G4Media.ro

Ungaria finanțează cu zeci de milioane de euro acțiunile destabilizatoare din Balcani…

sursa foto: Facebook/ Milorad Dodik

Ungaria finanțează cu zeci de milioane de euro acțiunile destabilizatoare din Balcani ale liderului sârbilor bosniaci, sprjinit de Rusia

Guvernul Viktor Orbán alocă zeci de milioane de euro liderului sârbilor bosniaci, care vrea să arunce în aer pacea fragilă din Balcani, scrie publicația ungară de opoziție Nepszava. Milorad Dodik, președintele enclavei sârbe din Bosnia, s-a lăudat recent cu un grant de 18 milioane de euro din partea Ungariei. El e susținut fățiș de Federația Rusă, care vizează destabilizarea Balcanilor.

Pe 20 august, președintele sârb Aleksandar Vucic și Milorad Dodik, președintele Republicii Sârbe Bosniace, au vizitat Budapesta.

Forța motrice din spatele cooperării este Rusia lui Vladimir Putin, arată Nepszava. Președintele rus este interesat să creeze haos în Balcani, iar liderul separatist bosniac, care este un invitat binevenit la Moscova, este de mare ajutor în acest sens.

Dintre țările UE, Dodik se poate aștepta la cel mai mare sprijin din partea Ungariei. În ceea ce privește politica sa din Balcanii de Vest, Budapesta pare să joace jocul lui Putin, deoarece face totul pentru a salva Republica Sârbă Bosnia de la faliment.

În același timp, premierul ungar a declarat în repetate rânduri că va împiedica orice demers al UE care vizează introducerea de sancțiuni împotriva lui Dodik

Problema fundamentală din punctul de vedere al lui Dodik este că, chiar dacă Orbán împiedică orice măsuri punitive ale UE, entitatea sârbă va trebui să plătească un preț mare pentru politica separatistă.

Deficitul bugetar de anul trecut al entității sârbe a fost de 213,5 milioane de euro, sprijinul maghiar fiind în esență suficient pentru a rambursa împrumutul.

Ce sprijin a primit politicianul separatist din Ungaria? În timpul vizitei sale la Banja Luka în 2021, Viktor Orbán a oferit Republicii Serbia sprijin financiar de 100 de milioane de euro, pentru ca Budapesta să poată contribui la „stabilitatea regiunii”. Portalul de știri capital.ba a menționat ulterior un împrumut de 110 milioane de euro, sau aproximativ 46 de miliarde HUF, pe care Budapesta îl plătește prin Eximbank guvernului Republicii Sârbe Bosnia pentru a corecta deficitul bugetar.

Guvernul sârb bosniac era puternic îndatorat la bursele de la Viena și Londra și a fost nevoit să ia împrumuturi.

Deși și-a achitat o parte din datoria la Bursa de Valori din Viena la sfârșitul lunii iunie, situația financiară a republicii se înrăutățește de fapt de la lună la lună. Vinde deja obligațiuni pe termen lung aproape în fiecare săptămână, ceea ce duce, la rândul său, la o îndatorare suplimentară. Datoria a crescut cu 28,5 milioane de euro doar în august.

O parte din motivul datoriei este că Dodik a cheltuit prea mult în perioada de campanie înainte de alegerile din Bosnia din 2 octombrie 2022.

Liderul sârb bosniac a mai susținut că guvernul ungar a propus deschiderea unui fond de 70 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor costisitoare. Acest lucru este legat de faptul că guvernul german a decis să oprească finanțarea a patru proiecte de infrastructură în Republica Srpska în valoare totală de 105 milioane de euro. Deci guvernul ungar ar acoperi două treimi din sumă. Sprijinul maghiar este completat de o linie de credit chinezească opaca destinată construcției de autostrăzi, pe lângă care președintele Vucic a mai promis „câteva milioane de euro”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Well hangar and flush