G4Media.ro

Un nou accident într-o mină a ArcelorMittal din Kazahstan, soldat cu cel…

Un nou accident într-o mină a ArcelorMittal din Kazahstan, soldat cu cel pui 32 de morți / Autoritățile kazahe anunță naționalizarea filialei gigantului siderurgic

Kazahstanul și ArcelorMittal au anunțat sâmbătă că au semnat un acord preliminar pentru naționalizarea filialei locale a gigantului siderurgic mondial, după moartea a cel puțin 32 de mineri într-un nou accident minier care a îndoliat țara din Asia Centrală, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Acest accident, unul dintre cele mai grave din istoria Kazahstanului de la independența sa față de Uniunea Sovietică, se adaugă la lunga listă de tragedii care au avut loc la siturile din Kazahstan ale ArcelorMittal.

„Guvernul a ajuns la un acord preliminar cu acționarii ArcelorMittal Temirtaou (filiala locală) și finalizează tranzacția de transfer al proprietății companiei către Republica Kazahstan”, a anunțat premierul Alikhan Sumailov într-un comunicat de presă.

Într-o declarație separată, guvernul kazah a mai spus că „nu ia în considerare transferul de proprietate către alți investitori străini”.

La rândul său, ArcelorMittal „poate confirma” că „cele două părți au (…) semnat recent un acord preliminar pentru o tranzacție care va transfera proprietatea către Republica Kazahstan”, a precizat grupul siderurgic și minier, adăugând într-un comunicat că s-a „angajat să finalizeze această tranzacție cât mai curând posibil”.

Aceste anunțuri au fost făcute la câteva ore după accidentul din mina de cărbune Kostenko din Karaganda, în centrul acestei vaste țări din Asia Centrală bogate în resurse naturale, care, potrivit autorităților kazahe, a provocat moartea a cel puțin 32 de persoane.

Acesta este cel mai grav accident minier din Kazahstan din 2006, când 41 de mineri și-au pierdut viața într-o mină a ArcelorMittal. Înainte de această tragedie, mai mult de o sută de muncitori ai grupului muriseră în țară în ultimii cincisprezece ani.

Potrivit ultimului bilanț al Ministerului pentru Situații de Urgență publicat la ora locală 16:00 (10:00 GMT), accidentul de sâmbătă, ale cărui cauze nu au fost precizate, s-a soldat cu cel puțin „32 de morți și 14 mineri sunt încă căutați”.

Anterior, ArcelorMittal declarase că 208 dintre cei 252 de mineri prezenți în momentul tragediei au fost scoși la suprafață.

Filiala kazahă a ArcelorMittal, una dintre cele mai importante companii siderurgice și miniere din lume, este acuzată în mod regulat de autorități că nu respectă standardele de siguranță și de mediu.

Aceasta a anunțat că va „închide toate minele în următoarele 24 de ore” pentru a efectua lucrări de verificare.

Înainte de această ultimă tragedie, doisprezece angajați ai ArcelorMittal din Kazahstan își pierduseră viața în accidente în mai puțin de un an. În acest an, autoritățile au înregistrat deja aproape 1.000 de încălcări ale normelor de securitate industrială în minele grupului.

Un jurnalist AFP a văzut numeroase ambulanțe și mașini de poliție sosind la mina Kostenko, la nord de Karaganda.

Un portret al lui Lenin, fondatorul Uniunii Sovietice, este expus la intrarea în această mină, care a fost cândva una dintre cele mai mari din țară, dar ale cărei echipamente sunt acum învechite din cauza investițiilor insuficiente și unde instrucțiunile de securitate sunt inadecvate, potrivit autorităților.

Zi de doliu

Imediat după anunțarea tragediei, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a publicat o declarație prin care a ordonat „încetarea cooperării” cu grupul.

Liderul kazah, care a vizitat locul accidentului la prânz, a anunțat o zi de doliu național duminică.

În timpul unei întâlniri cu familiile victimelor, el a descris ArcelorMittal ca fiind „cea mai rea companie din istoria Kazahstanului din punctul de vedere al cooperării cu guvernul”.

Președintele rus Vladimir Putin i-a prezentat condoleanțe omologului său kazah, un aliat al Moscovei.

ArcelorMittal, cu sediul în Luxemburg, condusă de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal, operează aproximativ 15 fabrici și mine în această zonă industrială extrem de poluată din fosta republică sovietică.

Cea mai mare economie din Asia Centrală, Kazahstanul este bogat în petrol și gaze, precum și în uraniu, mangan, fier, crom și cărbune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează