G4Media.ro

Un tribunal din India l-a condamnat pe liderul opoziției, Rahul Gandhi, la…

Foto: Facebook Rahul Gandhi

Un tribunal din India l-a condamnat pe liderul opoziției, Rahul Gandhi, la doi ani de închisoare pentru un comentariu defăimător la adresa premierului Narendra Modi / Sentința nu e definitivă

O instanță inferioară din India l-a condamnat pe Gandhi pentru acuzația de defăimare în cursul unui discurs din 2019 în care s-a referit la hoți ca având numele de familie Modi, relatează Reuters.

Gandhi va face apel împotriva sentinței la o instanță superioară, dar orice încarcerare pentru el sau descalificarea sa din parlament ar fi o lovitură pentru partidul său, Congresul, înaintea alegerilor generale din 2024, în care partidul premierului Narendra Modi este favorit.

Hotărârea a fost pronunțată de o curte de magistrați din orașul Surat, situat în statul natal al lui Modi, Gujarat. Cazul a fost intentat de un deputat din Gujarat din partea Partidului Bharatiya Janata (BJP) condus de Modi.

Gandhi, urmașul de 52 de ani al dinastiei politice Nehru-Gandhi, a fost prezent la tribunalul din Surat, care i-a acordat imediat eliberarea pe cauțiune și a suspendat sentința timp de o lună.

„Acuzatul Rahul Gandhi este considerat vinovat … și condamnat la doi ani de închisoare simplă”, a declarat Harish Varma, magistratul judiciar șef din Surat, în ordinul său.

Ketan Reshamwala, un avocat al reclamantului Purnesh Modi, a declarat că instanța a considerat că comentariul lui Gandhi a fost defăimător.

Un consilier al guvernului federal, Kanchan Gupta, a declarat că Gandhi s-ar putea confrunta cu descalificarea imediată din parlament în urma condamnării, în conformitate cu un ordin din 2013 al celei mai înalte instanțe din țară.

Purtătorul de cuvânt al partidului Congresului și avocat de vârf Abhishek Singhvi a declarat într-o conferință de presă că partidul se teme că Gandhi ar putea fi descalificat.

„Problema descalificării depinde de suspendarea condamnării”, a spus el. „Orice sistem rezonabil, echitabil, neoprimant, fără prejudecăți, ar acorda suficient timp unei persoane pentru a face unele demersuri legale pentru a suspenda condamnarea”, a spus el.

În discursul ținut înaintea ultimelor alegeri generale din 2019, Gandhi s-a referit la premier și la doi oameni de afaceri indieni fugari, toți cu numele de familie Modi, în timp ce vorbea despre presupusa corupție la nivel înalt din țară.

Joi, Gandhi, fost președinte al Congresului, în prezent un deputat influent, a declarat în fața instanței că comentariul său nu a fost împotriva niciunei comunități.

Membrii Congresului s-au raliat în sprijinul lui Gandhi, în numeroase state indiene fiind plănuite proteste mai târziu joi și vineri.

„Guvernul Modi este o victimă a falimentului politic”, a declarat pe Twitter președintele Congresului, Mallikarjun Kharge. „Vom face apel la o instanță superioară”.

Gandhi a primit, de asemenea, sprijin din partea Partidului Aam Aadmi (AAP), care conduce metropola Delhi și ai cărui doi lideri de vârf sunt în închisoare pentru ceea ce ei numesc acuzații false.

„Avem divergențe cu Congresul, dar nu este corect să îl implicăm pe Rahul Gandhi într-un astfel de caz de defăimare. Este treaba publicului și a opoziției să pună întrebări. Respectăm instanța, dar nu suntem de acord cu decizia”, a scris pe Twitter șeful AAP și ministrul șef al Delhi, Arvind Kejriwal.

Congresul, odinioară dominat de familia Gandhi, controlează mai puțin de 10% din locurile alese în camera inferioară a parlamentului și a pierdut drastic în fața BJP la ultimele două alegeri generale.

Modi rămâne cel mai popular politician indian cu o marjă substanțială și sondajele arată că este de așteptat să obțină o a treia victorie la alegerile de anul viitor. El se află în funcție din 2014.

Spre deosebire de multe țări, unde defăimarea este o infracțiune civilă, legislația indiană are, de asemenea, prevederi care o clasifică drept infracțiune penală, pedepsită cu închisoare de până la doi ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...