G4Media.ro

Un venit necondiționat pentru tineri ar însemna: siguranță, motivație, comoditate? Dar cu…

Un venit necondiționat pentru tineri ar însemna: siguranță, motivație, comoditate? Dar cu ce costuri? VIDEO Opinia tinerilor experți Europuls 

Confort minim care îți permite să mai studiezi sau să îți cauți liniștit un job, siguranța unei locuințe, unde să te poți dezvolta fără stresul zilei de mâine, invitație la comoditate? ENTR/G4Media a discutat cu experții Europuls, o organizație specializată în politici europene, ce ar însemna un venit universal (venit minim garantat și necondiționat) pentru tineri, care sunt efectele pentru bugetul de stat și în ce țări au început proiecte pilot pentru astfel de programe. 

Tana Foarfă, Director Europuls și Francesca Cristea, expert afiliat Europuls privind politicile de tineret și viitorul muncii au explicat cum testează alte țări și ce ar trebui știut în cazul introducerii unui astfel de program în România. 

Vezi interviul integral aici: 




Tana Foarfă a explicat că ideea a apărut la nivel european cu aproximativ 5 ani în urmă când inteligența artificială a început să câștige teren și să contureze perspectivele unui viitor cu numeroase funcții îndeplinite de roboți. „Parlamentul European dezbătea ce sa va întâmpla când roboții vor lua locul oamenilor; în toată această dezbatere s-a propus un amendament despre cum să introducem un venit universal de bază pentru a compensa această amenințare. Din păcate amendamentul a picat la votul în plen, dar cu diferență mică, 280 de eurodeputați au fost pentru, așa că discuția nu s-a încheiat”, a spus Tana Foarfă. 

Ideea a reapărut în perioada post-pandemie în unele țări, pentru a încerca să compenseze pierderile suferite de numeroase categorii de oameni. De exemplu, un proiect pilot se desfășoară în Finlanda și unul în Germania. De asemenea, există studii privind o astfel de politică și în Statele Unite: astfel, un studiu din 2018, amintit de Tana Foarfă, a evidențiat principala problemă legată de un astfel de program: costurile pentru bugetul de stat. 

Mai exact, ar fi vorba despre 4 trilioane de dolari pentru bugetul SUA, 5 procente în plus la deficitul bugetar – în Finlanda. 

În particular, pentru segmentul tinerilor, venitul universal ar aduce o serie de beneficii indiscutabile, a spus Francesca Cristea. Siguranța zilei de mâine înseamnă sănătate mintală, „cu siguranță i-ar ajuta – pentru că toate studiile din perioada pandemică în România și toate proiectele făcute de organizațiile de tineret arată faptul că tinerii au fost și sunt încă un grup vulnerabil care resimt consecințele acestei pandemii”. 

În  același timp, ar fi de ajutor pentru a-i încuraja să învețe în continuare, să își caute un loc de muncă fără presiune și condiționări. În același timp, siguranța locuirii este un aspect extrem de important și sensibil în rândul tinerilor și, de asemenea, un venit sigur ar fi de mare ajutor. 

Toate acestea trebuie să se întâmple însă cu atenție astfel încât tinerii să-și păstreze totuși motivația de a-și căuta activ un loc de muncă. 

„Sunt sigură că în România ar exista un interes dar este foarte foarte important ca acest program să nu fie doar lansat ca un instrument politic și pentru că dă bine ci ar trebui într-adevăr elaborat cu o serie de experți în domeniu”, spune Tana Foarfă. 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. O masura tipic comunista.
    Costul ar fi inflatie mare (hiperinflatie as zice eu).

    • Revin la Butunoiu… omul ala era exaltat pe forumul propriu ca vedea oameni vorbind singuri pe strada. De parca el e mai presus de… minte.
      Lăcomia unora care dețin puterea e nociva pentru intreaga societate.

    • Ideea din spate ar fi ca, odata cu automatizarea, n-o sa mai ai ce face cu cei cu IQ sub 80, n-ai ce sa le dai sa faca fara sa fie contraproductiv.

      Si atunci, unii s-au gandit la venitul minim garantat, pentru ca sunt si ei membri ai Umanitatii (si altfel ar bascula sistemul, caci ei n-au nimic de pierdut).

      Altii zic ca le distrugi demnitatea in felul asta si ii excluzi din Umanitate, deci ar trebui sa le dai ceva de facut, sa se simta folositori, viata lor sa fie importanta.

    • La noi ar fi OK. Locuința oferită moca se poate închiria la negru. Dacă tânărul se angajează cu un salariu apropiat de minim atunci să trăiască ajutorul permanent. Tânărul poate lucra sezonier sau la negru în vest și vin bani și din România.

    • Exact ca in povestea in care un profesor a vrut să-i învețe pe studenți comunismul și le dădea media notelor tuturor!
      Inițial aveau media 8 dar cei de 9 si 10 nu s-au mai obosit să aprofundeze materia, oricum luau 8.
      Ulterior media a fost 5 si nici cei de 6, 7, 8 nu au mai depus eforturi.
      In final toată clasa a ajuns repetentă.
      Falimentul așteaptă pe societățile comunistoid-cleptocrate!

    • Tu intelegi din comunism fix ce intelege Iohannis din Brâncuși

  2. Eu as fi pus pariu ca si patronul conteaza.
    Eu de ex. Nu as lucra pentru oricine indiferent de salariu.
    Sa dau un exemplu… inspector ANPC.
    Sau inginer la RAR.
    Sau marketing advisor pentru guvern.

    Pe Butunoiu l-ati intrebat? Va explica el cum e cu sxlavii.

