G4Media.ro

Ungaria prelungeşte cu şapte luni starea de urgenţă pe fondul războiului din…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Ungaria prelungeşte cu şapte luni starea de urgenţă pe fondul războiului din Ucraina / Guvernul Orban, criticat pentru derive autoritariste, menţine din 2015 o stare de urgenţă

Guvernul ungar a prelungit cu şapte luni, până în iunie 2023, starea de urgenţă aflată în vigoare în ţară şi impusă din motive de securitate din cauza războiului din Ucraina, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Prelungirea a intrat în vigoare printr-un decret semnat de premierul ultranaţionalist Viktor Orban şi publicat luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, în Monitorul Oficial.

Textul decretului susţine că este necesar ca starea de urgenţă să fie prelungită cu 210 zile „pentru evitarea şi gestionarea consecinţelor stării de război şi catastrofei umanitare dintr-o ţară vecină”, adică Ucraina.

Guvernul condus de Orban, criticat pentru derive autoritariste, menţine din 2015 o stare de urgenţă, fie din cauza „migraţiei masive” sau a pandemiei de COVID-19, fie pe fondul invaziei ruse din Ucraina.

Starea de urgenţă înseamnă că guvernul poate luat decizii prin decrete legate de chestiunea pentru care ea a fost introdusă, fără a trece prin parlament, deşi FIDESZ, partidul lui Orban, deţine în legislativ o majoritate de două treimi, ceea ce îi permite să adopte orice lege sau modificare.

Orban, liderul din UE cel mai apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, refuză să livreze arme Ucrainei sau să permită trecerea lor pe teritoriul Ungariei, argumentând că trebuie să evite ca ţara sa să fie implicată în război.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Urgenta e ca Orban trebuie sa fie vazut ca indispensabil, omul care conduce fara ajutor tara. Sa stie cui sa fie recunoscatori. Si sa se asigure ca nimeni nu are vizibilitate suficient de mare incat sa ii ameninte monopolul guvernarii.

  2. Prelungirea starii de urgenta nu se datoreaza razboiului „amicului Putin” ci NEVOII LUI Orban de a-simentine DICTATURA ! Orcul toto (p)Orc ! chiar daca nu e pe malul Volgai ci pe al Dunarii