea de Pedagogie ca fiind dezastruoase. După cum a spus el, cu atâția studenți câți au fost admişi acum nu pot fi înlocuiţi cei care se pensionează sau părăsesc acest domeniul, chiar dacă toți ar obține o diplomă. Dar nu este aşa, deoarece mulţi studenţi abandoenază facultatea şi sunt şi mulţi care nu devin profesori cu diploma obţinută, iar cei care devin profesori, în doi-trei ani îşi schimbă cariera. Potrivit vicepreşedintelui PSZ, ar fi nevoie urgentă de o creștere salarială de cel puțin 45 la sută în învățământ, după care să fie asigurată stabilitatea salariilor.”Dacă Guvernul nu acționează, s-ar putea să ajungem în curând la punctul în care lucrătorii din sectorul public vor fi trimiși să aibă grijă de copii în unele școli”, a conchis Gábor Gosztonyi. (Traducerea: Rozália Gănciulescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Cu geana pe Ungaria
    😀

  2. E mai bine in Romania unde orice analfabet cu ceva bani, poate obtine orice diploma cu orice calificare?
    In Ungaria, chiar exista o selectie. Or fi putini profesori si specialisti, dar de calitate.
    La noi, au scos si tezele si bacul pe care il duc in derizoriu in asa fel incat o diploma sa nu mai insemne nimic, iar in cativa ani, sa fie distrusa toata țara.

  3. Ei se pregatesc sa se intoarca in grote.

  4. Psi ati inchis universitatea „lui Soros”, CEU. Va mirati?