    • asa job bun ai la privat? Haha, te invidiez ca inca ai demniate, sau pretinzi sa ai. Eu si prietenii mei am cam pierdut-o. This is Romania

    • Păi Răzvane noi nu avem o imagine de menținut, de ex. concedii in rep. Dominicana…
      O pensiune cu oameni harnici gasim oricand la munte sau la mare aici sau in jurul tarii pe o raza de 1000km.
      Problema nu e la noi care ne multumim cu puțin ci la cei care
      cheltuiesc niste bani nemunciți!!

      Afacerile cu statul sunt o pacoste pentru țara asta!
      Câștigul nemeritat duce la haos!

  3. Stai domnule, ca problema e chiar mai veche, inca din 1985!

    S-au gandit la ea cei de la Dire Straits si au facut si un imn: „Money for nothingm(and chicks for free)”

    • Un fan Queen – Innuendo aici…: „poti fi orice iti doresti”
      doar ca in romania lumea e „decât” cu gandul la aur si bani

  4. Da, DACĂ banii pentru acest venit garantat (fără muncă) ar crește în copaci, ar fi o idee excelentă, și este de mirare că nu a fost practicată de mii de ani deja.
    Dar există o mică problemă: banii NU cresc în copaci și trebuie luați de la alții. De la cine? Evident, de la cei care au lucrat pentru ei și cărora acești bani li s-au luat cu japca – pentru a fi dați altora, care N-AU lucrat și NU i-au câștigat.
    Pe scurt: este o idee IMORALĂ.

  5. visul oricarui hipiot, cosmarul patronului lacom.

    Subiectul din articol e abstract inca. Prea putine detalii de implementate, in Romania va fi greu oricum

    dar as fi mai degraba impotriva, tre sa fie alte solutii. Gen mai mult somaj.

    in Romania e nasol sa lucrezi la privat indiferent de salariu, iar la stat merge lumea pt oricat ca e semi-munca si faci greva cand ai nevoie de mai mult . Am vazut azi un fluturas de salariu a lui tata, nu vreti sa stiti cat are (hint, lucreaza intr-o fabrica privata)

    Mi se pare ca USA demonstreaza in continuare ca liberalismul e calea

    • @Razvan

      Fircare este platit dupa cat valoreaza munca lui si dupa cat de bine isi negocieqza salariul. Daca tatal tau ar fi castigat un 2000, 2500 sau 3000 euro nu te ai mai fi plans. La stat 90% stau si la privat se plateste foarte bine daca ai o meserie buna. Ce este aia o meserie buna? Doctor, inginer, it-ist, etc. Mai conteaza si orasul unde locuiesti…sunt multe la mijloc insa va ca tu esti orientat doar pe o directie. Sper ca iti merge bine unde ai emigrat. Nu banii sunt problema in romania ci serviciile oferite de stat (dezastrul din medicina, educatie si interne), coruptia si guvernarea.

    • @alex
      Sincer am dubii despre cat de bine se plateste la privat, ca e doctor Un medic rezident la ofta ia 3000 lei net
      am cautat „salarii Medici specialisti” sa vad cat iau astia prin spitale. Sunt surprins evident de salariile Mari pt functii apartent neimportante

      oricum aia cu 12 clase is de vina pt Tara Asta. Astia din asa.zisa clasa de mijloc suntem victime colaterale.

      Tre sa recunosc ca si parintii mei voteaza PSD. Si parintii altora sigur, nu puteam sta sa ii supraveghem toata viata

  6. secolul asiatic….azi acolo e fabrica lumii, acolo sunt lanturile de aprovizionare, cei mai multi miliardari si in crestere accelerata. societati meritocrate, foarte competitive, cum era odata vestul.

  7. Veniti minim pt cox? Cat sa fie ? Ajung daca 2k?

  8. Mie mai inutili societatii mi se par cei care ocupa un post public nu pentru ca au nevoie de salariul lunar legal cu care sunt platiti ci pentru a deservi interesele altora (cum a spus si Dragos mai sus).
    Sinecura otraveste natura 🤪

  9. se rezolva cu metaul cartii cu moace, primesti tot ce iti doresti, virtual…
    cu mincarea suficienta pentru toti a hotarit comisia europeana saptamina asta, mincam greieri si gindaci de faina, mincare ieftina si eco…
    ramine ca elon musk sa ofere tesle bipede sa faca munca celor care nu vor sa munceasca.

  10. Eu vreau 4500 EUR de la socialista Firea pentru prelungirea virilității pana la 80 de ani, o mașina gratuită si o casa de la primărie cu gaz subventionat. Din taxele generației y si z. Din taxele boomerilor vreau haine si mâncare gratuită, e firesc sa ai minimul necesar .

  11. In fine afla si romanii de UBI: miscare european-mondiala inceputa in anii 80 ai secoluli trecut au fost si niste referendumuri si in s in Elveia si un experiment extins si in Finlanda. Joe Biden il apica partial etc etc dar:
    Dn pacate aceleasi motivatii socialist -comuniste care vor ingropa ideea . Nu inteleg ca fara postulatele mele treaba este in aer. Postulatele Caii a treia: nici comunism dar nici capitalism in forma actuala. Sunt publice si le stie si Academia Romana.
    Cand toti acestia se vor destepta s-ar putea sa fie prea tarziu.

  12. Daca facem abstractie de bazaconii sf neomarxiste, in economia reala, nu cea din capul unora, tendinta e de crestere a virstei de pensionare. Ce va spune asta?

    • ….ca totu’n viata e c*c*t in afara de pis*t.
      La asta ma gandeam si eu.
      Crestem varsta la care ne pensionam si evident dupa 50 de ani mai gasesti un rah*t decent ca job. Iar la tineret-sperante dam bani degeaba. Ca sa invete, pasa-mi-te.