G4Media.ro

Un raport al Parlamentului European acuză partidele europene de extremă dreaptă că…

Un raport al Parlamentului European acuză partidele europene de extremă dreaptă că sunt în slujba lui Putin / Fidesz și AfD, printre cele vizate

Raportul privind ingerința străină și dezinformarea adoptat marți de comisia specială a Parlamentului European, după 18 luni de muncă și 50 de audieri în care au fost intervievaţi peste 130 de experți, avertizează asupra amenințării reprezentate de regimurile autocratice străine, în special Rusia și China, transmite publicația spaniolă El Periodico, preluată de Rador.

Raportul atenționează a lipsei măsurilor la nivel european pentru a împiedica actorii rău intenționați să preia controlul asupra infrastructurii critice, să lanseze atacuri cibernetice, să recruteze foști politicieni la nivel înalt și să polarizeze dezbaterea publică. O strategie la care participă și partidele politice europene de extremă dreaptă, acuzate că ar fi în slujba președintelui rus Vladimir Putin.

Documentul, care a primit 25 de voturi pentru, 8 împotrivă și 1 abținere și care va fi votat în ședința plenară din luna mai, dă ca exemplu acordurile de cooperare semnate de partide precum FPÖ austriac, Adunarea Națională (RN) franceză sau Liga italiană cu partidul Rusia Unită al lui Putin, dar şi „contactele strânse” pe care AFD german, Fidesz și Jobbik din Ungaria sau Partidul Brexit le au cu Kremlinul. Câteva dintre aceste din urmă formațiuni, de exemplu, au trimis voluntari ca „observatori electorali” la alegerile controlate de Moscova din Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, legitimând astfel un proces electoral condamnat de UE.

„În timpul audierilor am identificat diferite episoade ale eforturilor recente de interferență ale actorilor nestatali din țări terțe. Este deosebit de șocant cât de mult se află extrema dreaptă a întregii Europe în slujba Rusiei lui Vladimir Putin”, a avertizat cu îngrijorare europarlamentarul socialist Andreas Schieder, recunoscând că „situația este mai rea decât am crezut inițial” și că „Rusia, China și alte state autoritare încearcă să submineze democrațiile europene din interior”, folosind partide politice europene, rețele sociale și chiar foști politicieni europeni angajați pentru diverse cauze.

Raportul, care a primit 1.210 de amendamente ce au fost rezumate în 195 de compromisuri, citează ca exemplu pe fostul cancelar german Gerhard Schröder și pe fostul prim-ministru finlandez Paavo Lipponen, care au fost angajați de Gazprom, monopolul rusesc al gazelor, pentru a accelera procesul de autorizare pentru gazoductele Nord Stream 1 și 2, pe fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl, angajat de compania petrolieră rusă Rosneft, precum și pe fostul premier francez Jean Pierre Raffarin, apărător al intereselor Chinei în Franța, printre alții. Deputații europeni sunt, de asemenea, îngrijorați de rolul Ungariei și Serbiei în a ajuta China și Rusia să-și atingă obiectivele geopolitice.

La cererea Partidului Popular și cu sprijinul partidului Ciudadanos, raportul solicită, de asemenea, o „investigație aprofundată” a contactelor strânse și regulate dintre „oficialii ruși și reprezentanții unui grup de secesioniști catalani din Spania”, precum și relația dintre cel mai mare donator privat pentru campania „Brexit leave”. Potrivit europarlamentarilor, ambele exemple „fac parte din strategia mai largă a Rusiei de a profita de orice ocazie pentru a manipula discursul şi a promova destabilizarea” în UE.

Printre recomandările eurodeputaților pentru combaterea acestui tip de amenințare și sensibilizarea opiniei publice se sugerează campanii de informare, crearea unui sistem de sancțiuni împotriva dezinformarii, reguli mai stricte pentru platformele sociale, mai mult sprijin pentru mass-media pentru a garanta un pluralism mai mare și verificatori de date, luarea în considerare a infrastructurilor electorale ca entități critice, îmbunătățirea securității cibernetice pentru a preveni aplicațiile de spionaj, precum Pegasus, și clarificarea relațiilor neadecvate dintre unele partide politice europene și Rusia.

Traducerea Rador: Rodezia Costea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Iar restul partidelor sunt in slujba Bruxellului si a lui Biden…nimic nou…

  • Si , nu crezi ca e mai bine si mai liniste cu UE si USa alaturi ?

  • Pai si ti se pare ca vestul e cel malefic a ? :))) ca iti ofera toate posibilitatile in viata , ei sunt cei rai. AM inteles, tu vrei sa muncesti in mina si sa te minta putin/xi ca esti apreciat si iubit de natiune.

  • Îmi place că au nominalizat în principal partidele de dreapta din țările „democratice” Italia, Austria și Franța. Coincidență sau pt că știu că oamenii vor vota dreapta în aceste țări datorita guvernelor naziste , parlamentelor naziste, curților constituționale naziste și tribunalelor naziste care conduc aceste țări?
   UE este coruptă de la cap la coada. Angela, Ursula, Macaronel and Co. trebuie cercetați penal.

 2. De hAUR nimic ? De Ivanovici nimic ?????

 3. Minciuni! „Dacă nu ești cu noi, ești putinist!”

  • noi am mai prins retorica asta, in timpul comunismului, daca erai altfel (aveai parul lung,nu te-ai inscris in partid), erai dusmanul poporului, daca va uitati putintel mai atent, nimic nu sa schimbat in retorica lor, oare vrem iarasi inapoi vremurile alea ?ca atunci macar daca iti tineai gura, te lasau in pace, dar astia sunt mai „evoluati”.

  • Pai da ,lumea e impartit in stanga si dreapta nu exista mijloc. Sa fi centrist inseamna sa fi ignorant.

  • Îmi place că au nominalizat în principal partidele de dreapta din țările „democratice” Italia, Austria și Franța. Coincidență sau pt că știu că oamenii vor vota dreapta în aceste țări datorita guvernelor naziste , parlamentelor naziste, curților constituționale naziste și tribunalelor naziste care conduc aceste țări?
   UE este coruptă de la cap la coada. Angela, Ursula, Macaronel and Co. trebuie cercetați penal.

 4. Raportul e bine început dar nu e finalizat. Ar trebui să ne spună despre fiecare partid eventual și ONG „în slujba” cui este .

 5. Pacat ca au omis AUR

  Puteam noi romanii sa fim mai cu mot si sa n-avem niste extremisti care urla mesaje anti-UE si anti-NATO in timp ce-n functii de conducere au indivizi pro-rusi, xenofobi si antisemiti?

 6. Bun, si cancelarul Germaniei (fost si actual) unde e in lista asta? Dar verzii care zic ca energia nucleara nu e verde dar gazul rusesc este?
  Dar Macron care se duce capra la Putin?

 7. Nimic de extrema stanga?

 8. se schimba treaba . bine fac. sa ii arate si cine sunt nu numai partidul .

 9. DA DACĂ AI ALTĂ OPINIE ESTI EXTREMIET
  IAR CEILALȚI CARE ACUZĂ SÎNT PUPĂTORI DE PANTOFI LA EUROPENI.

 10. Îmi place că au nominalizat în principal partidele de dreapta din țările „democratice” Italia, Austria și Franța. Coincidență sau pt că știu că oamenii vor vota dreapta în aceste țări datorita guvernelor naziste , parlamentelor naziste, curților constituționale naziste și tribunalelor naziste care conduc aceste țări?
  UE este coruptă de la cap la coada. Angela, Ursula, Macaronel and Co. trebuie cercetați penal.