G4Media.ro

UPDATE VIDEO Peste 100 de morți și 760 de răniți după ce…

Sursa foto: Bashar TALEB / AFP

UPDATE VIDEO Peste 100 de morți și 760 de răniți după ce trupele israeliene au deschis focul în timp ce civili palestinieni se înghesuiau să primească ajutoare umanitare, susține Ministerul Sănătății din Gaza

UPDATE 14:51 Cel puțin 104 persoane au murit și 760 au fost rănite într-un incident haotic în care trupele IDF au deschis focul în timp ce civili palestinieni înfometați se adunau în jurul camioanelor cu ajutoare alimentare, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza, relatează CNN.

Civilii se înghesuiseră în jurul camioanelor de ajutoare proaspăt sosite în speranța de a primi alimente, când tancurile și dronele israeliene au început să tragă asupra oamenilor pe strada Haroun Al Rasheed din vestul orașului Gaza, în zona Sheikh Ajleen.

Un oficial israelian a declarat pentru CNN că trupele IDF au folosit focuri reale asupra oamenilor din jurul camioanelor cu ajutoare, deoarece „mulțimea s-a apropiat de forțe într-un mod care reprezenta o amenințare pentru trupe, care au răspuns la amenințare cu focuri reale”.

Camioanele cu ajutoare au încercat să scape din zonă, izbindu-se accidental de altele și provocând alți morți și răniți, au adăugat martorii oculari pentru CNN.

Dr. Amjad Eleiwa, de la camera de urgență a spitalului Al Shifa, a declarat pentru CNN că 40 dintre persoanele care au fost ucise au ajuns la spital.

Dr. Hussam Abu Safiya de la spitalul Kamal Adwan a declarat pentru CNN că alte 10 persoane ucise au ajuns la spital, în timp ce spitalul Al Awda din Jabalya a confirmat sosirea altor 3 persoane ucise.

Se așteaptă ca numărul morților și al răniților să crească, deoarece multe cadavre și persoane sunt încă pe străzi, iar ambulanțele se străduiesc să ajungă la cei care au nevoie de ajutor deoarece molozul blochează drumul, a declarat Ahmad Abu Al Foul pentru CNN.

Răspunzând pentru CNN, IDF a declarat că „incidentul este în curs de examinare”.

„În această dimineață devreme, în timpul intrării camioanelor cu ajutoare umanitare în nordul Fâșiei Gaza, locuitorii din Gaza au înconjurat camioanele și au jefuit proviziile care erau livrate. În timpul incidentului, zeci de locuitori din Gaza au fost răniți ca urmare a împingerii și călcării în picioare”, a declarat IDF pentru CNN.

Oxfam International a condamnat atacul într-o postare pe X, spunând că este o „încălcare gravă a legilor umanitare internaționale și a umanității noastre”.

Bilanțul morților și numărul răniților au fost actualizate pentru a reflecta cele mai recente informații furnizate de autorități.

UPDATE 12:36 Ministerul Sănătății din Gaza, administrat de Hamas, a declarat că cel puțin 70 de persoane au fost ucise în urma atacului. Această cifră este mai mare decât bilanțul de 50 de morți raportat anterior de AP. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf al-Qidra, a declarat că alte 280 de persoane au fost rănite în atacul de joi dimineață, transmite The Guardian.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că nu are cunoștință de vreun bombardament israelian acolo, atunci când a fost întrebat despre victimele palestiniene din apropierea orașului Gaza.

Știrea inițială

Un spital din Fâșia Gaza a anunțat joi că cel puțin 50 de persoane au murit în urma tirurilor israeliene îndreptate împotriva palestinienilor care se grăbeau să ridice camioanele cu ajutoare umanitare în nordul teritoriului amenințat de foamete, relatează AFP.

„Cel puțin 50 de persoane au fost martirizate și peste 120 de răniți, inclusiv femei și copii, după ce forțele de ocupație au tras asupra a mii de cetățeni” care se grăbeau să ajungă la „camioanele cu ajutoare în orașul Gaza”, a declarat Amjad Aliwa, directorul urgențelor de la spitalul al-Shifa.

Contactată de AFP, armata israeliană nu a comentat imediat știrea. Israelul a precizat pentru Associated Press că analizează rapoartele.

Revenim cu detalii…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu se opresc pana nu ii omoara pe toti. Si li se permite…

    • Titlul, „Peste 100 de morți și 760 de răniți după ce trupele israeliene au deschis focul …” lasă să se înţeleagă că acei morţi şi râniţi se datoreză focului trupelor israeliene şi se bazează pe informaţiile furnizate de o oficină a Hamas-ului.
      Ştirile ulterioare din alte surse, cel puţin la fel de credibile, spun altceva.

  2. Ce declara hamas e egal cu ce ne spune rusia despre razboi, adica minciuni. S ale dea drumul ostaticilor si o sa dispara problema!

  3. In filmare nu se vede niciun soldat tragand in oameni, nu se vad gloante, nu se vad camioanele care se lovesc intre ele

  4. Sau calcat în picioare între ei pe ajutoarele de la ONU, nu a deschis nimeni focul.