G4Media.ro

Unchiul președintelui sirian Bashar al-Assad, supranumit „Măcelarul din Hama”, condamnat în Franța…

Unchiul președintelui sirian Bashar al-Assad, supranumit „Măcelarul din Hama”, condamnat în Franța la patru ani de închisoare pentru infracțiuni financiare

Curtea de apel de la Paris a anunțat joi un verdict de vinovăție împotriva lui Rifaat al-Assad, unchiului președintelui sirian Bashar al-Assad pentru deturnarea de fonduri publice în Siria, spălare de bani și construirea unui vast portofoliu imobiliar în Franța, cu câștiguri obținute prin mijloace ilegale, relatează Reuters și France24.

Curtea a confirmat pedeapsa de patru ani de închisoare de anul trecut împotriva lui Rifaat al-Assad, în vârstă de 84 de ani, care este posibil să nu fie obligat să o îndeplinească din cauza vârstei avansate.

Totuși, îi vor fi confiscate activele imobiliare din Franța, în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro.

Supranumit „Măcelarul din Hama” pentru că ar fi comandat trupe care au declanșat o răscoală în centrul Siriei în 1982, Assad este cercetat în Franța din 2014.

Fratele mai mic al răposatului președinte sirian Hafez al-Assad – tatăl președintelui actual – a fost judecat pentru infracțiuni săvârșite între 1984 și 2016, inclusiv fraude fiscale și deturnarea fondurilor siriene.

Un tribunal din Paris, în iunie 2020, a respins acuzațiile împotriva lui Assad pentru perioada 1984-1996, dar l-a găsit vinovat de spălare organizată a fondurilor delapidate din bugetul public sirian între 1996 și 2016. De asemenea, a fost condamnat pentru fraude fiscale.

Fost vicepreședinte al Siriei, Assad și-a părăsit țara de origine în 1984, după ce a organizat o lovitură de stat eșuată împotriva fratelui său Hafez, care a condus Siria din 1971 până în 2000.

După ce a ajuns în Europa, stilul de viață generos al lui Rifaat al-Assad, patru soții și 16 copii, au ridicat autorităților suspiciuni cu privire la modul în care a obținut banii.

Averea sa din Franța include două case în cartiere pariziene scumpe, o fermă, aproximativ 40 de apartamente și un castel.

Assad și familia sa au construit, de asemenea, un portofoliu imens de proprietăți în Spania, evaluat la aproximativ 695 milioane de euro, care au fost confiscate de autorități în 2017.

Avocații lui Assad, care au primit Legiunea de Onoare a Franței în 1986 pentru „serviciile prestate”, au insistat că toți banii săi au o origine legală.

Cazul francez împotriva lui Assad a început cu un proces introdus în 2013 de grupul de campanie anticorupție Sherpa.

Calificând verdictul de joi drept „încurajator”, Sherpa a afirmat într-o declarație că speră că instanțele vor intensifica de acum lupta împotriva fondurilor ilicite depozitate în Franța.

Sursa foto: Captură video/ France24

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter