G4Media.ro

Un tânăr din Guineea a străbătut 4.000 de kilometri pe bicicletă prin…

Sursa foto: Pixabay

Un tânăr din Guineea a străbătut 4.000 de kilometri pe bicicletă prin Africa de Vest, înfruntând arestări și călduri toride, pentru un loc la universitatea visurilor sale

Un student a străbătut 4.000 de kilometri pe bicicletă prin Africa de Vest, înfruntând arestări și călduri toride, pentru un loc la universitatea visurilor sale. Mamadou Safayou Barry a pornit din Guineea spre prestigioasa universitate egipteană Al-Azhar în luna mai, în speranța că va fi acceptat.

Tânărul de 25 de ani a pedalat timp de patru luni prin țări devastate de militanți islamiști și lovituri de stat.

El a declarat pentru BBC că a fost „foarte, foarte” fericit că a primit o bursă când a ajuns în cele din urmă la Cairo.

Bărbatul căsătorit, tatăl unui copil a declarat că, deși nu și-a putut permite să urmeze cursul de studii islamice la Al-Azhar sau să ia bilete de avion spre Egipt, reputația universității l-a încurajat să își încerce norocul în această călătorie epică prin Mali, Burkina Faso, Togo, Benin, Niger și Ciad.

Al-Azhar este unul dintre cele mai influente centre de învățământ islamic sunnit din lume. Este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi, fiind fondat în anul 670 d.Hr.

Mamadou Safayou Barry a pornit de acasă „în căutarea cunoașterii islamice”, dar s-a confruntat cu suspiciune și adversitate în unele dintre țările prin care a trecut pe bicicletă.

În Mali, Burkina Faso și Niger, atacurile militanților islamiști asupra civililor sunt frecvente, iar recentele lovituri de stat au dus la instabilitate politică.

„Să călătorești prin aceste țări este foarte greu pentru că nu au securitate în acest moment”, a spus el.

„Au atât de multe probleme, iar oamenii de acolo sunt foarte speriați – în Mali și Burkina Faso, oamenii se uitau la mine de parcă aș fi un om rău. Peste tot vedeam militari cu armele lor mari și cu mașinile lor”, a spus Barry.

El a spus că a fost arestat și reținut de trei ori fără niciun motiv întemeiat – de două ori în Burkina Faso și o dată în Togo.

Cu toate acestea, norocul i-a zâmbit când a ajuns în Ciad. Un jurnalist i-a luat un interviu și i-a postat povestea online, ceea ce a determinat câțiva buni samariteni să finanțeze un zbor spre Egipt pentru el.

Acest lucru a însemnat că a evitat să treacă cu bicicleta prin Sudan, unde unele părți sunt în prezent zone de război.

La 5 septembrie, a ajuns în cele din urmă la Cairo. Determinarea sa i-a adus o întâlnire cu decanul de studii islamice, Dr. Nahla Elseidy. După ce a vorbit cu Barry, Dr. Elseidy i-a oferit un loc la cursul de studii islamice de la Al-Azhar, cu o bursă completă.

Decanul a declarat pe canalele sale de socializare că universitatea este dornică să ofere cunoștințele sale studenților din întreaga lume și că această filozofie „nu se referă doar la studenții internaționali din Egipt, ci se extinde și în străinătate. Al-Azhar primește studenți din toate țările, are grijă de ei și le oferă burse”.

Tânărul Barry a declarat că este „foarte, foarte fericit” că a primit bursa.

„Nu pot să vă spun cât de fericit am fost. I-am mulțumit lui Dumnezeu”, a spus el.

El a adăugat că încercările din expediția sa sunt demult uitate – șterse de bucuria de a se putea numi un bursier al-Azhar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. A pedal ca să studieze cum sa ii urască și să îi arunce in a.e.r pe occidentali