G4Media.ro

Un român va conduce Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor…

Sursa foto: Captură video

Un român va conduce Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Republica Moldova / Daniel Marius Staicu a primit cetățenia Republicii Moldova acum două săptămâni / El a condus instituția similară din România și Direcția Anticorupție din MAI

Un român care a primit cetățenia Republicii Moldova în urmă cu două săptămâni, Daniel Marius Staiuc, va conduce Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție. Decizia fost luată miercuri de guvernul de la Chișinău scrie presa de peste Prut.

El își va începe activitatea în această funcție pe 15 decembrie.

„Se propune numirea domnului Daniel Marius Staicu în funcția de director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, pentru un termen de cinci ani, din data de 15 decembrie 2022. Domnul Staicu are o vastă experiență profesională. Are parcurs profesional de activitate în funcții de execuție și conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România. Are o vastă experiență în domeniul investigării și combaterii evaziunii fiscale, spălării banilor, fraudelor fiscale și identificării activelor (…)”, a declarat secretarul general al Guvernului, Igor Talmazan.

Prim-ministrul Natalia Gavriliția i-a mulțumit lui Daniel Marius Staicu pentru că a acceptat „această provocare profesională”.

„(…) Avem o numire care cred că va face valuri în societatea noastră. Îi mulțumesc foarte mult domnului Staicu pentru acceptarea acestei provocări profesionale. Dumnealui are o vastă experiență în domeniul combaterii corupției din România. Foarte important este faptul că are și experiență în domeniul public și experiență pe plan internațional, dar are și experiență în domeniul privat. A văzut cum de fapt acțiunile și politicile care sunt aprobate în domeniul public influențează direct activitatea agenților economici, în primul rând, a băncilor. Eu cred că această experiență ne va ajuta foarte mult în accelerarea tuturor proceselor ce țin de combaterea fraudelor, combaterea spălării banilor, combaterea corupției și dezoligarhizarea (…)”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit presei de peste Prut, Daniel-Marius Staicu a fost președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România în perioada 2018 – 2020. Ulterior, a revenit în Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România.

Daniel Marius Staicu a absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Drept, urmând studii postuniversitare la Universitatea București, Facultatea de Drept.

În anul 2018, a obținut Certificatul Comitetului Moneyval din cadrul Consiliului Europei, iar în 2020 – Certificatul Comunicarea Strategică pentru Combaterea Amenințărilor la Securitate în era Dezinformării, Universitatea Rey Juan Carlos, Madrid, Spania, mai notează presa de la Chișinău.

Este specialist în investigarea criminalității economice și financiare, expert în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

Acum, Staicu conduce o direcție a băncii moldovene „VictoriaBank”, deținută de Banca Transilvania.

Pe 11 noiembrie 2022, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care lui Daniel Marius Staicu i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova. Prin același decret și judecătorului român Cristi Danileț a primit cetățenia Republicii Moldova.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Ala le-a fost bagat pe git moldovenilor de catre junta militaro-mafiota, tocmai ca sa organizeze coruptia si peste Prut la fel ca dincoace de Prut. Vai si amar!

  2. E clar. Liber la furat.

  3. Pornisera bine saracii!acum ii strica panaramele noastre!