G4Media.ro

Un raport al serviciilor de informații americane, citat de Wall Street Jounal,…

Foto: Imperial College Londra

Un raport al serviciilor de informații americane, citat de Wall Street Jounal, redeschide dezbaterea privind originea SARS-COV-2: Trei cercetători de la un laborator de virologie din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit în noiembrie 2019

Trei cercetători de la un laborator de virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit cu simptome suficient de grave încât să meargă la spital, în noiembrie 2019, a relatat duminică Wall Street Journal, citând un raport al serviciilor de informaţii ale SUA, transmit Reuters, dpa şi EFE, citate de Agerpres.

Raportul, despre care nu s-a aflat până acum, ar putea alimenta apelurile la extinderea investigaţiilor asupra teoriei că noul coronavirus a „scăpat” dintr-un laborator chinezesc, cu toate că grupul de experţi ai OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) care au vizitat China la începutul acestui an au afirmat că această versiune este „extrem de improbabilă”, menţionează dpa.

Informaţia vine în contextul în care OMS are prevăzută săptămâna aceasta o şedinţă la care ar urma să se discute despre următoarea etapă a anchetei privind originea noului coronavirus.

În ianuarie, în ultimele zile ale administraţiei preşedintelui Donald Trump, o „fişă informativă” a Departamentului de Stat a indicat că în toamna lui 2019 mai mulţi cercetători de la Institutul de virologie din Wuhan (WIV) au prezentat simptome corespunzătoare atât COVID-19 cât şi altor afecţiuni sezoniere comune.

Documentul serviciilor de informaţii prezintă mai detaliat numărul celor care s-au îmbolnăvit, momentul şi vizitele lor la spital.

Un oficial citat de Wall Street Journal a menţionat că aceste informaţii trebuie investigate mai în profunzime, iar altul a notat că, deşi informaţiile sunt „precise”, nu se explică de ce s-au îmbolnăvit respectivii cercetători.

Administraţia Trump a susţinut teoria că virusul a pornit dintr-un laborator din Wuhan, în timp ce administraţia noului preşedinte democrat Joe Biden a făcut apel la strângerea de dovezi suplimentare, înainte de a se trage concluzii privind originea virusului.

După vizita în Wuhan, echipa de cercetători ai OMS nu a ajuns la o concluzie definitivă în acest sens. China, care a raportat primele cazuri de îmbolnăvire la sfârşitul lui 2019, a respins teoria că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator.

Sursa foto: Imperial College Londra

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. In cazul SARS si MERS s-a gasit originea in cateva luni.
  Si vorbim de +10 ani de avans al stiintei.
  Si de faptul ca laboratorul din Wuhan era singurul din lume unde se incerca infectarea celulelor umane cu coronavirusul care e cel mai apropiat din lume de actualul virus (gasit de chinezi intr-o pestera unde infectase si ucisese cativa mineri).

 2. Virusul este natural. Specialiștii s_au pronunțat odată pt totdeauna. Doar nu credeți în trumpisme și în vorbele dacopatiilor?

 3. Ceausescu e de vina! …si Arafat…Yasser Arafat!

 4. Sint mai multe elemente (cele mai multe stiintifice, referitoare la genomul lui virusache) care duc spre aceeasi concluzie: virusul a fost scapat din laborator la Wuhan.
  Asa, si? Mai schimba asta ceva? Putem sa-i amendam pe chinezi?

 5. Un articol incomplet fara trimitere la sursa si niste fraze copiate, tot ce poate redeactia, mai mult nu-i.
  De unde nu-i nici dzeu nu cere!
  Pe un subiect asa important si atat de sensibil cei de la ge patru au decis sa-si bata joc de jurnalism.
  Acest articol poate fi catalogat ca fake news, o parte din oamenii ce lucreaza la oms au cerut inca o ancheta si au sustinut ca precedenta nu a fost facuta corect si transparent. De ce nu apare asta in articol?
  De ce nu-i mentionat francezul care a zis public la inceputul pandemiei treaba asta? Oare pentru ca a castigat premiul nobel si stie ce vorbeste?
  Sau oare media acopera ceva? Sau sunt atat de prosti ca se saboteaza singuri?
  Cica jurnalism cu jumqtati de adevaruri si informatii, suna a pcc si urss, ge patru incompetenti.

 6. Vedeți, ce v-am spus? De un an de zile se știe cum că d-na biolog Ți-o Mping a dispărut cu tot cu lucrările publicate de pe site-ul Institutului de Virusologie din Wuhan, iar soțul dânsei a dispărut cu tarabă cu tot din P-ța de Pește din localitate…